Ha egy könnyű, mégis laktató levest keresel, a zellerkrémleves jó választás. Egyszerű hozzávalókból készül, mégis igazi komfortétel, ami bármikor jólesik.
Ez a zellerkrémleves pár egyszerű összetevőt igényel, mégis kellemesen selymes. A zeller, a hagyma és a fokhagyma hármasától különösen aromás, ízletes lesz a végeredmény, így akár valamilyen különleges alkalomra is készülhet ez a fogás. Csak néhány zöldség, egy kis fűszerezés, és már kész is a tartalmas leves, amit akár magában, akár ropogós kenyérkockákkal vagy pirított magvakkal is tálalhatsz.
Ezek mellett mindössze fél órán belül elkészíthető: először a hagymát pirítjuk meg, majd mehet hozzá a zeller és a burgonya, végül az alaplé. Amint minden megpuhult, botmixerrel krémesítjük, és egy kevés növényi tejszínnel még lágyabbá tehetjük. Egy csepp citromlé vagy balzsamkrém pedig igazán feldobja a végeredményt.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zellergumó (kb. 500 g)
- 2 közepes burgonya (kb. 300 g)
- 100 ml növényi tejszín (opcionális)
- 800 ml zöldségalaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1 csokor friss petrezselyem felaprítva (opcionális)
Tálaláshoz (opcionális)
- pirított magvak és/vagy kenyérkockák
- friss citrom leve vagy balzsamkrém
Zellerkrémleves elkészítése
- A vöröshagymát, a fokhagymát, a zellergumót és a burgonyát tisztítsd meg, majd a vöröshagymát aprítsd fel kis kockákra, a fokhagymát reszeld le, a zellert és a burgonyát pedig kockázd fel.
- Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, és közepes lángon kezdd el rajta pirítani a felaprított vöröshagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, majd öt perc után jöhet hozzá a fokhagyma, a zeller és pár tekerés frissen őrölt bors. Ezt is pirítsd 2-3 percig, majd add hozzá a burgonyát, és öntsd fel 800 milliliter zöldségalaplével vagy vízzel.
- Adj hozzá egy (ha sós zöldségalaplevet használtál, akkor fél) teáskanál sót, és forrald fel. Amíg felforr, vedd magasabbra a lángot, majd alacsony lángon főzd kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ha elkészültek a zöldségek, vedd le a lángról, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
- Add hozzá a növényi tejszínt (ha használsz), a felaprított petrezselymet, majd forrald össze 1-2 perc alatt a krémlevest. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót.
- A végén ízlés szerint tálald pirított magvakkal vagy kenyérkockákkal, és ízesítsd tovább friss citromlével vagy egy kevés balzsamkrémmel.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.