Elég belőle egyetlen falat, és máris otthonos melegséggel tölt el ez a quesadilla. A ropogós batáta, a fűszeres tofu és a krémes bab tökéletes harmóniában áll össze, ráadásul pikk-pakk elkészül.
A quesadilla az egyik legjobb „komfortétel”: ropogós kívül, krémes belül, és végtelenül variálható. A fogás eredete a gyarmati Mexikóig nyúlik vissza, amikor az őslakosok tortillaalapú ételei találkoztak a spanyolok által behozott sajtokkal, így született meg a mai quesadilla.
A mi verziónk természetesen kizárólag növényi alapanyagokból készül, és a mexikói ízvilágot ötvözi a batáta természetes édességével. Tökéletes gyors reggelinek, vacsorának, vendégvárónak vagy akár másnapi ebédre is – melegen és hidegen is isteni.
Hozzávalók
4 quesadillához
- 8 db tortillalap (lehet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes)
- növényi sajt (opcionális, ha olvadósabb állagot szeretnél)
- friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz
A batátás alaphoz:
- 2 közepes édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- fokhagymapor
- füstölt paprika
A tofumorzsához:
- 200 g tofu
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
A lilahagymás réteghez:
- 1 nagy lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
A babos részhez:
- 1 konzerves vörösbab
- 1 teáskanál citromlé vagy lime-lé
- só
- bors
- chilipehely
A kapros uborkasalátához:
- 1 kígyóuborka
- 200 g kókuszjoghurt vagy házi vegán tejföl
- só
- friss kapor

Fotó: Lajos Laura / Prove
A quesadilla elkészítése
- A batátapüréhez az édesburgonyát mosd meg, szurkáld meg késsel vagy villával, majd tedd 10 percre a mikróba teljes fokozaton, amíg puhára nem fő. Miután kihűlt, távolítsd el a héját, és törd össze villával.
- Elkészítjük a tofumorzsát. Ehhez először a tofut morzsold össze kézzel. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat, add hozzá a tofut, majd pirítsd meg aranybarnára a szójaszósszal és fűszerekkel.
- A lilahagymás réteghez egy másik serpenyőben a finomra vágott lilahagymát olajon pirítsd üvegesre, míg enyhén karamellizálódik.
- Elkészítjük a vörösbabos réteget. A leszűrt babot egy tálban rusztikusan törd össze, ízesítsd lime-lével, sóval, borssal és chilipehellyel.
- A kapros uborkasalátához a kígyóuborkát szeleteld vékonyra, keverd össze a kókuszjoghurtttal vagy házi vegán tejföllel, sózd, majd szórd meg friss kaporral. Ezt a quesadilla mellé tálalhatod majd.
- Egy tortillát kenj meg batátapürével, erre jöjjön a tofus morzsa, a pirított lilahagyma, majd a babréteg. Ha használsz növényi sajtot, most szórd rá, majd fedd be a másik tortillával.
- Serpenyőben vagy kontaktgrillben süsd aranybarnára mindkét oldalát (kb. 2-3 perc oldalanként), amíg ropogós lesz, és a belseje átmelegszik.
- Vágd cikkekre, szórd meg friss zöldfűszerrel, kínáld lime-gerezdekkel és egy adag kapros uborkasalátával vagy a kedvenc szószoddal.