csökkene a kibocsátás ha kevesebb húst ennének

Ennyivel lenne kevesebb a kibocsátás, ha a húsfogyasztás királyai tudatosabban étkeznének

Elemzők kiszámolták, mi történne, ha a húsfogyasztás terén élen járó országok 30 százalékban növényi élelmiszerekkel helyettesítenék a húst. Arra jutottak, hogy szinte a komplett légi közlekedés okozta károsanyag-kibocsátás ellensúlyozható lenne ezzel.

Amennyiben a legnagyobb húsimádó országok a marha-, sertés- és csirkehúsfogyasztásuk 30 százalékát növényi alapú élelmiszerekkel helyettesítenék, azzal mintegy 7,5 millió olimpiai méretű úszómedence vízmennyiségét és 728 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megtakarítani. Erre a megállapításra jutottak a Profundo elemzői új jelentésükben. A fenntarthatósági kutatásokkal és tanácsadással foglalkozó cég a Madre Brava nonprofit szervezet megbízásából készítette el elemzését.

A kutatók kiemelték, az így megtakarított károsanyag-kibocsátás már elegendő lenne ahhoz, hogy a globális légi közlekedésből származó kibocsátásnak szinte az egészét ellensúlyozza. Ráadásul a növényekben gazdagabb étrendre való áttérés egy India méretű földterületet szabadítana fel az állattenyésztés terhei alól. Ezt megműveletlenül, vadon lehetne hagyni, így ahelyett, hogy szenet juttatna közvetetten a légkörbe, inkább megkötné azt.

Az elemzés kizárólag azokra a régiókra és országokra összpontosított, amelyekhez a legnagyobb mértékű húsfogyasztás köthető globális szinten. Így képbe került például Észak- és Dél-Amerika mellett Európa is.

A jelentés szerint az európaiak átlagosan 1,4 kilogramm húst esznek hetente. Ez a kutatók szerint jócskán meghaladja a globális átlagot, amelynek mértékére azonban nem tér ki az elemzés. Az mindenesetre beszédes adat, hogy az etiópok mindeközben évente kevesebb mint egy kilogramm csirkehúst esznek meg.

Az európai húsfogyasztást a németek húzzák vissza

Üdítő kivételek ugyanakkor Európában is akadnak. Németországban például 2022-ben minden eddiginél alacsonyabb volt a húsfogyasztás, a németek csak átlagosan heti 1 kilogramm húst ettek fejenként.

A Mintel piackutató cég 2023-as elemzése, a Global Outlook on Sustainability is arra jutott, hogy a német lakosok továbbra is élen járnak a növényi étrend terén Európában. A tanulmány szerint a németek csupán 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy majdnem minden étkezéshez fogyaszt húst. A franciáknál ugyanez az érték 47 százalék, a briteknél pedig 51 százalék. Emellett az ország lakosainak 43 százaléka mondta, hogy csökkentette a húsfogyasztását 2022-ben, míg a nemzetközi átlag ezen a fronton csupán 28 százalék.

Az Egyesült Államok lakosai is felfelé húzzák a globális átlagot húsfogyasztás terén. Egy év alatt 58 kilogramm csirkehúst eszik meg az átlagos amerikai, és akkor a marhahúsfogyasztásról még szó sem esett. Mindeközben Brazíliában valamivel több mint 48 kilogramm baromfit esznek meg éves szinten fejenként.

A jelentés rámutat, a felsorolt csúcsfogyasztó országokban megvan a lehetőség a tudatosabb élelmiszer-választásokra.

Az éghajlatváltozás, a biodiverzitás csökkenése és a vízhiány hármas válságának összefüggésében a növényi fehérjékre való részbeni átállásnak óriási előnyei lennének. A jelenlegi élelmezési rendszer a fenntarthatóbb, egészségesebb fehérjék helyett hatalmas mennyiségű ipari hús előállítására és értékesítésére ösztönöz. A saját és bolygónk egészségének érdekében meg kell fordítanunk ezt a helyzetet. A kormányok és az élelmiszer-kereskedők döntő szerepet játszhatnak annak biztosításában, hogy a fenntartható fehérjék a fogyasztók számára a legolcsóbb és legegyszerűbb választási lehetőséget jelentsék

– olvasható Nico Muzi, a Madre Brava ügyvezető igazgatójának nyilatkozata a cég közleményében.

(Sentient Media)

Ez a cikk is érdekelhet:

Nutridude-kollázs

Nemzetközi gasztrozsűri elismerését is kivívta egy minimalista összetevőlistával hódító magyar élelmiszermárka

Fenntartható, vegán és kompromisszummentes ízélményt kínál a nemzetközi porondon is

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének