Egy hétig tartott a nagy zabtejes átállás a Burger King osztrák éttermeiben. A gyorsétteremlánc a szomszédos Ausztriában arra szánta el magát, hogy a forró italokat tehéntej helyett kizárólag zabtejjel kínálja. A hagyományos tejhez ragaszkodó vásárlók panasza azonban néhány nap alatt visszavetette a forradalmi kedvet. Immár zabtej mellett újra elérhető opció a tehéntej is az osztrák Burger Kingekben.
Nagy üdvrivalgással fogadták az állatjogi szervezetek és a vegán vásárlók, mikor az osztrák Burger King bejelentette, a kávékat és egyéb forró italokat ezentúl tehéntej helyett kizárólag zabtejjel kínálják. Az átállást az Oatly svéd élelmiszeripari vállalattal karöltve tervezték megugrani.
A vegánok öröme azonban nem tarthatott sokáig. Az osztrák Burger King ugyanis mindössze egy hét után visszavonulót fújt – írja a Plant Based News. A gyorsétteremlánc osztrák részlege a tejkedvelő vásárlók igényeire hivatkozva jelezte, visszatér a kínálatba a tehéntej.
Leszögezték, az Oatlyval kötött megállapodás továbbra is érvényes, és forgalmazzák a cég növényi alapú alternatíváit. Tapasztalataik szerint a vendégek jelentős része pozitívan értékelte a zabtejes „forradalmat”. Ugyanakkor nem akarják lesöpörni az asztalról azon vásárlóik panaszát sem, akik ragaszkodnak a hagyományos tejhez.
A Burger Kingnél a vevő a király, és kínálatunkat mindig a vásárlóink preferenciáihoz igazítjuk, mind az ételek, mind az italok tekintetében
– mondta Hartmut Graf, az osztrák Burger King éttermek master franchise jogait birtokló The Eatery Group vezérigazgatója.
Etikai, fenntarthatósági és egészségügyi szempontból is jobb választás lehet
Egy liter zabtej előállítása mindössze 0,53 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár – mutatott rá a brit Viva! állatjogi szervezet. Ez körülbelül fele az osztrák tehéntej átlagos éghajlati lábnyomának. Nem véletlen, hogy az osztrák Burger King fenntarthatósági okokra hivatkozva hozta meg a döntést a tehéntej kiiktatásáról és zabtejjel való helyettesítéséről.
A globális tejipar működése ráadásul nem csak klímavédelmi és etikai okokból problémás. Egyes szakemberek szerint a gyerek megfelelő ütemű fejlődéséhez, a csontozata megerősödéséhez elengedhetetlen a rendszeres tejfogyasztás. Lengyel Boglárka gyermekorvos azonban a Prove-nak nyilatkozva hangsúlyozta,
fel lehet nőni tej- és tejtermékek nélkül is, és felnőttkorban is érdemes lehet ezeket hanyagolni. Olyan egészségügyi problémák hátterében húzódhat ugyanis a tejfogyasztás, mint az emésztési zavarok, a különféle gyulladások, az ekcéma vagy egyéb bőrtünetek.
A növényi tej egyébként a magyar fogyasztók körében meglehetősen népszerű. A hazai NRC piackutató cég friss közvélemény-kutatása alapján a megkérdezettek 44 százaléka már próbálta ezt az alternatívát. Azoknak a válaszadóknak pedig, akik eddig nem kóstoltak ilyen terméket, 45 százaléka nyitott lenne rá.