Új kutatás: csontjaink egészségét nem befolyásolja, ha hús helyett hüvelyeseket fogyasztunk

Egy úgy kutatás szerint semmilyen hátrány nem éri a csontokat, ha a vörös húsok helyett hüvelyeseket fogyasztunk. A kutatás kiemeli, hogy mivel a szükséges fehérje-, kalcium- és D-vitamin-bevitel is megfelelt a hüvelyeseket fogyasztók táborában, mindenképpen célszerű megfontolni, hogy elinduljunk ebbe a környezetvédelmi szempontból sokkal kedvezőbb irányba.

A British Journal of Nutritionben jelent meg a BeanMan névre keresztelt tanulmány, amely azt vizsgálta, milyen hatással van a csontok egészségére, ha a húsokból származó aminosavakat és ásványokat túlnyomó részben növényi forrásból igyekszünk fedezni. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy minden szükséges fehérjéből elegendő mennyiség jutott a hüvelyeseket fogyasztó csoportnak, a csontanyagcseréjük pedig semmilyen hátrányt nem szenvedett. A tanulmány szerzője, Suvi Itkonen, a University of Helsinki docense a Planetary Health étrend irányelvei alapján állította össze a kísérletet.

„A vörös hús és feldolgozott húskészítmények fogyasztásának csökkentése teljesen biztonságos a fehérjeellátás szempontjából. A csontok egészsége nem romlik az étrendi változtatást követően” – mondja Itkonen.

A kutatás módszertana

A tanulmányban 102 egészséges finn férfi vett részt, akik 20 és 65 éves kor között voltak. Az alanyokat véletlenszerűen válogatták két csoportba. Az egyik csoport a kutatás 6 hete alatt heti 760 gramm vörös húst, valamint feldolgozott húskészítményt fogyasztott, ami a teljes fehérjebevitelüknek körülbelül a 25 százalékát tette ki. Ez egyébként egy finn férfi által átlagosan elfogyasztott vörös hús mennyisége is egyben.

A másik csoport a Planetary Health étrendnek megfelelően heti 200 gramm vörös húst fogyasztott (ez az étrend által megengedett felső határ, vagy a teljes fehérjebevitel 5 százaléka), a maradék 20 százalékot pedig hüvelyesekből, leginkább borsóból és fava babból vitték be.

A kutatás ideje alatt az alanyoknak tilos volt a más forrásból származó vörös húst, borsót vagy fava babot fogyasztaniuk a pontosabb eredményekért.

A D-vitamin- és kalciumbevitel azonos és állandó volt mindkét csoport esetében és a javasolt fehérjebeviteli értékeket is elérte mindkét csoport. A csontok minőségében semmilyen különbséget nem tudtak megfigyelni a kutatást végzők.

A vörös húsok fogyasztásának csökkentése különösen fontos a környezeti hatások szempontjából

– mondta Itkonen, aki szerint az eredmények meggyőzők ahhoz, hogy környezettudatosabb étrendre váltsunk.

Az eredmények összecsengenek számos más kutatás eredményeivel, amelyben a hüvelyesek gyulladáscsökkentő, izomépítő vagy éppen testsúlycsökkentő tulajdonságaira vetült fény. A jól összeállított növényi étrend pedig a csontritkulás kialakulását is csökkentheti.

(VegNews)

Ez a cikk is érdekelhet:

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Fáradt vagy éppen pörgős reggelekre is lehet frissítő és tápláló

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének