Sütőtökös-spenótos rizottó

Indul a sütőtökszezon, készítsünk sütőtökös-spenótos rizottót

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Hazánkban a rizottót sokszor összekeverik a zöldséges rizzsel. Az igazi rizottó azonban ennél sokkal izgalmasabb: rövidszemű, magas keményítőtartalmú rizsből készül, ezért az állaga elkészítés után sokkal szószosabb, mint a nálunk népszerűbb hosszúszemű rizsé. A rizottót egyébként Olaszországban önálló ételként, és nem köretként fogyasztják.

Néhány egyszerű olasz főzési trükknek köszönhetően az íze pedig sokkal finomabb, mint egy mezei zöldséges rizsnek, hogy szinte bűn legalább egyszer nem kipróbálni.

Hozzávalók:

3 adaghoz

  • 1 bögre/20 dkg rizottó rizs*
  • 15 dkg sütőtök felkockázva
  • 20 dkg friss spenót
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál jó minőségű margarin**
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • 1 dl fehérbor***
  • 1 teáskanál citromlé
  • opcionális: egy kis darab vegán sajt

Elkészítés:

  1. Egy kisebb lábasban forralj fel egy liter vizet egy zöldségleveskockával. Ha felforrt, zárd el a lángot, de a lábast hagyd a tűzhelyen.
  2. Melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd rajta a hagymát 4-5 percig. Adj hozzá egy csipet sót, dobd rá a felkockázott sütőtököt és egy evőkanál margarint. Közepes lángon pirítsd további 3-4 percig, majd add hozzá a rizst. Pirítsd 2-3 percig, majd öntsd rá a fehérbort.
  3. Ha a bor elpárolgott, tegyél a rizsre két merőkanálnyi zöldségalaplevet. Folyamatosan kevergesd, és ha a rizs nagyjából felszívta a folyadékot, merj rá még egy kanállal. Ezt egészen végig kevergetve ismételgesd, amíg az összes alaplé el nem fogyott: ez körülbelül 20 percet fog igénybe venni.
  4. Ha kb. az alaplé ¾ része elfogyott, maroknyi adagonként keverd bele a spenótot. Az utolsó merőkanálnyi alaplével együtt adj hozzá egy evőkanál margarint, három evőkanál sörélesztőpelyhet, és ha használsz, akkor egy kis darab vegán sajtot.
  5. Ha még ekkor is úgy érzed, hogy a rizs nem főtt meg eléggé, tehetsz hozzá egy kis vizet is. Érdemes azonban észben tartani, hogy az igazi rizottót al dente módon készítik, azaz nem olyan puha, ahogyan azt mi, magyarok megszoktuk.
  6. Figyelj arra, hogy a végeredmény egy igen szószos, szinte leveses rizs legyen, a száraz rizottó nem rizottó. Az utolsó adag alaplé/víz hozzáadásakor szinte azonnal el is zárhatod, hogy ne szívja teljesen magába a rizs a folyadékot. Végül keverj hozzá egy teáskanál citromlevet.

* Ha nem kapsz a boltban rizottó rizst, bármilyen rövidszemű rizs megteszi: ebben az esetben az alaplé elkészülte után fél merőkanálnyit szedj ki belőle egy bögrébe, villával keverj benne csomómentesre két evőkanál étkezési keményítőt, majd öntsd vissza a keményítős alaplevet a többihez. Ezzel segítesz a rizsnek úgy viselkedni, mintha rizottó rizs lenne.

** Fenntarthatóbb, finomabb és egészségesebb is, ha szupermarketes margarin helyett a bioboltokban kapható, pálmaolajmentes, állagában és ízében a vajhoz sokkal jobban hasonlító vegán margarint veszel. Főleg sós ételeknél sokkal ízletesebb eredményt érhetsz el ezekkel a termékekkel.

*** Ha nem szeretnél alkoholt használni, egy fél citrom kicsavart leve is megteszi, ugyanígy a száraz rizsre ráöntve.

Variációk: próbáld ki sütőtök és spenót helyett gombával vagy zöldbabbal.

Ez a cikk is érdekelhet:

Húsevő csavarlégy lárvái

Húsevő parazita fertőzött meg embert az Egyesült Államokban

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének