ÁllatokCOVID-19Föld körül

Nyolcan meghaltak, négyszázan betegek – újabb állattartó telepen terjedt el a koronavírus

Bezárt egy csirkefarm a koronavírus miattArtem Beliaikin / Pexels

Szeptember elsején ideiglenesen bezárt a kaliforniai Livingstonban található Foster Farms baromfitelep, miután közel 400 dolgozónak pozitív lett a koronavírus-tesztje, és nyolcan életüket vesztették.

Mindez azután történt, hogy a Merced County Department of Public Health (MCDPH) a járványt az ország „legsúlyosabb és leghosszabb járványának” minősítette.

A járvány kitöréséről hivatalosan június 29-én nyilatkoztak, és azóta 392 dolgozónak lett pozitív a vírustesztje, közülük 8 halott került ki.

Az MCDPH a nyilatkozatban hozzátette, hogy az élelmiszerelőállítással történő leállás az egyetlen mód, hogy megakadályozzák a betegség további terjedését.

„Ez az intézkedés lényeges eleme azon célunknak, hogy megállítsuk a COVID-19 terjedését közösségünkben, és megmentsük az emberek életét”

mondta Salvador Sandoval, a Merced County Public Health munkatársa.

Annak érdekében, hogy sterilizálják az üzemet, és megfigyeljék a dolgozókat, a Foster Farms kedden felfüggesztette a livingstoni üzemben a munkát.

„Ezalatt az idő alatt az üzem kétszeres fertőtlenítést végez, és kétszeres tesztelést hajt végre mind az 1400 dolgozójánál. Ez a program biztosítja, hogy az újranyitás idejére egyetlen munkás se legyen vírushordozó”

– mondta Heidi White, a Foster Farms egyik nyilatkozatában.

A világ számos vágóhídját, állattartó telepét, szőrmefarmját kellett már bezárni, mert ezeken a helyeken úgy tűnik, gyorsabban és nagyobb valószínűséggel terjed el a COVID-19.

Érdekes összefüggés, hiszen a jelenlegi legjobb bizonyítékaink alapján maga a vírus is egy zoonózis, ami az állatok kihasználásából ered, pont úgy, ahogy a baromfitelepek is teszik a csirkékkel. A COVID-19 egy állatról emberre átterjedt betegség, amelyet úgy tűnik, a vuhani húsfogyasztás és higiéniai visszaélések együttese okozott.

Nemrég a kutatók felfedezték, hogy a COVID-19 akár három hétig is fennmaradhat a fagyasztott húsokban, amely részben megmagyarázhatja a vágóhídi munkások körében gyorsan történő terjedést is.

Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.