Ez a sültpaprika-krémleves egyszerű, mégis különleges: a sütőben karamellizálódott paprika édeskés, telt íze a burgonya krémességével találkozik, a tetejére szórt fűszeres csicseriborsó pedig roppanó kontrasztot ad. Tökéletes választás a hűvösebb napokra, amikor egy tálnyi meleg ételre vágysz, de nincs kedved órákig a konyhában pepecselni.
Amikor nincs kedved a konyhában művészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy magától megfőjön, akkor a legtökéletesebb választás a krémleves. Ráadásul amellett, hogy igen laktatóak, felmelegíthetnek a hűvösebb napokon.
Már abban is van valami egészen varázslatos, amikor a sütőből előbukkannak a karamellizálódott, enyhén édeskés illatú sült paprikák. Amikor pedig ezek krémleves formájában kerülnek az asztalra, az maga az őszi csoda. A paprika mély, füstös aromája, a selymes textúra és a tetején roppanó, fűszeres csicseriborsó tökéletes harmóniát alkot – egyszerre komfortos és különleges.
Hozzávalók
4 adaghoz
A leveshez:
- 6 db kápia vagy piros kaliforniai paprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- kb. 1 liter zöldségalaplé vagy víz
- só
- frissen őrölt bors
- oregánó
- növényi tejszín (opcionális a tálaláshoz)
A fűszeres pirított csicseriborsóhoz:
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 evőkanál napraforgó- vagy kókuszolaj
- ½ teáskanál füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál fahéj
- csipet Cayenne-bors vagy chilipehely
- só
A sültpaprika-krémleves elkészítése
- A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A paprikákat tedd egészben sütőpapíros tepsire, és süsd kb. 25-30 percig, amíg a héjuk kissé megfeketedik, és a húsuk megpuhul. Ekkor tedd őket egy keverőtálba, fedd le fóliával 10 percre – így könnyebben le lehet húzni a héjukat. Ha letelt a 10 perc, víz alatt kapargasd le egy késsel a paprikák héját, távolítsd el a csumát és a magokat.
- Közben egy lábasban hevítsd az olajat, majd párold üvegesre a felaprított hagymát, és mehet rá a fokhagyma. Add hozzá a kockázott burgonyát, fűszerezd füstölt paprikával és köménnyel, majd keverd bele a sült, megtisztított paprikát is. Öntsd fel az alaplével vagy vízzel, és főzd kb. 15 percig, amíg a burgonya megpuhul. Fűszerezd ízlésed szerint.
- Turmixold simára botmixerrel vagy hőálló turmixgépben.
- Elkészítjük a fűszeres, pirított csicseriborsót is. Miután kivetted a sütőből a paprikákat, a leszűrt csicseriborsót keverd össze az olajjal és a fűszerekkel, majd süsd 200 fokon kb. 20-25 percig, amíg ropogós lesz. Félidőben érdemes átforgatni. Tipp: a csicseriborsó-konzerv
levét ne öntsd ki, használd fel legközelebb – például vegán madártejhez. Ehhez hamarosan találsz majd receptet a Prove-on. - A forró levest merd tálakba, szórd meg a tetejét a fűszeres, ropogós csicseriborsóval, locsold meg pár csepp olívaolajjal vagy növényi tejszínnel, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy mikrozölddel.