Jelentősen javíthatja a szervezet vasellátottságát már egy apró változtatás is a mindennapi táplálkozásban. A zöld turmix beiktatása a mindennapi rutinba alkalmas lehet arra, hogy természetes módon töltsd fel a vasraktáraidat, és csökkentsd a vashiány kialakulásának kockázatát. De nem mindegy, mi minden kerül ebbe a bizonyos turmixba, a hatékonysága ugyanis fokozható.
A vérképed alapján arra figyelmeztetett az orvosod, hogy vashiányos vagy? Ebben az esetben érdemes lehet egy darabig valamilyen táplálékkiegészítővel feltölteni a vasraktáraidat. Ugyanakkor hosszabb távon jó, ha tisztában vagy azzal, hogy természetes lehetőségek is vannak arra, hogy elkerüld a vashiányos állapotot.
A kulcs az lehet, hogy a naponta fogyassz zöld leveleseket – például spenótot, céklalevelet, reteklevelet, mángoldot, fodros kelt. A salátákon kívül van még egy jó módszer arra, miként építheted be ezeket a növényeket a napi menüdbe.
A zöld turmix egy remek módja annak, hogy rengeteg tápanyagot egy pohárba sűrítsünk, mivel sokan nehezen fogyasztanak elegendő zöldséget naponta
– mondta Ana Reisdorf, táplálkozástudományi szakember és dietetikus a VegNewsnak.
Hozzátette, hogy a turmixba elsősorban a fodros kelt, a spenótot, az uborkát, a szárzellert és az almát javasolja alapanyagként. Ezeket pedig egy kis citrommal és gyömbérrel egészítené ki a tápanyag-felszívódás és az ízélmény javításáért.
Alapszabály, hogy a zöld levelesek mellé kerüljön mindig C-vitaminban gazdag gyümölcs is a turmixba – például citrom, grapefruit vagy narancs. Ezek ugyanis javítják a nemhemvas felszívódását.

Vegán vasforrások. Forrás: Prove
Nemhemvas – Biztos hatékony ez?
Sokan azt gondolják, hogy a vegánok nagyobb veszélynek vannak kitéve a vashiány tekintetében, mert a növények a szervezet számára nehezebben hozzáférhető vasforrásokat – nemhemvasat – tartalmaznak. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk a hemvasban leggazdagabb vörös húst fogyasztókat a csirke- és halevőkkel, illetve a lakto-ovo vegetáriánusokkal, kiderül, hogy a vasraktárak nagysága nem a hemvasban gazdag ételek, hanem sokkal inkább a menstruáció mennyiségétől függ fogamzókorú nők esetében. Vérszegénységben szenvedők körében gyakori az erős havi vérzés, és kutatások szerint ez a legfőbb oka a vashiány kialakulásának. Ezt azonban nem ismerik fel sem a betegek, sem az egészségügyi ellátásban dolgozók.
Ráadásul a vasraktárak mennyiségét nemcsak az elfogyasztott vas, hanem a szervezetben fennálló gyulladás, a túlsúly és az étrend egyoldalúsága is befolyásolja. Noha vannak olyan kutatások, amelyek fogamzókorban lévő vegán nők esetében a vashiány magasabb előfordulását igazolják, más, például gyerekek körében végzett felmérések azzal zárulnak, hogy a kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztóknak kifejezetten nagyobbak a vasraktárai, és jól hasznosítják a nemhemvasat.
Összességében elmondható, hogy a növényi étrendet folytatók többsége elegendő vashoz jut hozzá. Ugyanakkor a fogamzóképes korban lévő nőknek érdemes különösen odafigyelniük a megfelelő vasbevitelre, illetve évente ellenőriztetniük a vasszintjüket. Ez az állati eredetű élelmiszert fogyasztó nőkre is igaz, de kiváltképp a növényi alapú étrendet követőkre.