Az ősz klasszikus illatos-melengető ízei egyszerre jelennek meg ebben a mediterrán ihletésű ételben, a sütőtökös risoniban. Tökéletes választás a hűvös napokra: könnyen elkészíthető és tápláló fogás.
Akár minimális olasztudással is a risoni kifejezésről rögtön a rizs olasz megfelelője, a riso juthat eszünkbe. Ez pedig nem véletlen. Nevét a rizshez hasonló formájáról kapta ez az élelmiszer, az esztétikai párhuzamon kívül azonban nincs kapcsolat a risoni és a rizs között.
A risoni ugyanis valójában egy tésztaféle, amelyet előszeretettel használnak a mediterrán konyhában. Ideális alapanyag levesekhez, hideg salátákhoz, előételekhez és egytálételekhez is.
Ez a sütőtökös risoni egy igazi őszi léleksimogató: krémes, illatos, és tele van természetes édes-savanykás harmóniákkal. A karamellizálódott tök selymesen beleolvad a risoniba, amit a fehérbab krémessége még kerekebbé tesz. A tetején a szójaszószban pirult laskagomba mély, füstös-umamis íze gondoskodik arról, hogy az étel ne csak komfortos, hanem izgalmas is legyen. A babnak köszönhetően ráadásképp fehérjében is gazdag ez a fogás.
Tálald forrón, egy kevés friss zöldfűszerrel vagy mikrozölddel, és engedd, hogy az őszi ízek átmelegítsenek – akár egy hideg hétköznap után is.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 250 g risoni (rizsszem tészta)
- kb. 500 g sütőtök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- kb. 700 ml zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál citromlé
- só
- frissen őrölt bors
- szerecsendió
- chilipaprika (opcionális)
- friss zöldfűszer vagy mikrozöld
- 1 konzerves fehérbab
- 500 g laskagomba
- 2-3 evőkanál szójaszósz
A sütőtökös risoni elkészítése
- A sütőtököt forgasd össze kevés olívaolajjal, sóval és borssal, majd 200 °C-on kb. 25 perc alatt süsd puhára sütőben vagy airfryerben. Ez adja majd a risoni alapját. Ne dobd ki a magokat se, az is mehet a tök mellé a sütőbe, finom ropogós lesz, tálaláskor szórd meg vele az ételt, vagy elrágcsálhatod magában is.
- Egy lábasban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Add hozzá a risonit, és pirítsd pár percig, amíg kissé áttetsző lesz. Ezután kezdd el adagolni a forró zöldségalaplevet, mindig csak annyit, amennyit a tészta fel tud szívni – közben folyamatosan keverd, mint egy rizottót. Tipp: Ha gyorsabb megoldást szeretnél, akkor csak főzd meg sós vízben a risonit, ahogy a tésztákat szoktad! A hagymát pedig a tökkel együtt süsd meg.
- Amikor a risoni al dente – azaz főtt, de még nem teljesen puha –, turmixold krémesre a sült tököt egy kevés főzővízzel, forgasd bele a főtt fehérbabot és a risonit, majd ízesítsd citromlével, sóval, borssal és szerecsendióval. Ha szereted a csípőset, tehetsz bele chilit is. Ha szükséges, lazítsd egy kevés vízzel vagy alaplével, hogy krémes legyen.
- A gombát tépd csíkokra, majd forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd aranybarnára. Amikor már majdnem kész, add hozzá a szójaszószt, és pirítsd még 1-2 percig, amíg enyhén karamellizálódik.
- A krémes sütőtökös risonit szedd tányérra, halmozd a tetejére a pirított laskagombát, és szórd meg friss zöldekkel.