A The Queen Inn étterem kezdetben húsos kínálatáról volt híres, majd a tavalyi Veganuary idején váltottak teljesen vegán menüre, most pedig egy újabb mérföldkövet szeretnének elérni.
Éppen egy évvel ezelőtt, az akkor zajló Veganuary kapcsán számoltunk be arról a megdöbbentő változásról, ami a walesi The Queen Inn konyháján történt.
Ahogy megírtuk, a pubot tulajdonló Edwards család az egyébként pangó januári forgalom okán úgy döntött, kipróbálnak valami újat. Ryan és Jane Edwards – az édesanya és fia – még 2021-ben lettek vegánok, ezért azt találták ki, hogy a tavalyi Veganuary apropóján teljesen vegánná alakítják a fogadó konyháját.
A váltáshoz nem fűztek sok reményt, a helyiek is meggondolatlanságnak tartották a lépést, ám legnagyobb megdöbbenésükre a januári forgalom az egekbe szökött, és több száz kilométerről is érkeztek vendégek a hír hallatán.
A 2022-es Veganuary olyan jól sikerült a The Queen Inn-nek, hogy a család úgy döntött, nem váltanak vissza a hagyományos konyhára, a fogadó pedig attól kezdve kizárólag vegán menüvel várja a beérkező vendégeket.
Hogyan lehetne tovább fokozni a változást?
Ez a kérdés sokáig lebeghetett az üzemeltető család fejében, hogy aztán az idei Veganuary-ra időzítve felfedjék a következő célt. Ők szeretnének a világ első növényi alapú steakháza lenni, ami még azon vegánok számára is elég erősen hangozhat, akik a világ top 10 vegánbarát városának egyikében élnek.
A nagyszabású elhatározáshoz a pub az izraeli Redefine Meat növényi húskészítményeket gyártó céggel társult, akik a 3D-nyomtatott alternatív fehérjeforrás ágazatának egyik meghatározó szereplői. Az általuk készített színhúsok ízükben, állagukban és textúrájukban is a megszólalásig hasonlítanak az állatokból készült ételekre.
Az alapötlet szerint az idei újítások is csak január hónapban kerültek volna fel a menüre, de a tavalyi évhez hasonlóan a most bevezetett változtatások következtében is számos pozitív visszajelzés érkezett, ezért nagy valószínűséggel maradnak a Redefine Meat termékei a kínálatban.
Az izraeli cég mellett a szlovén Juicy Marbles és az általuk gyártott hiperrealisztikus filet mignon is a kínálat része, és a tervek szerint ez is állandó szereplője lesz a menünek a továbbiakban, de a fogadó más gyártókkal is tárgyal, hogy tovább bővíthesse az alternatív húsos kínálatot.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.