fűevés

Lehet ezzel viccelődni, de tényleg eljött a fűevés ideje

A mindenki által számtalanszor hallott szakállas vicc ideje lejárt, a fűevés mostantól nem egy ócska poén, hanem rövidesen a valóság, köszönhetően a Stockfree Farming nevű szervezetnek és az általuk készített Leafu növényi fehérjének.

Nincs olyan vegán széles e bolygón, akitől ne kérdezték volna már meg, hogy „szóval akkor te csak füvet legelsz?”

A legtöbben eleinte még kínosan nevetgélnek a heti rendszerességgel hallott megjegyzésen, de hamar unalmassá válik, kiváltképp, ha tudjuk, hogy a Földön megtalálható 400.000 növényi faj majd’ háromnegyede alkalmas emberi fogyasztásra.

A növényvilág elképesztően sokszínű és számos lehetőséget nyújt a változatos, ízletes, nem utolsó sorban pedig egészséges táplálkozáshoz. Ám a Stockfree Farming szervezet legújabb projektje azt a növényt vette célba, ami eddig csak a rosszmájú humormesterek repertoárjában szerepelt fogyasztási cikként: a füvet. Egészen pontosan a nagy mennyiségben elérhető fűféléket és a szálas növények leveleit.

Tudjuk, hogy a levelekben nagy mennyiségű fehérje található. Csak nézz rá egy tehénre. A helyzet viszont az, hogy emberként nagyon nehéz eleget ennünk belőlük, hogy kellő fehérjéhez jussunk. Ráadásul sokuk nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem emészthető

– mondja Rebecca Knowles, a Stockfree Farming alapítója.

Elmondása szerint a Leafu szinte minden nem mérgező levélből készíthető, legyen szó csalánról, mezőgazdasági melléktermékekről, mint a borsó, bab, vagy repce növények levelei, de egyes herefajokból, vagy akár a fűfélékből is.

A folyamat, amely során emberi fogyasztásra alkalmassá és ízletessé varázsolják a növényt, a levélfrakcionálás. Knowles állítása alapján a végtermék az összes esszenciális aminosavat tartalmazza és gazdag a mikrotápanyagokban, különösen vasban és béta-karotinban. Fehérjetartalma 48-50%, amivel megelőzi a szójababot (38%), a borsót (20-30%) és a búzát is (10-15%).

Mikor kerülhet fű az asztalunkra?

Tekintettel arra, hogy eddig még a vegánok sem nagyon próbálkoztak fű-, vagy levélfogyasztással, a Leafu hosszas engedélyeztetési procedúrákkal néz szembe az Egyesült Királyságban, mielőtt a boltok polcaira, vagy a konyhákba kerülhet.

Knowles szervezete a Scotland’s Rural College kutatóival együtt dolgozik a projekten. Egyelőre a gyártási folyamat elején járnak, de már most számos befektető érdeklődött a lehetőséggel kapcsolatban.

„A Leafu kiiktatja az állati közvetítőt azzal, hogy magas minőségű proteint állít elő közvetlenül a füves területről anélkül, hogy ehhez állati eredetű terméket kellene elfogyasztanunk” – mondja Knowles.

Skócia mezőgazdasági területeinek tetemes része rossz minőségű, ezért jellemzően legeltetésre használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy ezekről a területekről csak az állatok közvetítésével (vagyis azok legeltetésével, majd levágásával és elfogyasztásával) lehet táplálékhoz jutni. Ezt a nézetet törölheti el egyszer s mindenkorra az új termék, amely ugyanúgy működik, mint a fehérjeporok. Viszont egyértelmű előnye, hogy szinte végtelen mennyiségben rendelkezésre áll az elkészítéséhez szükséges alapanyag, és nem kell hozzá esőerdőket kiirtani, vagy vegyszerekkel permetezni.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Ősember étrendje mégsem húsból állt - prove

Mégsem a húsevéstől fejlődtek nagyot az őseink – új kutatások cáfolják a mítoszt

Új kutatások szerint az ősemberek étrendje sokkal változatosabb volt, mint

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének