Tojásipari hímcsibék élve darálása

Franciaországban betiltják a hímcsibék élve darálását

Jövő év végétől tilos lesz a tojásiparban élve darálni a hímcsibéket – jelentette be Didier Guillaume, a francia mezőgazdasági miniszter.

A tojásiparban világszerte bevett gyakorlat, hogy a hímnemű csibéket darálóba dobják a kikelésük után, ugyanis nem csak tojást rakni nem képesek, ahogy a nőstények, de a húsukért sem gazdaságos felhizlalni őket.

Bár ez a módszer évtizedek óta működik, rengetegen a mai napig nem tudnak róla. A tojásipar természetesen nem büszkélkedik vele a reklámokban.

A tojásiparban használt általános gyakorlatokról itt írtunk részletesebben.

Győzelem, de van még hova fejlődni

Azokat az állatokat, akiket nem darálóba dobják, általában szén-dioxiddal teli kamrákban megölik, elektrosokkolják vagy pedig zsákokban megfojtják és a szemétbe dobják. Ez a kegyetlen gyakorlat általában igaz a “szabad tartásos” vagy “humánus” gazdaságokra is, amelyek inkább csak jól hangzó marketingszlogenek, az állatoknak nem jelentenek sokat.

A kutatók azon dolgoznak, hogy nagyiparilag is hatékony és gazdaságos megoldást találjanak arra, hogy már azelőtt megállapítsák az állatok nemét, mielőtt kikelnének. Létezik már ilyen, de a legtöbb ország még nem akar áttérni erre a megoldásra. Világszerte több milliárd hímcsibét darálnak le évente.

A Compassion in World Farming (CIWF) állatvédő szervezet üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor elégedetlenek is, amiért a ketreces tartásról és a kandisznók érzéstelenítés nélküli kasztrálásáról szó sem esett, így ezek továbbra is megmaradnak legális eljárásnak a hús- és tojásiparban.

A franciák egyébként kifejezetten ellenzik az állatkínzást. Az IFOP nevű állatjogi szervezet megkérdezte az embereket, hogy megszüntetnék-e a nagyipari állattartást, amire a válaszadók 83%-a igennel válaszolt. Továbbá 55% szeretné, ha több vitát folytatnának az olyan kritikus fontosságú témákról, mint a vadászat, az állattenyésztés és a szőrmeipar.

[irp posts=”11469″ name=”Tojásipar: mit tesz az állatokkal, és miért nem esznek tojást a vegánok?”]

Ez a cikk is érdekelhet:

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Puha, illatos és frissen gőzölt tészta roppanós zöldségekkel és füstös

A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének