Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Puha, illatos és frissen gőzölt tészta roppanós zöldségekkel és füstös aromákkal megtöltve – a bao az az egzotikus fogás, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetsz. Még csak bambuszpárolóra sincs feltétlenül szükséged hozzá, az átlagos magyar konyhában fellelhető eszközök segítségével is tökéletes lesz.

Láttad már a Bao című pár perces mesét a Disney+ streamingkínálatából? Ha nem, és van rá lehetőséged, feltétlenül nézd meg, tökéletes hangolódás lehet arra a receptre, amit most hozunk nektek.

Rögtön feltűnhet persze, hogy a mesében felül zárt gombócok vannak, míg a mi verziónk másképp néz ki. Ennek oka, hogy a fogást számos variációban készítik maguk a kínaiak is. A bao származási országa ugyanis Kína. A mantou, a puha, gőzölt kínai kenyér továbbfejlesztése ez tulajdonképpen. A baozi – vagy röviden csak bao – annak a töltött változata.

A legenda szerint Zhuge Liang hadvezér a három királyság korában lisztből és vízből formált emberfej alakú gombócokat, hogy áldozatként a folyóba dobja őket, és így megmentse katonáit. Ezek lettek az első mantouk, a mai bao ősei.

Most mi is ilyen gőzölt, ázsiai ihletésű tésztát készítünk, roppanós zöldségekkel és füstölt tofus töltelékkel – puha, illatos, könnyű és mégis tartalmas fogást.

Hozzávalók

8 kisebb baóhoz

A baókhoz:

  • 330 g liszt
  • 7 g sütőpor
  • 3 g szárított élesztő
  • 20 g cukor
  • 15 g olaj
  • 180 g langyos víz
  • plusz olaj a kenéshez

A töltelékhez:

  • 1-2 szál sárgarépa
  • ¼ káposzta vagy lila káposzta
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • szójaszósz
  • sűrített paradicsom
  • hagymachips (opcionális)
  • 200 g füstölt tofu vagy szójacsíkok
  • szezámolaj

A zöldséges bao elkészítése

  1. Az élesztőt keverd el a langyos vízben egy teáskanál cukorral, és hagyd felfutni.
  2. A lisztet, a sót, a maradék cukrot, a sütőport és az olajat egy keverőtálban keverd el, ehhez add majd a felfutott élesztős folyadékot.
  3. Gyúrd össze a tésztát, majd letakarva hagyd pihenni, amíg duplájára nem nő.
  4. A töltelékhez a hagymát vékony szeletekre, a répát és a káposztát pedig julienne-re, azaz nagyon vékony csíkokra vágd. Ha úgy egyszerűbbnek látod, akár le is reszelheted őket. Forró serpenyőben pici szezámolajon pirítsd őket ressre, azaz félig roppanósra – tehát ne legyen se teljesen átfőtt, se teljesen nyers a zöldség. Sózd, borsozd, reszeld hozzá a fokhagymát, majd a végén jöhet a szójaszósz és a sűrített paradicsom.
  5. Ha tofut használsz, akkor nyugodtan reszeld hozzá a zöldségekhez, és pirítsd velük együtt. Ha szójacsíkokat, akkor azt áztasd be sós vízbe, hogy megpuhuljon, és csak ezután dobd a zöldségekhez.
  6. A megkelt tésztát oszd 8 részre, golyózd őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakd őket újra kelni.
  7. Ezután nyújtsd őket kb. másfél centisre, egy ecset segítségével kend meg a felületüket olajjal, majd hajtsd őket félbe.
  8. Bambuszpárolóban 10 perc alatt készre párolódnak. Tipp: ha nincs ilyen autentikus párolód, az sem gond: sütőpapírral bélelt szűrőben is meggőzölheted, fedő alatt.
  9. Ha kész, hajtsd szét, töltsd meg a töltelékkel, és ha szeretnéd, megszórhatod hagymachipsszel, azaz pirított hagymával is. Ezt követően pedig már nincs más dolgod, mint élvezni, ahogy Ázsia megtölti ízeivel és illataival a konyhádat.

Ez a cikk is érdekelhet:

Disznók szorosan egymás mellett

Sertésbotrány: disznókirályként emlegetett fideszes képviselő keveredett gyanúba

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének