Hamarosan elérhetik a versenyképes fogyasztói árat a növényi húshelyettesítők

Egy új elemzés azt vetíti előre, hogy a növényi alapú húspótlók már néhány éven belül olcsóbbak lehetnek, mint az állatokból készült termékek.

A növényi alapú fehérjepótlók, műhúsok, egyéb növényi húshelyettesítők népszerűsége minden évben drasztikus módon növekszik.

A szektor folyamatos fejlődésének és a termelési hálózat bővülésének köszönhetően az előállítási, ezzel együtt pedig a fogyasztói ár is folyamatosan csökken, de még mindig többszörös áron lehet hozzájutni egy borsófehérjéből készült darált marhahúshoz, mint a bociból előállítotthoz.

Az ár ebben az esetben kicsit több, mint a duplája, de a disznó-, vagy csirkehús kapcsán ez az érték sokszorosára is nőhet.

A Good Food Institute (GFI) legújabb elemzése egyértelműen rávilágít, hogy ez komoly gátat jelent a növényi termékek széles körű elterjedésének vonatkozásában. De az adatok biztatóak. Sőt, sokkal hamarabb eljöhet az áregyezés, mint ahogy a legtöbben számítanak rá.

Mi a fontos a vásárlónak?

A GFI januárban megjelentetett elemzése alapján – részletes PDF jelentés itt –, amit a Mindlab véleménykutató céggel közösen végeztek, egyértelműen megmutatkozik, hogy jellemzően az íz jelenti a legerősebb vásárlásra ösztönző erőt, de ezt nagyon szorosan követi a termékek ára.

Ez azt jelenti, hogy amíg a növényi húshelyettesítők nem lesznek képesek legalább olyan fogyasztói árakat produkálni, mint az állatból készült húskészítmények, addig mindig csak egy módosabb, erkölcsi, vagy fenntarthatósági megfontolásból vásárló réteg számára lesznek opciók.

A Mintel jelentése alapján megállapítható, hogy az emberek 20%-a a magasnak vélt áruk miatt nem akarja kipróbálni ezeket a növényi húspótlókat. Azok közül, akik pedig már kipróbálták őket, 26%-uk mondta, hogy az áruk miatt hagyott fel a vásárlásukkal.

Minden a méreteken és az optimalizáción múlik. A hatékony gyártási technológiák kifejlesztése hosszú évek munkájának eredménye, és az állatiparnak több évtizedes előnye van ezen a területen. Ahogy egyre növekszik a termelési mennyiség, idővel sokkal hatékonyabb lesz a gyártástechnológia is

– nyilatkozta Zac Weston, a GFI ellátáslánc-menedzsere a Voxnak.

Az olyan termékek kapcsán, amelyek már régóta piacon vannak – mint például a növényi tejek – a fogyasztói árkülönbség már közel sem ekkora, és jóval megszokottabbnak számítanak, mint egy szójafehérjés sült kolbász.

Mikorra várhatjuk az árak találkozását?

A jelentésben szerepel a Blue Horizon és a BCG riportjának kivonata is, amely három különböző forrásból származó – növényi alapú, egysejtű alga-, élesztő-, vagy gombafehérje- és sejtkultúra-alapú – termékcsalád kapcsán igyekszik megjósolni azt az időpontot, amikor a fogyasztói áruk elérheti az állati termékekét.

A növényi készítmények esetében ezt az időpontot 2023-ra datálják, véleményük szerint ekkor láthatunk majd azonos átlagárakat a növényi és állati húskészítmények között.

Röviddel ezután – 2025-ben – követik őket a mikroorganizmusokból készített termékek, de a sejtkultúrát használó, laborban előállított húsok is versenyképes fogyasztói áron lesznek vásárolhatók bő egy évtizeden belül – 2032-ben.

A termelési költségek csökkenése nem az egyetlen oka annak, hogy ilyen közeli időpontokat neveztek meg az előrejelzések az ártalálkozásra. A pandémia nagyon komoly fennakadást okozott az állati eredetű készítmények előállításában és szállításában.

A vágóhidak a vírus globális elterjedése óta az egyik legveszélyesebb gócpontoknak számítanak, a dolgozók sorozatos megbetegedése nagyon komolyan befolyásolta az ellátási láncot, ezért sok helyen emelkedett a marha-, disznó-, és csirkehús ára, ezzel is szűkítve a két termékcsalád közötti árszakadékot.

(VegNews)

Ez a cikk is érdekelhet:

David Attenborough díjjal a kezében

Rekordot döntött David Attenborough – sikerét részben az orangutánoknak köszönheti

Minden idők legidősebb Emmy-díjasa lett David Attenborough. Az orangutánok titkos

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének