Amerikai palacsinta áfonyával megszórva, mellette külön edényben áfonya

Vegán amerikai palacsinta gluténmentesen – az édes reggelik tengerentúli klasszikusa

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Puha, édes, és mégis könnyed: ez a vegán amerikai palacsinta nem tartalmaz glutént, tojást vagy tejet – csak zabot, növényi tejet és egy kis fahéjat. Kezdd ezzel a napot, vagy koronázd meg vele az ebédet!

Vannak nemzetek, amelyek reggelijeit az egész világ ismeri – ilyen a brit klasszikus sült babbal és pirítóssal vagy az amerikai palacsintatorony juharsziruppal és áfonyával. Ez utóbbi otthon is könnyen elkészíthető – méghozzá vegán, gluténmentes változatban is.

Ha valami egyszerre laktató, de könnyű reggelire vágysz, próbáld ki ezt a vegán, gluténmentes amerikai palacsintát – egyszerű, gyors és nagyon finom! Rostban gazdag zabpehelyből, natúr rizstejből és egy csipet fahéjból készül, hogy a napod energikusan induljon. Tálald friss áfonyával és juharsziruppal, és máris olyan fogást kapsz, ami egyszerre egészséges és elképesztően finom! Reggelire tökéletes, de egy délutáni desszertként is megállja a helyét.

Fontos, hogy cöliákiások számára csak a tanúsított, gluténmentes zab fogyasztása biztonságos, mivel a nyomokban előforduló glutén is problémát okozhat. Ennek oka, hogy – bár a zab önmagában nem tartalmaz glutént, de – gyakran búza, árpa vagy rozs mellett termesztik, és közös feldolgozóüzemben dolgozzák fel őket, így keresztkontamináció léphet fel, vagyis nyomokban tartalmazhat glutént.

Hozzávalók

8-10 darabhoz

  • 175 g zabpehelyliszt
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 300 ml natúr, cukrozatlan rizstej
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • kókuszolaj sütéshez

Az amerikai palacsinta elkészítése

  1. Egy tálban vegyítsd el a zabpehelylisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fahéjat.
  2. Egy másik tálban keverd össze a rizstejet, almaecetet és vaníliakivonatot.
  3. Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, és egy kézi habverővel keverd csomómentesre.
  4. Fontos, hogy a következő lépést ne spórold le: hagyd állni a tésztát 5 percig. Ne lepődj meg, ha először hígabb lesz, a zabpehelyliszt ugyanis lassan szívja fel a folyadékot. Pár perc alatt besűrűsödik, ekkor kezdheted a sütést. Tipp: A zabpehelyliszt őrlési finomsága befolyásolja az állagot. Ha túl sűrű, és nem tudod szépen elteríteni, adj hozzá egy kevés rizstejet – 1-2 evőkanálnyit. Ha pedig 5 perc után sem sűrűsödik be, keverj hozzá még 10-20 gramm zabpehelylisztet.
  5. Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, és ha szükséges, kend ki nagyon vékonyan kókuszolajjal. Egy merőkanállal adagold a masszát, kb. 8-10 cm átmérőjű palacsintákat készíts, és süsd mindkét oldalát 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  6. Tornyozd egymásra a palacsintákat, csorgasd meg juharsziruppal, és koronázd meg friss áfonyával.

Ez a cikk is érdekelhet:

Nagy István repülőtéren, félvállra vetett táskával

Nagy hiányosságok miatt kapott nyílt levelet Nagy István agrárminiszter

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének