Látszólag csak apróságnak tűnhet, hogy műanyag csomagolás nélkül vagy nejlonban kínálják a friss zöldségeket. Ez azonban nem pusztán higiéniai, nem is csak fenntarthatósági kérdés. A csomagolás ugyanis egy új kutatás szerint egyfajta láthatatlan stresszhelyzetet idéz elő – ez növelheti ugyan bizonyos tápanyagok mennyiségét, ám ez a növény eltarthatóságának rovására megy.
Gondolkodtál már a szupermarketek gyümölcs- és zöldségkínálatát vizslatva azon, hogy mi indokolja egyes termékek esetében a külön műanyag csomagolást? Sok boltban például a kígyóuborkát és a brokkolit is így árulják. Ha a kérdésre a válaszod, igen, nem vagy egyedül. Olasz kutatók is gondolkodtak ezen, és annak is utánajártak, milyen folyamatok zajlanak a műanyag alatt.
Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) kutatói a brokkoli rabe két különböző fajtáját vizsgálták – írja a Futuro Prossimo. A brokkoli rabe egy jellegzetesen kesernyés ízű, leveles zöldség, amely különösen népszerű az olasz konyhában. Szívós növény, jól bírja az organikus gazdálkodás körülményeit, és tele van bioaktív anyagokkal, köztük olyan vegyületekkel, amelyek a szervezet stresszválaszát és anyagcseréjét is támogatják. Nem csoda, hogy az organikus változat iránt egyre nagyobb a kereslet, de az is világos, hogy a feldolgozás és a csomagolás is kulcsszerepet játszik abban, mit kerül végül a fogyasztó tányérjára.
A kutatók azt elemezték, hogyan változik a növény összetétele a betakarítás után – ha frissen, illetve ha csomagolva tárolják. A cél az volt, hogy lássák, mi zajlik sejtszinten. Arra jutottak, hogy a csomagolás alatti oxigénhiány drámai változásokat idéz elő: a növény szénhidráttartalma több mint felére csökken, miközben megnő a stresszhez köthető aminosavak és szerves savak szintje. Különösen két vegyület, a γ-aminovajsav (GABA) és a tejsav (LA) kezd nagy mennyiségben felhalmozódni – ezek egyébként az emberi egészségre pozitív hatást gyakorolhatnak. Hozzájárulhatnak például a vérnyomás szabályozásához és a bélflóra egyensúlyához is.
Kétélű fegyver a csomagolás
A kutatók kimutatták, hogy míg a friss mintákban szinte semennyi GABA és tejsav nem volt, a csomagolt brokkoli rabe esetében ezek mennyisége a többszörösére nőtt. Ezzel párhuzamosan viszont ugyancsak felszaporodtak olyan szerves savak is, mint például a borostyánkősav és α-ketoglutársav, amelyek a növény stresszreakcióit tükrözik.
A GABA és a tejsav növekedése jótékony hatású lehet az emberi szervezetre, ugyanakkor ezek a változások arra is utalnak, hogy a növény stresszt él át. Ez hosszabb távon a termék eltarthatóságát csökkentheti
– figyelmeztet a kutatás vezetője, Donato Giannino.
A kutatási eredmények hosszabb távon a növénynemesítők számára is hasznosak lehetnek. A friss felfedezések nyomán olyan zöldségfajták fejleszthetők, amelyek természetes módon több GABA-t és tejsavat termelnek, miközben jobban viselik a csomagolással járó környezeti stresszt.
A brokkoli rabe példája megmutatja, hogy a csomagolás nem csupán a külcsínről és a tartósságról szól. Minden lezárt zacskó egy mini-ökoszisztéma, ahol a növény tovább „lélegzik”, reagál és alkalmazkodik a környezetéhez. Az olasz tudósok kutatása pedig új irányt adhat a fenntartható, egészségtudatos élelmiszer-tárolásnak és -csomagolásnak.