A zöldborsópörkölt nagy előnye, hogy mindössze 30 perc alatt elkészül, ráadásképp ízekben és tápanyagokban is gazdag étel. Kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket.
Igazi nosztalgikus, házias étel a zöldborsópörkölt, a húsos verzió könnyedebb változata. A pörkölt mellé általában nokedli, tarhonya, tészta – például szarvacska vagy csigatészta –, esetleg rizs készül. Mivel azonban a zöldborsópörkölt kevésbé zsíros, mint a hagyományos változat, nem feltétlenül szükséges a nehéz köretek használata.
Ha tápanyagdúsabb opciót keresel, a különböző gabonák jó választások lehetnek, például a bulgur, a hajdina vagy a köles. Emellett ez a pörkölt főzelékek feltétjeként is kiválóan működik, például lencse- vagy tökfőzelékhez. Ha pedig petrezselymes burgonyát választasz köretnek, érdemes inkább párolni főzés helyett, ugyanis így benne maradnak az értékes tápanyagok.
Nem véletlen népszerű hüvelyes egyébként a zöldborsó: szénhidrátot, fehérjét, rostot és többek között A-vitamint, valamint K-vitamint is tartalmaz. Így nem egyszerűen csak finom, hanem az ízek mellett tápanyagokban is gazdag ételek készíthetők vele. Érdemes minél gyakrabban nyúlni hozzá alapanyagként – a rendszeresítést pedig kezdheted akár ezzel a zöldborsópörkölttel is.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db TV-paprika
- 2 db paradicsom
- 2 közepes szál sárgarépa
- 450 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
- ½ teáskanál őrölt kömény
- frissen őrölt fekete bors
- só
- 150 ml paradicsomlé
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- egy kis csokor petrezselyemzöld, aprítva (főzéshez és tálaláshoz)
A zöldborsópörkölt elkészítése
- Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat.
- Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és közepes lángon pirítsd üvegesre (3-4 perc).
- Húzd le a lábast a tűzről, add hozzá a fűszerpaprikát, keverd el gyorsan, hogy ne égjen meg, majd keverd bele az apró kockákra vágott paprikát és friss paradicsomot, a finomra aprított fokhagymát, végül a sűrített paradicsomot. Tedd vissza a tűzre, és pirítsd, amíg egy szaftos lecsót kapsz.
- Add hozzá a kb. 0,5 cm-es kockákra darabolt sárgarépát és a zöldborsót, pirítsd további 5-6 percig.
- Ízesítsd sóval, borssal és őrölt köménnyel.
- Öntsd fel a paradicsomlével, és forrald fel. Ha túl sűrűnek érzed, adj hozzá 2-3 evőkanál vizet.
- Lefedve, alacsony lángon főzd 12-15 percig, amíg a répa megpuhul és a borsó is kész.
- A végén keverd bele a friss, aprított petrezselyem háromnegyedét. A maradékkal pedig tálaláskor díszítheted.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.