Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Az ősz klasszikus illatos-melengető ízei egyszerre jelennek meg ebben a mediterrán ihletésű ételben, a sütőtökös risoniban. Tökéletes választás a hűvös napokra: könnyen elkészíthető és tápláló fogás.

Akár minimális olasztudással is a risoni kifejezésről rögtön a rizs olasz megfelelője, a riso juthat eszünkbe. Ez pedig nem véletlen. Nevét a rizshez hasonló formájáról kapta ez az élelmiszer, az esztétikai párhuzamon kívül azonban nincs kapcsolat a risoni és a rizs között.

A risoni ugyanis valójában egy tésztaféle, amelyet előszeretettel használnak a mediterrán konyhában. Ideális alapanyag levesekhez, hideg salátákhoz, előételekhez és egytálételekhez is.

Ez a sütőtökös risoni egy igazi őszi léleksimogató: krémes, illatos, és tele van természetes édes-savanykás harmóniákkal. A karamellizálódott tök selymesen beleolvad a risoniba, amit a fehérbab krémessége még kerekebbé tesz. A tetején a szójaszószban pirult laskagomba mély, füstös-umamis íze gondoskodik arról, hogy az étel ne csak komfortos, hanem izgalmas is legyen. A babnak köszönhetően ráadásképp fehérjében is gazdag ez a fogás.

Tálald forrón, egy kevés friss zöldfűszerrel vagy mikrozölddel, és engedd, hogy az őszi ízek átmelegítsenek – akár egy hideg hétköznap után is.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 250 g risoni (rizsszem tészta)
  • kb. 500 g sütőtök
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kb. 700 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • chilipaprika (opcionális)
  • friss zöldfűszer vagy mikrozöld
  • 1 konzerves fehérbab
  • 500 g laskagomba
  • 2-3 evőkanál szójaszósz

A sütőtökös risoni elkészítése

  1. A sütőtököt forgasd össze kevés olívaolajjal, sóval és borssal, majd 200 °C-on kb. 25 perc alatt süsd puhára sütőben vagy airfryerben. Ez adja majd a risoni alapját. Ne dobd ki a magokat se, az is mehet a tök mellé a sütőbe, finom ropogós lesz, tálaláskor szórd meg vele az ételt, vagy elrágcsálhatod magában is.
  2. Egy lábasban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Add hozzá a risonit, és pirítsd pár percig, amíg kissé áttetsző lesz. Ezután kezdd el adagolni a forró zöldségalaplevet, mindig csak annyit, amennyit a tészta fel tud szívni – közben folyamatosan keverd, mint egy rizottót. Tipp: Ha gyorsabb megoldást szeretnél, akkor csak főzd meg sós vízben a risonit, ahogy a tésztákat szoktad! A hagymát pedig a tökkel együtt süsd meg.
  3. Amikor a risoni al dente – azaz főtt, de még nem teljesen puha –, turmixold krémesre a sült tököt egy kevés főzővízzel, forgasd bele a főtt fehérbabot és a risonit, majd ízesítsd citromlével, sóval, borssal és szerecsendióval. Ha szereted a csípőset, tehetsz bele chilit is. Ha szükséges, lazítsd egy kevés vízzel vagy alaplével, hogy krémes legyen.
  4. A gombát tépd csíkokra, majd forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd aranybarnára. Amikor már majdnem kész, add hozzá a szójaszószt, és pirítsd még 1-2 percig, amíg enyhén karamellizálódik.
  5. A krémes sütőtökös risonit szedd tányérra, halmozd a tetejére a pirított laskagombát, és szórd meg friss zöldekkel.

Ez a cikk is érdekelhet:

||||

A legjobb vegán éttermek, termékek és nagykövetek – te is szavazhatsz a nyertesekről!

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének