Növényi étrend előnyeit ismerve sem váltanak étrendet az amerikaiak

Friss felmérés: az amerikaiak tudnak a növényi étrend előnyeiről, mégsem változtatnak szokásaikon

Egy közelmúltban megjelent felmérés megállapította, hogy az amerikaiak többsége tisztában van a növényi étrend kedvező egészségügyi és környezeti előnyeivel, ennek ellenére kevesen vannak, akik jelentősebben be is építik a növényeket az étkezésükbe. A válaszadók szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy nem ismertek az ételek fenntarthatósági mutatói.

Nem elég csak tudni, hogy mennyire jótékony hatással van a növényi étrend az ember egészségére, az eredmények elérése érdekében be is kell építenünk azt az étrendünkbe. Sok amerikai ezt a lépést hagyja ki, pedig a legtöbbjük számára ismertek az előnyök – olvasható a U. S. Newson felmérésében.

A Virginia Tech kutatóinak felmérése az International Food Council által 2012 és 2022 között gyűjtött kérdőíveket vette alapul. Az eredmények 1000 kérdőív áttanulmányozása után születtek. Ezek alapján kiderült, hogy az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy a növényi étrend egyaránt kedvez a személyes egészségüknek, valamint a bolygónak. Ennek ellenére a válaszadók mindössze negyede tett lépéseket azért, hogy több növény kerüljön a tányérjára.

Az amerikai fogyasztók pozitívan állnak az egészségügyi és környezetvédelmi szempontok szerint kedvező hatással bíró ételekhez és italokhoz. Ez viszont nem mutatkozik meg az vásárlási és étkezési szokásaikban

– nyilatkozta az eredmények kapcsán Katherine Consavage, a tanulmány szerzője.

A növényi étrend fenntarthatósága fontos szempont

A felmérés alapjául szolgáló időszakban a növényi hozzávalókban gazdag étrendek száma hozzávetőlegesen megduplázódott. Ezzel együtt a vörös húsok fogyasztásának mértéke is megnőtt. A legtöbb kutatási eredménnyel összhangban most is a fiatalabb korosztály (milleniálok, Z generációsok) voltak azok, akik inkább a növényi étrend felé hajlottak.

A fenntarthatósági értékek általában nem szerepeltek túl jól a fogyasztók döntéshozatalát befolyásoló szempontok között. Ám mutatkozik egyfajta igény a pontos és érthető információközlésre. A válaszadók kétharmada jelezte, hogy amennyiben ismerné a termékek pontos fenntarthatósági mutatóit, az hatással lenne a döntésére. Sokan nem érzik könnyen hozzáférhetőnek ezeket az ismereteket.

Nem várhatjuk el a fogyasztóktól, hogy fenntartható döntéseket hozzanak, ha nem ismerik ezeknek a döntéseknek a hatását. Többet kell tennünk azért, hogy oktassuk az amerikaiakat a növényi étrend előnyeiről, és hogy egy olyan közeget teremtsünk, amiben az egészséges és fenntartható döntés az alapvetés

– tette hozzá Consavage.

A kutató a továbbiakban az amerikai médiakampányok étrendekre gyakorolt hatását fogja vizsgálni.

Ez a cikk is érdekelhet:

Menzai környezetben a pulton egy tálcán egy tányér gabona zöldségekkel.

Ikonikus nemzeti étel került le az iskolai menza kínálatából – tajtékzik az agrárminiszter

Felháborodást keltett a bécsi menzareform: egy iskolai menza étlapjáról eltűnt

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének