Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Egy villámgyors olasz tészta, tele mediterrán életérzéssel. A klasszikus spaghetti alla puttanesca szardellamentes verziója pont olyan ízes és pikáns, mint az eredeti.

Az olasz konyha nem véletlen népszerű Magyarországon is. Az olasz fogások jelentős része gyorsan elkészíthető, és még a válogatós gyerekek többsége is örömmel sikkant fel, ha azt hallja, paradicsomos tészta lesz az ebéd vagy a vacsora.

A spaghetti alla puttanesca – azaz az utcalányok tésztája – is egy olasz klasszikus. Gyorsan, néhány kamrapolcon lapuló hozzávalóból készül – tele karakterrel, sós-umamis ízekkel és mediterrán hangulattal. Ez a vegán – szardellamentes – változat is pontosan ilyen: pikáns, paradicsomos, olívás és kapris. Igazi nyári tengerparti vacsorát idéz meg akár egy rohanós hétköznap estéjén is.

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 200 g spagetti
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál chilipehely
  • 5-6 db szárított paradicsom
  • 8-10 db magozott fekete olívabogyó
  • 8-10 db magozott zöld olívabogyó
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 400 g konzerves darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • friss petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál tengeri alga vagy nori (opcionális a halas ízhez)

A spaghetti alla puttanesca elkészítése

  1. A spagettit főzd meg sós vízben. Amikor már al dente – azaz főtt, de még nem teljesen puha –, szűrd le, de tegyél félre kb. 1 dl főzővizet a szószhoz.
  2. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a felaprított fokhagymát és chilit, majd pár percig pirítsd őket, amíg illatozni kezdenek.
  3. Add hozzá a szárított paradicsomot, olíva- és kapribogyót, majd kevergetve pirítsd 1-2 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot és a paradicsompürét. Sózd, borsozd, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kevés összemorzsolt algát a tengerízű, autentikus hatásért. Főzd 8-10 percig, amíg kissé besűrűsödik.
  5. Add a leszűrt tésztát a szószhoz, locsold meg egy kevés tésztafőzővízzel, és forgasd össze alaposan, hogy a szósz mindenhol bevonja a spagettit.
  6. Szórd meg friss petrezselyemmel, kevés frissen őrölt borssal, de megbolondíthatod egy kevés biocitromhéjjal is, ez igazán élénkíti a paradicsomos alapot!

Ez a cikk is érdekelhet:

Két kézben egy-egy csomag vörös hús a boltban

Egyre többen gondolják újra a húsvásárlási szokásaikat

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének