Most olvasott cikk
Világversenyen nyert előkelő díjat egy vegán pizza

Világversenyen nyert előkelő díjat egy vegán pizza

Prove.hu - Vegán pizza nyerte a rangos pizza-díjat

Díjat nyert a pizza világversenyén, a World Pizza Championshipen a Purezza, az első vegán pizzéria az Egyesült Királyságban.

A versenyt (olaszul: Campionato Mondiale Della Pizza) 1991 óta minden évben Olaszországban, Parma városában rendezik meg azzal a céllal, hogy a világ legjobb pizzaszakácsait díjazzák. Bár évente 6500 pizzéria mérkőzik meg egymással a díjakért, idén volt rá először példa, hogy egy vegán étterem is indult a versenyen.

A Purezza jelenleg két helyszínen elérhető, Londonban és Brightonban, emellett a tulajdonosok jelenleg egy vegán mozzarellagyár nyitásán dolgoznak. 

A Purezza “Az Ígéret Földje” fantázianévvel ellátott pizzájával indult “Pizza Classica” kategóriában: ebbe a klasszikus, fatüzelésű kemencében sütött pizzák tartoznak bele. A pizza tésztája IPA sörrel és teljes kiőrlésű liszttel készült, a feltétek között pedig szerepet kapott az olasz fekete káposzta, marinált tempeh, déli tőkegomba, egy borlotti babból készült szósz, valamint a pizzéria saját vegán mozzarellája és fermentált, szárított pepperónis kesusajtja. Díszítésképp gyömbérpüré, agavé szirup, valamint vegán kaviár került a pizzára.

Prove.hu - Rangos díjat nyert a Purezza vegán pizza
Most először nyert rangos díjat egy vegán pizza, a Purezza.

A vegán pizza a jövő

Az Purezzát a versenyen Fillipo Rosato, az étterem főszakácsa képviselte, és a következőket nyilatkozta:

A Campionato Mondiale Della Pizza a pizzériák és pizzaszakácsok által elérhető legnagyobb elismerés a világon. Minden pizzaiolo [pizzaszakács] álma, hogy ezen a versenyen részt vehessen. Vegán pizzériaként legelsőként részt venni hatalmas élmény volt, de az, hogy Pizza Classica kategóriában díjat nyertünk, több, mint amiről valaha álmodni mertem volna, és ez bizonyítja, hogy vegán pizza nem csak, hogy lehetséges – a vegán pizza a jövő.

A Purezza nem csak a világversenyen jeleskedett: 2018-ban Az Év Nemzeti Pizzája díjat is megnyerte az Egyesült Királyságban “Parmigiana Party” fantázianévre hallgató, vegán mozzarellával, sült padlizsánnal, és vegán kolbásszal készült pizzájával, tavaly pedig a nápolyi PizzAward “Legjobb Nemzetközi Pizza” díját söpörte be.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.