Egy villámgyors olasz tészta, tele mediterrán életérzéssel. A klasszikus spaghetti alla puttanesca szardellamentes verziója pont olyan ízes és pikáns, mint az eredeti.
Az olasz konyha nem véletlen népszerű Magyarországon is. Az olasz fogások jelentős része gyorsan elkészíthető, és még a válogatós gyerekek többsége is örömmel sikkant fel, ha azt hallja, paradicsomos tészta lesz az ebéd vagy a vacsora.
A spaghetti alla puttanesca – azaz az utcalányok tésztája – is egy olasz klasszikus. Gyorsan, néhány kamrapolcon lapuló hozzávalóból készül – tele karakterrel, sós-umamis ízekkel és mediterrán hangulattal. Ez a vegán – szardellamentes – változat is pontosan ilyen: pikáns, paradicsomos, olívás és kapris. Igazi nyári tengerparti vacsorát idéz meg akár egy rohanós hétköznap estéjén is.
Hozzávalók
2 adaghoz
- 200 g spagetti
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál chilipehely
- 5-6 db szárított paradicsom
- 8-10 db magozott fekete olívabogyó
- 8-10 db magozott zöld olívabogyó
- 1 evőkanál kapribogyó
- 400 g konzerves darabolt paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- friss petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál tengeri alga vagy nori (opcionális a halas ízhez)
A spaghetti alla puttanesca elkészítése
- A spagettit főzd meg sós vízben. Amikor már al dente – azaz főtt, de még nem teljesen puha –, szűrd le, de tegyél félre kb. 1 dl főzővizet a szószhoz.
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a felaprított fokhagymát és chilit, majd pár percig pirítsd őket, amíg illatozni kezdenek.
- Add hozzá a szárított paradicsomot, olíva- és kapribogyót, majd kevergetve pirítsd 1-2 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot és a paradicsompürét. Sózd, borsozd, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kevés összemorzsolt algát a tengerízű, autentikus hatásért. Főzd 8-10 percig, amíg kissé besűrűsödik.
- Add a leszűrt tésztát a szószhoz, locsold meg egy kevés tésztafőzővízzel, és forgasd össze alaposan, hogy a szósz mindenhol bevonja a spagettit.
- Szórd meg friss petrezselyemmel, kevés frissen őrölt borssal, de megbolondíthatod egy kevés biocitromhéjjal is, ez igazán élénkíti a paradicsomos alapot!