Ausztrália nemzeti kutatóintézete vizsgálja, hogy összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás a jó agyi egészséggel. Korábbi tanulmányok alapján a benne található ergotionin jó eséllyel segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.
Sok klímatudós felhívta már a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás csökkentésével visszaszorítható a károsanyag-kibocsátás is. Erre pedig rátesz egy lapáttal a megélhetési válság is: az ausztrál háztartások jelentős része döntött mindezek következtében úgy, hogy csökkentik a heti hús- és tengerigyümölcs-adagjukat.
Felmérések szerint ugyanakkor sokan nem is etikai, valamint egészségügyi okokból, vagy éppen pénztárcakímélési szempontok mentén fedezik fel az ausztrálok közül egyre többen a növényi alapú étrendet. A motiváció gyakran inkább a kíváncsiság.
Gombamód terjedő termesztés
A hús helyettesítésére kedvelt élelmiszer Ausztráliában (is) a gomba. Az ausztrálok évente több mint 70 ezer tonna gombát esznek meg, míg 2013-ban ez az érték még 65 ezer tonna volt.
Évről évre növekszik az országban a gombatermesztés: a gombaipar 2012 és 2020 között 25 százalékkal nőtt, 368 millió dolláros értékre. A termelés Victoriában és Új-Dél-Walesben a legintenzívebb.
Mintegy 50 termesztő fókuszál Ausztráliában a gombára, ám – mivel nem túl igényes élőlény – kis léptékben, házi körülmények között is könnyedén megterem.
Kivételes egészségügyi előnyök
A gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkező élelmiszer, állítja Flavia Fayet-Moore táplálkozási szakértő, aki a Hort Innovation kutatási és fejlesztési vállalat megbízásából végez tanulmányokat a témában.
Kijelentette: amellett, hogy könnyen produkálható a felhasználásával a húshoz hasonló textúra és íz, egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik.
- Kitinben gazdag, ennek köszönhetően jó élelmirost-forrás.
- Béta-glükánokat is tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet.
- Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amely képes D-vitamint felvenni, még ha csak tíz percig is éri a napfény, így természetes módon tartalmazzák ezt a vitamint.
Gombafogyasztás és demencia
Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség, a CSIRO szintén végez egy ígéretes kutatást – egy kétfázisú klinikai vizsgálatot – a gombákkal kapcsolatban. A tudósok előfeltételezése, hogy a gombában található ergotionin nevű aminosav csökkentheti a demencia kockázatát, javíthatja a memóriát és a hangulatot.
Egyre több jel utal arra, hogy a gombafogyasztás összefüggésbe hozható a jó agyi egészséggel. Ez arra vezethető vissza, hogy a gombák olyan összetevőket tartalmaznak, mint az ergotionin, amelyről úgy gondolják, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként hat
– mondta Naomi Kakoschke, a CSIRO vezető kutatója.
A kutatás keretében megvizsgálják, hogy a napi ergotionin-fogyasztás milyen előnyökkel jár a kognitív funkciókra nézve olyanoknál, akik korábban memóriapanaszokról számoltak be.
„A kognitív előnyök mellett az alvásminőséget, a hangulatot és a biokémiai markerek változását is mérni fogjuk” – magyarázta a szakértő.