Egy új kutatás megállapította, hogy az Egyesült Államokban egy viszonylag szűk réteg az, akik túlfogyasztanak marhahúsból. Olyannyira, hogy a teljes fogyasztás fele az ő számlájukra írható. A kutatók szerint ennek egyaránt vannak pozitív és negatív kicsengései is. A marhahúsfogyasztás csökkentését célzó kampányokat így elég egy kis csoportra fókuszálni, de félő, hogy ők lesznek a legellenállóbbak az üzenettel szemben.
A Nutrients című folyóiratban publikált kutatás megállapította, hogy az amerikaiak csupán 12 százaléka, vagyis alig több mint egytizede felelős az országban átlagosan elfogyasztott marhahús mennyiségének a feléért. Ez a csoport leginkább 50 és 65 év közötti férfiakból áll. Ők azok, akik a kutatók szerint aránytalanul magas mértékben fogyasztanak marhahúst. A jellemzést az amerikaiaknak szánt étkezési útmutatóhoz (DGA – Dietary Guidelines for Americans) viszonyították. Ez egy napi 2.200 kalóriát fogyasztó ember számára mindössze 120 grammot javasol tejből, tojásból és húsból fogyasztani, ráadásul együttesen.
A marhahúsnak jelentős a környezeti terhelése és magas telítettzsírsav-tartalma van, amiről tudjuk, hogy nem tesz jót az egészségnek
– mondta Diego Rose, a tanulmány egyik szerzője, a Tulane University professzora.
Az adatokat a Center for Disease Control and Prevention (CDC) National Health and Nutrition Examination Survey-ből (nemzeti egészségügyi és táplálkozási felmérés) vették, ami 10.000 felnőtt amerikai állampolgár étrendjét követte egy 24 órás periódusban.
Csökkenthető a marhahúsfogyasztás?
Mindez azt a célt szolgálta, hogy a húsfogyasztás csökkentésére ösztönző, a marhahús előállításának elképesztő környezeti károkozását megismertető kampányokat sokkal hatékonyabban lehessen azokra szabni, akik a legtöbbet fogyasztják. Ennek ellenére a kutatókat is meglepte az eredmény, hogy egy ilyen szűk réteg felelős a marhahús fogyasztásának aránytalanul nagy mennyiségéért.
„Egyrészről, nagy eredményeket lehet elérni, ha azt a 12 százalékot sikerül meggyőzni. Másrészről, az a 12 százalék lehet a legellenállóbb a változásra” – véleményezte Diego Rose az eredményt.
Amelia Willits-Smith, a kutatás vezetője úgy vélekedett, hogy az étkezési ajánlások hatékonyak lehetnek az étkezési szokások megváltoztatásában.
„Van remény a jövő nemzedékben, hiszen ez az ő földjük, amit majd megörökölnek. Látom a tanóráimon, hogy érdekli őket az étrend, és hogy az milyen hatással van a környezetre, és mit tudnak érte tenni” – mondta Rose. A kutatás alapján ugyanis kiderült, hogy a 29 évnél fiatalabbak, valamint a 66 évnél idősebbek voltak azok, akik a legritkább esetben vitték túlzásba a marhahús fogyasztását.