Egy gyorsan terjedő kullancsfaj miatt az Egyesült Államokban már több százezer ember szenved szokatlan allergiától. Azoknál, akiket megcsíp a magányos csillag kullancs, súlyos allergiás reakciót válthat ki a vöröshús fogyasztása. A háttérben a klímaváltozás áll.
Már nem csak a jégtáblák olvadásában vagy az extrém időjárásban érhetők tetten a klímaváltozás következményei – egyes hatásai egészen meglepőek. Elsőre talán bizarr hallani, mégsem álhír: húsallergiát okoz egy bizonyos kullancsfaj csípése. Szakértők szerint akár több millió ember is érintett lehet az Egyesült Államokban, és akár a teljes keleti országrész is.
Míg 2009-ig mindössze néhány tucat esetet regisztráltak, ma már 450 ezer érintettről tudnak, sőt sokkal többen is lehetnek, hiszen nem biztos, hogy az emberek rögtön társítják a kullancscsípést a húsallergiás tüneteikkel. Az esetek száma robbanásszerűen emelkedik, ez pedig nem véletlen. A rovarok, amelyeket korábban főként az Egyesült Államok délkeleti részén észleltek, ma már eljutottak egészen New Yorkig, sőt Maine államig is. A klímaváltozás hatására ugyanis kedvezőbbé vált számukra a hőmérséklet, és beköltöznek olyan régiókba is, ahol eddig túl hűvös volt az időjárás.
Tíz évvel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy ez a dolog viszonylag ritka, de egyre gyakoribbá vált. Arra számítok, hogy innentől nagyon gyorsan fog terjedni
– idézi a The Guardian Brandon Hollingsworthöt, a Dél-Karolinai Egyetem kullancsok terjeszkedését kutató szakértőjét.
A magányos csillag kullancs egyébként régóta megtalálható az Egyesült Államokban, de egyelőre arra a kérdésre nincs válasz, miért kezdett el hirtelen allergiás reakciót kiváltani a csípése. Ausztráliában és Európában ugyancsak találkoztak ilyen esetekkel, de az USA-hoz képest elenyésző számban.
Komplett étrendváltásra késztethet egyetlen kullancscsípés
A betegség kialakulási mechanizmusa a következő: a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz nevű cukormolekula az ember és néhány más főemlős kivételével minden emlős szervezetében megtalálható. Ha a fajidegen cukormolekula egy alfa-galt hordozó magányos csillag kullancs (Amblyomma americanum) nyálán keresztül jut be az emberi szervezetbe, tartós, akár életre szóló antitestválaszt válthat ki.
Ha a kullancscsípés után valaki vöröshúst eszik, az abban lévő alfa-gal miatt súlyos, esetenként életveszélyes immunreakció, anafilaxiás sokk alakulhat ki. Ráadásul ez a molekula nemcsak a húsban, hanem egyes kozmetikumokban és orvosi eszközökben is megtalálható. A kutatók úgy vélik, hogy a probléma idővel enyhülhet, a további kullancscsípések viszont súlyosbíthatják. A csavar a történetben, hogy a tünetek gyakran csak órákkal a hús elfogyasztása után jelentkeznek, ami megnehezíti a diagnózist.
A betegséggel élők gyakran teljes életmódváltásra kényszerülnek: kerülniük kell a húst, tejtermékeket, sőt egyes fogkrémeket, de még akár higiéniai eszközöket is. Súlyosabb esetben pedig az első tünet akár szívroham is lehet.
2019-ben egy virginiai kertész, Heather O’Bryan teljes testére kiterjedő csalánkiütéstől és nehézlégzéstől szenvedett, miután megevett egy sertésből készült kolbászt.
„Rettenetes élmény volt, nem tudtam, hogy allergiás vagyok, és majdnem belehaltam” – idézte fel a kellemetlen tapasztalatokat. Ezek hatására azóta kerüli az emlősállatokból származó összetevőket tartalmazó ételeket, de még a fogkrémet és a toalettpapírt is tudatosan választja meg. „Mára megtanultam, mit ehetek, de nagyon elszomorodtam, amikor rájöttem, hogy le kell mondanom például a pizzáról. Emlékszem, rám tört a sírás egy fagyasztott pizza előtt állva a szupermarketben.”