Kína saját vegán hitelesítési rendszert dolgozott ki

Az ázsiai ország szeretné standardizálni a kínai piacon elérhető vegán termékekre vonatkozó előírásokat és szabványokat, ezért döntöttek úgy, hogy saját rendszert készítenek.

A China Vegan Society és a China Biodiversity Conservation and Green Development Foundation (CBCGDF) több mint 20.000 néző előtt streamelte azt a videókonferenciát, amin bemutatták azokat a cégeket és szervezeteket, akik az ország új vegán hitelesítési pecsétjének legelső birtokosai.

A hazai piacra készült szabványt még 2021-ben kezdte el kidolgozni a China Vegan Society, a CDCGDF Biológiai és Tudományos Etikai Bizottsága (Biological and Scientific Ethics Committee), a Bejing Soybean Foods Association, és még egy tucat kínai és nemzetközi élelmiszergyártó cég.

A hitelesítési rendszer és a pecsétek érdekessége, hogy külön jelölést alkalmaznak azokra a vegán élelmiszerekre, amelyek nem tartalmazzák „az öt átható, erős illatú zöldséget” – fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, snidling és ördöggyökér –, amelyet sok kínai nem fogyaszt egészségügyi, valamint vallási megfontolásból.

A szabvány célja, hogy átláthatóbbá tegye a termékpalettát a vásárlók számára, egységesítse a „vegán” jelző alá tartozó előírásokat, növelje a vásárlók vegán termékekbe vetett bizalmát, és hogy megpróbálja a vásárlókat és a gyártókat is az állati eredetű hozzávalóktól mentes termékek irányába terelni.

A beszélgetés elején a CDCGDF főtitkárhelyettese, Ma Yong a hitelesítési rendszer előnyei mellett arról beszélt, hogy Kína történelmében fontos szerepet játszottak a növényi alapú étrendek, és hogy ezek elősegítik az ország fenntartható fejlődését.

Kína és a vegánság

Az ázsiai ország étrendjében tradicionálisan előkelő helyen szerepelnek a növények.

2022-ben az ország lakosságának 5 százaléka volt vegán, ez több mint 72 millió embert jelent.

A lakosság nagy részének nem okoz gondot vegán termékeket vásárolni, vagy beülni egy akár kizárólag vegán ételeket felszolgáló étterembe, ám az elszigetelt, vidéki területeken ez sokaknak még most is problémát jelenthet. De elmondható, hogy a lakosság nagy részének adott a lehetőség a növényi alapú étkezésre.

A növekvő élelmiszer-biztonsági és egészségügyi tudatosság – akár a Covid19 kapcsán is – egyre több embert terel a növényi táplálkozás irányába. Ráadásul az ázsiaiak többsége alapból laktózérzékeny, ami megkönnyíti az ételek veganizálását, hiszen a tehéntejjel általában nem kell számolni.

Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a mozgalom és a növényi táplálkozás iránt érdeklődők száma egyre csak növekszik.

(China Vegan Society)

Ez a cikk is érdekelhet:

Sokakat felbőszített, amit egy sörrel felszerelkezett turista tett egy elefánttal

Felháborodást keltett egy spanyol turista Instagramra feltöltött videója, amelyen sört

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének