Zabpelyhes lencsefasírt (TÉNÉ, GM)

Ez a lencsefasírt gombával, édesburgonyával, dióval és zabpehellyel készül, nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis mennyei a végeredmény. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 200 g gomba szeletelve
  • 250 g édesburgonya kockázva
  • 400 g lencse (konzerv vagy főtt)
  • 200 g dió
  • 100 g finomszemű zabpehely (gm)
  • 4 evőkanál Worcestershire-szósz (gm) vagy szójaszósz (gm)
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • nagy marék friss kakukkfű vagy 1½ teáskanál szárított
  • bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. A diót halmozd egy tepsire és süsd 10-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  2. Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, majd szárazon, közepes lángon kezd el pirítani a felszeletelt gombát és sózd, borsod. Ha már összeesett és elpárolgott a kiengedett leve, adj hozzá két evőkanál Worcestershire szószt. Sűrűn kevergetve pirítsd még néhány percig, amíg karamellizálódik.
  3. Eközben forralj vizet egy lábasban, sózd és tedd bele a meghámozott és felkockázott édesburgonyát és főzd puhára 10-15 perc alatt.
  4. Egy késes aprítóba tedd bele a diót, és néhány nyomással mixeld durvára. Ezután add hozzá az édesburgonyát, a gombát és a kakukkfüvet, majd mixeld egy homogén péppé. Végül add hozzá a lencsét és mixeld addig, hogy lazán összeálljon, de még ne legyen püré.
  5. Tedd át a keveréket egy nagy keverőtálba, és add hozzá a paradicsompürét, két evőkanál vegán Worcestershire szószt, egy kevés sót, pár tekerés frissen őrölt borsot. Ezután apránként keverd hozzá zabpelyhet, amíg sűrű tészta állagot nem kapsz.
  6. A keveréket tedd át egy sütőpapírral bélelt őzgerincformába és nyomkodd bele, hogy egyenletes legyen.
  7. Süsd 180 ℃-on 45 percig, amíg a teteje aranybarna és kissé száraz tapintású nem lesz. Felvágás előtt hagyd 10-15 percig pihenni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.