Most olvasott cikk
Az állatokkal való bánásmódunk a személyiségfejlődésünkre is hatással van

Az állatokkal való bánásmódunk a személyiségfejlődésünkre is hatással van

Világbéke Étrend - vegán könyv

Dr. Will Tuttle – amerikai író, zenész és filozófus – egyik legsikeresebb műve A világbéke étrend, amely a veganizmus értékeit közvetíti olvasói felé. Gyetkó Adrienn cikke.

A veganizmus irányzatát a legtöbb alkotás etikai, környezetvédelmi vagy egészségügyi irányból mutatja be. Vannak köztünk, akik állatvédelmi okokból választják a vegán életmódot, míg másokat a mozgalom a környezetre és egészségünkre gyakorolt hatása szólítja meg.

Will Tuttle a veganizmus irányzatát egy spirituális úton közelíti meg, és A világbéke étrend könyvében kifejti, hogy valójában ezek az okok egymással elválaszthatatlanok. A táplálékunkra metaforaként tekint, amely a legmeghittebb kapcsolatunkat jelenti a természetes renddel és kulturális örökségünkkel.

A mű olvasása során megérthetjük, hogy milyen mély kapcsolat van aközött, hogy hogyan bánunk az állatokkal, és hogy hogyan bánunk önmagunkkal, egymással és a bolygónkkal.

Az író szerint az elfogyasztott táplálékunk nagyon szoros kapcsolatban áll saját lelki egészségünkkel és társadalmunk működésével. A mai társadalmunkban fellelhető elképzelhetetlen kegyetlenség teremtménytársaink iránt, és a saját élőhelyünk mértéktelen pusztítása tehát az elfogyasztott ételeinkhez vezethetőek vissza.

Ez az oka a gazdasági rendszerünk működésének, amely inkább a versenyen, mintsem az együttműködésen alapul. Ez a világnézet, amely azon a meggyőződésen alapul, hogy egyes élőlények magasabb rendűek másoknál, arra késztetett bennünket, hogy más embereket és a természeti erőforrásainkat is kizsákmányoljuk.

Hiszen hogyan is várhatnánk, hogy megszűnjön társadalmunkban az elnyomás és kegyetlenség, ha az ételek, amelyek életben maradásunkat szolgálják, erőszak forrásai?!

„Hiszek abban, hogy amíg nem leszünk hajlandók és képesek meglátni az összefüggéseket aközött, hogy mit eszünk, és hogy mi kell ahhoz, hogy az a tányérunkra kerüljön, valamint aközött, hogy miképp hat ránk annak megvásárlása, kínálása és elfogyasztása, addig nem leszünk képesek meglátni azokat az összefüggéseket, melyek bölcs és harmonikus életet tesznek majd lehetővé számunkra ezen a Földön.”

A Világbéke étrend tanítása

Will Tuttle egy olyan világkép körvonalait mutatja be, amely lehetővé teszi világunk jobb megértését. Emellett univerzális alapelveket kínál, amelyek megmutatják, hogy fajként hogyan haladhatunk előre a tudatosság terén.

Ha megértettük a világunkban fellelhető problémák eredetét, akkor lényegében már a megoldást is magunkénak tudhatjuk. Ha az erőszakmentesség mellett döntünk étkezéseink során, akkor önmagunk is szabadabbak, intelligensebbek, szeretetteljesebbek és boldogabbak lehetünk.

Globálisan nézve pedig társadalmunkban megszűnhet az elnyomás és az erőszak nemcsak az állatok, de embertársaink és bolygónk iránt is. Lényegében a mindennapi étkezéseink során a tápanyagok mellett értékrendeket is „elfogyasztunk”. Vajon milyen világot lennénk képesek létrehozni, ha tudatosabbak lennénk az ételeink megválasztásakor?

„Nemzedékünk legkritikusabb feladata, csoportos küldetésünk ezen a Földön talán az, hogy észrevegyünk néhány lényeges összefüggést, amit szüleink és elődeink többnyire képtelenek voltak észrevenni, és így egészségesebb emberi társadalommá fejlődjünk, és azt hagyjuk gyermekeinkre.”

Ez az oka annak, hogy amikor valaki úgy dönt, hogy felhagy az állatok kizsákmányolásával, közelebbi kapcsolatba kerül a természettel és minden élő teremtménnyel. Nagyon sok vegán pozitív spirituális hatásokat észlel a növényi étrendre való áttérés során.

Éppen ezért lényegében teljesen mindegy, hogy mi készteti az embereket a változásra. Ha tiszta, erőszakmentes ételeket fogyasztunk, az megtisztítja a testünket és az elménket is, ezáltal magunk is békésebb, önzetlenebb emberré válhatunk.

Ráadásul ha az emberek jelentős része dönt a veganizmus mellett, akkor a társadalmunk működésében is nagymértékű változásokat tapasztalhatunk majd.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.