cukkinikrémleves

Bazsalikomos cukkinikrémleves (TÉNÉ, vegán)

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

A cukkininek egész nyáron szezonja van, ezért is hoztunk egy gyors és egészséges receptet. A bazsalikomos cukkinikrémleves pedig nemcsak finom és könnyed, de frissítő és tápláló is.

A leves alapját a szezonális cukkini adja, amelyet nyáron bőségesen elérhetünk. A másik fontos eleme pedig a bazsalikom, ami nemcsak kiegészíti a cukkinit, de még frissebbé is varázsolja a levest.

Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a fogást, tálald pirított magvakkal és frissen facsart citromlével. Ezektől még karakteresebb és frissítőbb lesz az összhatás.

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 500 g cukkini felkockázva 
  • 200 g burgonya felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 600 ml zöldségalaplé vagy víz
  • nagy marék bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj (opcionális, ha TÉNÉ módon készítenéd, ez elhanyagolható)
  • 2 teáskanál só
  • pár tekerés frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

  • friss citrom leve
  • pirított magvak

Elkészítés:

  1. Hevíts egy evőkanál olívaolajat és alacsony lángon gyakori kevergetés mellett kezdd el rajta pirítani a felaprított hagymát. Ha olaj nélkül készíted, akkor egy kevés vízen kezdd el párolni a hagymát. Öt perc után add hozzá a felvágott cukkinit és burgonyát, amit piríts még öt percig.
  2. Ezután öntsd fel zöldségalaplével vagy vízzel és sózd, borsozd. Miután felforrt, főzd lefedve alacsony lángon kb. 20 percig, amíg a cukkini és a krumpli megpuhul. Ez az idő függ attól is, milyen méretűre vágtad a zöldségeket, így mindenképp ellenőrizd közben.
  3. Ha megpuhultak a zöldségek, add hozzá a bazsalikomot, zárd el a lángot és egy botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
  4. Tálaláshoz facsarj rá friss citromlevet, majd díszítsd friss bazsalikommal és pirított magvakkal.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szürke pólót viselő férfi ül a laptop előtt

Folyton fáradtnak és ingerlékenynek érzed magad? Akár ez is állhat a hátterében

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének