Vegán borok eladása - Virgin Wines

Friss számok: ennyivel nőtt a vegán borok eladása az utóbbi években

A Virgin Wines online borkereskedő vállalat arról számolt be, hogy jelentős növekedést tapasztaltak a vegán borok esetében 2019 és 2021 között – szúrta ki a Plant Based News.

A megjelent adatok szerint nem kevesebb, mint 51%-kal nőtt az állati eredetű összetevőktől mentes italok eladása. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a cég 2020-ban több, mint 100 új márkát vezetett be, így összesen 400-ra nőtt azon termékek száma, melyek garantáltan nem tartalmaznak állati alapanyagot.

Ugyanebben az évben készült egy felmérés is vásárlóik körében, melyből kiderült, hogy a fogyasztók 36%-a kifejezetten kereste ezeket az alternatívákat, és a fő motiváció az állatjólét, valamint a környezettudatosság volt.

Sophie Lord, a Virgin Wines beszerzési vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem meglepő a növekedés, hiszen egyre többen hagynak fel a hagyományos, régies borkészítési módszerekkel, így napjainkban egyre több termék felel meg a vegán elveknek, függetlenül attól, hogy a legtöbb bormárka nem kifejezetten a növényi étrenden élők számára készül.

Miért nem vegán a bor?

Az ok, amiért nem minden bor vegán, hogy a készítési folyamat, azon belül is a derítés során használhatnak állati eredetű alapanyagokat.

Annak érdekében, hogy a bor tiszta legyen, a derítés során eltávolítják a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket és fehérjéket. Ezt többnyire a bentonit nevű, porszerű ásványi anyaggal teszik, de az úgynevezett aktívszén is időnként használatos. Ezek nem állati eredetűek, tehát ha minden bor így készülne, akkor az a kérdés sem létezne, hogy mitől vegán egy bor – mert alapból az lenne mind.

Ám az is előfordulhat – és ez az oka annak, hogy nem minden bor vegán -, hogy halhólyagot, tojásfehérjét vagy marhacsontból kinyert zselatint használnak hozzá.

Azt fontos tudni, hogy ezek többsége ma már nem annyira bevett szokás, a régi időkben készültek ilyen módszerrel a borok, de ma is ugyanúgy előfordulhat, hogy így készül egy ital. És ezt valószínűleg nem fogják külön feltüntetni.

Bár olyan esetek is vannak, amikor kifejezetten megemlítik, hogy a “természetesség nevében” nem derítik/nem szűrik a bort. Ilyen esetben vegánnak és vegetáriánusnak minősül a kész ital, valamint akkor is, ha nem állati alapanyaggal készítik. Tehát az esetek többségében.

Sajnos a legtöbb borász vagy eladó sem tudja, hogy pontosan miért nem vegán a bor, amit árul. Világszerte az a tapasztalat, hogy még ők is értetlenül állnak a kérdés előtt, így tehát muszáj néha utánajárni, hogy az általunk kinézett nedű megfelel-e az állatbarát életfilozófiánknak.

Ez a cikk is érdekelhet:

Jégtakaró felülnézetből, a repedezett, széttört jégdarabok alatt látszik a vízfelszín

Jégvulkán tört a felszínre Grönlandon – ilyet még a tudósok sem láttak

Grönlandon egy felszín alatti tó vize a jégtakaró felszínére tört.

Vida Raul több mint nyolc éve vezet vegán projekteket – többek között a 296 ezer követővel rendelkező Csir Kevin Facebook-oldal alapítója, a 160 ezer magyart támogató Veganuár kihívás szervezője és a Prove jelenlegi főszerkesztője. 2023-ban egy országos turné keretében több mint 50 előadást tartott a veganizmusról magyar iskolákban. 2024 márciusa óta hazánk első és egyetlen Forbes 30/30-as vegán szakembere. Küldetésének érzi, hogy növelje a társadalmunk kollektív empátiáját az emberek és az állatok iránt.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének