Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium tízmillió dollárral támogatja a sejtalapú élelmiszergyártást

Az USA nagy mértékű anyagi támogatással segíti egy sejtalapú mezőgazdálkodással foglalkozó kutatóintézet létrehozását. A szokatlan lépés komoly lendületet adhat az iparágnak és nagyban segítheti a témával foglalkozó kutatók és szakemberek munkáját is.

Amellett, hogy ez egy jelentős összeg, azt is fontos kiemelni, hogy most először nyújt anyagi támogatást az USA a sejtalapú mezőgazdálkodás kutatására és fejlesztésére. A minisztérium 10 millió dollárral segíti az Institute for Cellular Agriculture (Sejtalapú Mezőgazdaságért Intézet) létrehozását, mely összeg része egy nagyobb, 146 millió dolláros keretnek, amit az USDA a fenntarthatóbb mezőgazdálkodási eljárások támogatására különített el. A CULT Food Science – egy sejtalapú élelmiszergyártókkal foglalkozó online befektetési platform – jelentőségteljesnek nevezte a minisztérium lépését.

Hozzátették, hogy ez nagyban elősegíti, hogy az orvosi módszereket használó ételgyártás legyen az élelmezés jövője.

A sejtalapú ételgyártásban különböző sejtkultúrák alkalmazásával állítanak elő élelmiszert, amire tenyésztett, vagy mesterséges ételként (cultured meat) is szoktak hivatkozni. A tudósok biotechnológia, sejtbiológia, valamint egyéb szövettani eljárások segítségével az emberi szervezet számára szükséges fehérjéket, zsírokat és szöveteket képesek létrehozni, ezzel megteremtve a lehetőségét a „vágásmentes” húskészítményeknek, melyek biológiailag megegyeznek az élő állatokból származó szövetekkel, viszont nem kell értük állatokat levágni. Emellett a folyamat az állattenyésztéssel járó számos káros tényezőt is képes kiiktatni, mint a például a magas kibocsátási értékek vagy az újabb legelők kialakítása miatt zajló erdőirtások.

Az intézmény működését David Kaplan, a Tufts Egyetem professzora igazgatja, munkáját pedig több híres egyetem szakemberei is segítik majd. A kutatók közös erővel szeretnének megoldást találni a laborban gyártott élelmiszerek széleskörű elterjedését akadályozó buktatók leküzdésére.

Ezen felül az intézmény ismeretterjesztő programokat, valamint képzéseket is indít azok számára, akik komolyabban érdeklődnek a terület iránt vagy abban képzelik el jövőjüket. Az intézet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy az ország mezőgazdasági termelését 40%-kal növelje, miközben az iparral járó környezeti terhelést a felére csökkenti.

Dr Ian Smith, a CULT tanácsadója úgy fogalmazott, hogy ezzel a fejlesztéssel sokkal több kutató férhet majd hozzá olyan létfontosságú adatokhoz, amelyekkel hatékonyabban oldhatjuk meg a sejtalapú húskészítmények és általánosságban a sejtalapú mezőgazdálkodás technikai és gyakorlati kérdéseit.

Katherine Clark képviselő is kommentálta az eseményt, akinek a körzetéhez tartozik az egyetem mérnöki kara, ahol a kutatások jelentős része zajlani fog. Úgy nyilatkozott:

„Ez egy nagyon fontos előrelépés a klímaváltozással vívott harcunkban, hogy ellenállóbbá tegyük az élelmezési rendszereinket, és hogy egy erős, fenntarthatóbb jövőt építhessünk.”

A tenyésztett ételek témája egyre nagyobb hangsúlyt kap szerte a világban. 2020 októberében az EU első alkalommal támogatott ilyen jellegű projektet, Szingapúr pedig a világon elsőként hagyta jóvá a sejtalapú húskészítmények árusítását. Az engedélyeztetések az Egyesület Államokban, Izraelben és Katarban is jól haladnak.

Ez a cikk is érdekelhet:

Rendőr áll háttal, a hátán POLIZEI felirat

Rejtélyes csengőcsínyek miatt riasztották a rendőröket – nem hiszed el, ki volt a tettes

Napokig tartó bosszúság után hívták ki a rendőrséget egy bajorországi

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének