Süldő malacok néznek ki egy sertésszállító kamion rácsai közül, zsúfolt körülmények között

A britek döntő többsége elítéli az állattenyésztésben alkalmazott eljárásokat

Az Egyesült Királyságban élők nagy többsége elítéli a fájdalommal és szenvedéssel járó állattenyésztési praktikákat – derült ki egy új felmérésből. Ennek ellenére továbbra is alkalmazzák ezeket az eljárásokat a szektorban, ráadásul széles körben.

Legyen szó a kakascsibék élve darálásáról, a disznók farkának levágásáról vagy a borjak érzéstelenítés nélkül végzett kasztrálásáról, a közvélemény határozott és egyértelmű a tevékenységek megítélése kapcsán – olvasható a Bryant Research oldalán. A piackutató cég ezer britet kérdezett meg reprezentatív felmérés keretében, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hétköznapinak számító gyakorlatokról. Az eredmények szerint túlnyomó többségük (75-96 százalékuk) elítélte ezeket a praktikákat.

A britek döntő többsége ellenez számos, az állattenyésztésben bevett eljárást. Az általunk végzett reprezentatív felmérés adatait felhasználva be is számoltunk erről egy cikkben. Ami azt illeti, minden egyes olyan eljárást, amiről megkérdeztük a válaszadókat, a nagy többség elítélendőnek bélyegzett.

Habár az összes véleményezett eljárás részét képezi a mai brit hús-, tej- és tojásiparnak, azok elterjedésére vonatkozóan vannak vakfoltjaink. Pedig ezek nagyon fontosak lennének, hogy megfelelő módon lehessen ellenük kampányolni. Emellett az állampolgároknak joguk van tudni ezekről, hogy fogyasztókként felelős döntést tudjanak hozni

nyilatkozta Elise Hankins, a Bryant Research kutatója.

Az állattenyésztésben a profit az első, az állatok szenvedése mellékes

A felméréssel kapcsolatban néhány kulcspontot kiemeltek az elemzők:

  • A közvélemény és a bevett gyakorlatok között hatalmas az ellentmondás. Minden alkalmazott állattenyésztési eljárással szemben magas fokú ellenérzést fejeztek ki a válaszadók, ám ezek továbbra is a gyakorlat részét képezik.
  • Vannak olyan eljárások, amelyekről köztudomású, hogy végzik őket, ám a gyakoriságukra vonatkozó pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Ennek az oka, hogy vagy nem közérdekűek, vagy az állattenyésztők nem is vezetik őket.
  • A hús- és tejipar sokkal jobban összefonódott, mint korábban. A brit húsmarhák több mint fele a tejiparból származó, ott értéktelennek számító hím borjú.
  • Számos kegyetlen gyakorlat a nagyipari állattartás következményeként kialakult tüneteket kezeli, nem magát a problémát. Erre egy példa a malacok farkának csonkolása. Az ingerszegény, stresszes környezet miatt a malacok gyakran harapdálják társaik farkát. A jobb körülmények teremtése helyett az állattenyésztésben a farokcsonkolást alkalmazzák, ami lényegesen költséghatékonyabb eljárás.
  • Sok esetben lenne lehetőség fájdalommentes eljárásokat alkalmazni. Például a csibék tojásban történő szexálása (nemük meghatározása) megszüntethetné a kakascsibék darálását.
  • A növényi étrendre való áttérés a leghatékonyabb módja az idejétmúlt, fájdalmakkal járó állattenyésztési eljárások megszüntetésének.

A kutatók egy mindenkire kötelező érvényű állatjóléti program és hitelesítési eljárás bevezetését javasolják. Megerősítik ennek szükségességét korábbi jelentések is: a tavalyi Business Benchmark on Farm Animal Welfare alapján majdnem az összes élelmiszergyártó a legrosszabb érdemjegyet kapta ezen a területen.

Ez a cikk is érdekelhet:

Állatjogi aktivisták tüntetnek transzparensekkel, a képen láthatóra az van írva, az állatok senkinek nem a tulajdonai

Állatvédőket figyelhetnek meg húsipari nagyvállalatok – hatóságokkal együttműködve

Több ezer környezet- és állatvédő szimpatizánst figyelhetnek meg az Egyesült

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének