Svédasztal tele különböző fogásokkal, a fókuszban egy nagy tál kelbimbó

Biztonsági játékkal profitálnának vegán éttermek bezárásából

Biztosra megy a worcesteri Chad’s Gnashery étterem: a húsmentes választék bővítése mellett határoztak, de csak egy tesztkóstoltatás után. Azt az elvet tartották szem előtt, hogy nem minden vegán nyitott a szokásos húshelyettesítési szokásokra. Éppen ezért ők inkább előre felmérték, mire lenne igény. Így töltenék be a környéken megszűnt vegán éttermek után maradt űrt.

Megihlette a vegán éttermek bezárása a worcesteri Chad’s Gnashery étterem vezetőit. Sokan azt a következtetést vonták le ezekből az esetekből, hogy nem tanácsos növényi alapú ételekkel próbálkozni. Ők viszont kifejezetten abban gondolkodnak, hogy magukhoz vonzzák a hoppon maradt környékbeli vegán vendégeket.

A piaci résre nem teljes átállással, hanem a húsmentes választék bővítésével szeretnének lecsapni. Vegán és vegetáriánus ételekkel is újítana a brit étkezde. Úgy érezték azonban, sötétben tapogatódznak azzal kapcsolatban, hogy milyen fogásokra lenne valóban igény. Nem bízták a véletlenre a kérdést: vendégekkel teszteltették és osztályoztatták ötös skálán a tervezett új ételeket.

Egyre több étterem zár be – különös tekintettel néhány vegán helyre – a növekvő működési költségek miatt. Ez a probléma egyébként számunkra sem idegen. Szerettünk volna ezért szintet ugrani az étlap ezen oldalán is, és tisztességes vegán, valamint vegetáriánus lehetőségeket kínálni Worcester számára

– idézi Hannah Webb étterem vezetéséért felelős menedzsert a Worcester News.

„Chad több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik a különböző konyhák és elkészítési módok terén, korábban több vállalkozás tulajdonosa is volt” – utalt az étterem tulajdonosára és séfjére, Chad Ingramra. „De azt szeretnénk elérni, hogy tényleg azt kínáljuk, amire a vendégeink részéről van igény. Nem minden vegán vágyik jackfruitra” – célzott arra, hogy az Egyesült Királyságban elterjedt húshelyettesítő ez a trópusi gyümölcs.

A kóstoltatáson legmagasabb pontszámot kapott vegán és vegetáriánus fogások a közeljövőben bekerülnek a Chad’s Gnashery kínálatába.

A Lewis Hamilton-féle húsmentes választék is kikopik az Egyesült Királyságból

Nem pusztán a worcesteri vegán és hagyományos éttermeket viselték meg az elmúlt időszak gazdasági megpróbáltatásai, az egész Egyesült Királyságban – és Magyarországon is – voltak erre példák. Le kell húznia például a rolót a Neat Burger vegán lánc összes brit egységének is. Ez a vegán étteremlánc Lewis Hamilton hétszeres Forma–1-es világbajnok támogatásával indult el 2019-ben.

A vállalat rajtoláskor azt tűzte ki célul, hogy a kiskereskedelmi szektorban is elérhetővé váljanak az egészséges alapanyagokból – például quinoa, csicseriborsó és mungóbab keverékéből – készült, növényi alapú húsalternatíváik.

Az alternatív húspiacon belül azonban a vártnál keményebb versennyel szembesültek, a lánc növekedése pedig megtorpant. 2023 végén be kellett zárni az Egyesült Királyság területén található összesen nyolc étterméből négyet. Sajtóinformációk szerint a vegán étteremlánc vezetősége ekkor

  • a növekvő bérleti díjak,
  • a megélhetési válság
  • és a hibrid munkamódszerek

együttes hatásával magyarázta az eladások visszaesését. 2022-ben 140 százalékkal nőttek a veszteségek.

A 2023-as bezárások után egy rebranding formájában próbált fordítani 2024-ben a szerencséjén a Neat Burger. Ennek keretében a márkanevet egyszerűsítették: Neatként folytatták. Új étlapot vezettek be, amelyben a fő csapásirány a friss és egészséges ételek voltak, valamint partnerséget kötöttek más márkákkal. Azonban ezek a lépések sem bizonyultak elegendőnek.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vörös macska felfelé néz

Kerested már az igazi macskanyelvet a csokis dobozban? A politikusok ettől tartanak

Újra nekiment az Európai Parlament a növényi alapú termékeknek: egy

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének