Hollandia az első európai ország, ahol sejtalapú húskészítményeket lehet majd kóstolni

Ez a lépés nagy segítséget jelenthet a gyártók számára ahhoz, hogy adatokat szerezzenek a sejtalapú termékek ízéről a fogyasztók visszajelzései alapján. A kóstolók szigorú szabályok szerint zajlanak majd, ugyanis Európában továbbra sem engedélyezett ezeknek a termékeknek a fogyasztása vagy árusítása.

Az indítványt, hogy az engedélyezési eljárások előtt lehessen – megfelelően felügyelt és biztonságos körülmények között – sejtalapú technológiával készült élelmiszereket kóstolni, még 2022-ben szavazta meg a holland parlament. Nemrég a kormány bejelentette, hogy ezek a kóstolók rövidesen megtörténhetnek. Európában először Hollandiában lesz lehetőség a laboratóriumban, állati sejtekből előállított alternatív fehérjeforrásokat kóstolni.

Érdekesség, hogy a világ első laborhúsát éppen holland tudósok állították elő 2013-ban, de hátráltatta a kutatási és fejlesztési munkálatokat, hogy ez idáig tilos volt a tudósok számára megkóstolni a saját készítményüket.

Nagyszerű hír ez Hollandiának. Azt tudjuk, hogy a laborban előállított húsok nagymértékben tudják csökkenteni a klímaváltozás hatásait. A kóstoló lehetőséget biztosít az országnak, hogy továbbra is megőrizze vezető szerepét ebben az ágazatban. Köszönjük a minisztériumok együttműködését és nagyon várjuk, hogy végre meghívhassuk az első vendégeket, hogy kipróbálják a kolbászunkat, hússal töltött tésztáinkat

– mondta Krijn de Nood, a Meatable ügyvezetője.

A kóstolókat jól meghatározott, szigorú előírások keretei között tartják majd, amiknek a részleteiről sok információt nem lehetett megtudni, de a szektor szereplőivel közösen dolgozta ki őket a kormány, a betartásukról és a jelentkezők ellenőrzéséről pedig a Cellular Agriculture Netherland gondoskodik majd.

„A Mosa Meat arra fogja használni ezeket az alkalmakat, hogy értékes visszajelzéseket gyűjtsön a termékekről, és hogy tájékoztassa a befektetőket, milyen fontos szerepet tud betölteni a sejtalapú élelmiszergyártás Európa fenntarthatósági céljainak és élelmezési önállóságának elérésében” – mondta Maarten Bosch, a Mosa Meat, a másik nagy holland startup ügyvezetője.

Szingapúr mellett – ami sokáig a világ egyetlen olyan országa volt, ahol sejtalapú húskészítményeket lehetett vásárolni – most júliusban az USA-ban is engedélyezték két gyártó, az Upside Foods és a GOOD Meat termékeinek értékesítését.

A kóstolók engedélyezése és az ágazat vezető pozíciójának megszerzésére tett törekvések egybevágnak azzal, hogy tavaly a holland kormány 60 millió eurót különített el a sejtalapú húsipar fejlesztésére.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

A panna cotta selymes, lágy karakterét tökéletesen egészíti ki ebben

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének