Puha, édes, és mégis könnyed: ez a vegán amerikai palacsinta nem tartalmaz glutént, tojást vagy tejet – csak zabot, növényi tejet és egy kis fahéjat. Kezdd ezzel a napot, vagy koronázd meg vele az ebédet!
Vannak nemzetek, amelyek reggelijeit az egész világ ismeri – ilyen a brit klasszikus sült babbal és pirítóssal vagy az amerikai palacsintatorony juharsziruppal és áfonyával. Ez utóbbi otthon is könnyen elkészíthető – méghozzá vegán, gluténmentes változatban is.
Ha valami egyszerre laktató, de könnyű reggelire vágysz, próbáld ki ezt a vegán, gluténmentes amerikai palacsintát – egyszerű, gyors és nagyon finom! Rostban gazdag zabpehelyből, natúr rizstejből és egy csipet fahéjból készül, hogy a napod energikusan induljon. Tálald friss áfonyával és juharsziruppal, és máris olyan fogást kapsz, ami egyszerre egészséges és elképesztően finom! Reggelire tökéletes, de egy délutáni desszertként is megállja a helyét.
Fontos, hogy cöliákiások számára csak a tanúsított, gluténmentes zab fogyasztása biztonságos, mivel a nyomokban előforduló glutén is problémát okozhat. Ennek oka, hogy – bár a zab önmagában nem tartalmaz glutént, de – gyakran búza, árpa vagy rozs mellett termesztik, és közös feldolgozóüzemben dolgozzák fel őket, így keresztkontamináció léphet fel, vagyis nyomokban tartalmazhat glutént.
Hozzávalók
8-10 darabhoz
- 175 g zabpehelyliszt
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 300 ml natúr, cukrozatlan rizstej
- 2 teáskanál almaecet
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- kókuszolaj sütéshez
Az amerikai palacsinta elkészítése
- Egy tálban vegyítsd el a zabpehelylisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fahéjat.
- Egy másik tálban keverd össze a rizstejet, almaecetet és vaníliakivonatot.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, és egy kézi habverővel keverd csomómentesre.
- Fontos, hogy a következő lépést ne spórold le: hagyd állni a tésztát 5 percig. Ne lepődj meg, ha először hígabb lesz, a zabpehelyliszt ugyanis lassan szívja fel a folyadékot. Pár perc alatt besűrűsödik, ekkor kezdheted a sütést. Tipp: A zabpehelyliszt őrlési finomsága befolyásolja az állagot. Ha túl sűrű, és nem tudod szépen elteríteni, adj hozzá egy kevés rizstejet – 1-2 evőkanálnyit. Ha pedig 5 perc után sem sűrűsödik be, keverj hozzá még 10-20 gramm zabpehelylisztet.
- Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, és ha szükséges, kend ki nagyon vékonyan kókuszolajjal. Egy merőkanállal adagold a masszát, kb. 8-10 cm átmérőjű palacsintákat készíts, és süsd mindkét oldalát 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Tornyozd egymásra a palacsintákat, csorgasd meg juharsziruppal, és koronázd meg friss áfonyával.