Zöldség és gyümölcs nejlonozott csomagokban

Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség?

Látszólag csak apróságnak tűnhet, hogy műanyag csomagolás nélkül vagy nejlonban kínálják a friss zöldségeket. Ez azonban nem pusztán higiéniai, nem is csak fenntarthatósági kérdés. A csomagolás ugyanis egy új kutatás szerint egyfajta láthatatlan stresszhelyzetet idéz elő – ez növelheti ugyan bizonyos tápanyagok mennyiségét, ám ez a növény eltarthatóságának rovására megy.

Gondolkodtál már a szupermarketek gyümölcs- és zöldségkínálatát vizslatva azon, hogy mi indokolja egyes termékek esetében a külön műanyag csomagolást? Sok boltban például a kígyóuborkát és a brokkolit is így árulják. Ha a kérdésre a válaszod, igen, nem vagy egyedül. Olasz kutatók is gondolkodtak ezen, és annak is utánajártak, milyen folyamatok zajlanak a műanyag alatt.

Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) kutatói a brokkoli rabe két különböző fajtáját vizsgálták – írja a Futuro Prossimo. A brokkoli rabe egy jellegzetesen kesernyés ízű, leveles zöldség, amely különösen népszerű az olasz konyhában. Szívós növény, jól bírja az organikus gazdálkodás körülményeit, és tele van bioaktív anyagokkal, köztük olyan vegyületekkel, amelyek a szervezet stresszválaszát és anyagcseréjét is támogatják. Nem csoda, hogy az organikus változat iránt egyre nagyobb a kereslet, de az is világos, hogy a feldolgozás és a csomagolás is kulcsszerepet játszik abban, mit kerül végül a fogyasztó tányérjára.

A kutatók azt elemezték, hogyan változik a növény összetétele a betakarítás után – ha frissen, illetve ha csomagolva tárolják. A cél az volt, hogy lássák, mi zajlik sejtszinten. Arra jutottak, hogy a csomagolás alatti oxigénhiány drámai változásokat idéz elő: a növény szénhidráttartalma több mint felére csökken, miközben megnő a stresszhez köthető aminosavak és szerves savak szintje. Különösen két vegyület, a γ-aminovajsav (GABA) és a tejsav (LA) kezd nagy mennyiségben felhalmozódni – ezek egyébként az emberi egészségre pozitív hatást gyakorolhatnak. Hozzájárulhatnak például a vérnyomás szabályozásához és a bélflóra egyensúlyához is.

Kétélű fegyver a csomagolás

A kutatók kimutatták, hogy míg a friss mintákban szinte semennyi GABA és tejsav nem volt, a csomagolt brokkoli rabe esetében ezek mennyisége a többszörösére nőtt. Ezzel párhuzamosan viszont ugyancsak felszaporodtak olyan szerves savak is, mint például a borostyánkősav és α-ketoglutársav, amelyek a növény stresszreakcióit tükrözik.

A GABA és a tejsav növekedése jótékony hatású lehet az emberi szervezetre, ugyanakkor ezek a változások arra is utalnak, hogy a növény stresszt él át. Ez hosszabb távon a termék eltarthatóságát csökkentheti

figyelmeztet a kutatás vezetője, Donato Giannino.

A kutatási eredmények hosszabb távon a növénynemesítők számára is hasznosak lehetnek. A friss felfedezések nyomán olyan zöldségfajták fejleszthetők, amelyek természetes módon több GABA-t és tejsavat termelnek, miközben jobban viselik a csomagolással járó környezeti stresszt.

A brokkoli rabe példája megmutatja, hogy a csomagolás nem csupán a külcsínről és a tartósságról szól. Minden lezárt zacskó egy mini-ökoszisztéma, ahol a növény tovább „lélegzik”, reagál és alkalmazkodik a környezetéhez. Az olasz tudósok kutatása pedig új irányt adhat a fenntartható, egészségtudatos élelmiszer-tárolásnak és -csomagolásnak.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fekete macska fekszik a földön

Zárlatot rendeltek el, sötét szeánszok miatt korlátozták az örökbefogadást

Ideiglenesen leállították a fekete macskák örökbeadását a halloweeni időszakra egy

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének