Most olvasott cikk
A kihalás szélén lévő északi simabálnák új borjakat ellettek, ezzel reményt adva a fennmaradásukra

A kihalás szélén lévő északi simabálnák új borjakat ellettek, ezzel reményt adva a fennmaradásukra

Északi simabálna

Ha a világon csak egy dolog lenne, amiben minden ember egyetért, az valószínűleg az lenne, hogy minél több bálna születik, annál jobb mind a tenger élővilágát, mind a fajok fennmaradását tekintve.

Egy pillanatra tekintsünk el az éghajlati káosztól, és élvezzük azt a tényt, hogy a rendkívül veszélyeztetett északi simabálnák rengeteg újszülöttel bővültek – állítja a BBC.

A Tengerparti Tanulmányok Központja két anyát, és egy borjúpárt észleltek a közelmúltban a Cape Cod-öbölben.

A két anyát már korábban észrevették – jegyezte meg a CCS. Az egyik, az EgNo 3317-re keresztelt állat 2002 végén született, és 2009-ben szülte meg borját. A másik, az EgNo 4180 először 2010-ben bukkant fel Florida partjainál, ami azt jelenti, hogy északra tartó útját terhesen tette meg.

Érdekesség, hogy ez a Nemzeti Óceáni és Légköri Hatóság Halászati Szervezete szerint valójában egy természetes dolog, mivel az északi simabálnák minden tavasszal az Észak-Atlanti-óceán felé vándorolnak, télen pedig visszamennek az Egyesült Államok délkeleti részéhez.

Komoly veszélyben az északi simabálna

2018 márciusában a The Scientist arról számolt be, hogy a kutatók nem figyeltek meg egy újszülött északi simabálnát sem a már végéhez közeledő párzási időszakban.

A forrás rámutatott, hogy nagyjából 450 Észak-Atlanti simabálna van életben, ezek közül 94 olyan nőstény, aki potenciálisan szaporodni képes.

Az Associated Press 2018 márciusában több szakértővel is beszélt, akik mind aggodalmukat fejezték ki a bálnafajok jövője miatt.

Nagyon aggasztó. Egy ilyen magas halálozási arány után egyértelmű, hogy a népesség nem képes fennmaradni.

– mondta Philip Hamilton, aki 30 éve tanulmányozza ezt a fajt.

Zoodsma Barb, a Nemzeti Tengeri Halászati ​​Szolgálat délkeleti részén működő, bálna helyreállítási program irányítója is egyetértett.

Ez egy döntő pillanat az északi simabálnák jövőjét tekintve. Ha nem vesszük komolyan, akkor nagyon könnyen a vég kezdete lehet az állatok számára.

– mondta az AP-nek.

Megmenekülhetnek?

A New York Times tavaly februárban számolt be arról, hogy 2017 során 17 példány halt meg, azaz a simabálna-populáció nemcsak, hogy nem növekszik, de valójában csökken.

Tehát az ellés ideje alatti bálnapopulációt tekintve az a tény, hogy három csecsemőt már észleltek ebben a szezonban, sokkal nagyobb dolog, mint amilyennek tűnhet.

Ezenkívül a CCS kutatói a közelmúltban arról számoltak be, hogy ebben az évben 219 Észak-Atlanti simabálnát észleltek a Cape Cod-öbölben, ami csaknem a teljes becsült 411 Észak-Atlanti bálna népességének a fele.

Kimondhatjuk, hogy annak ellenére, hogy bár a populáció továbbra is veszélyben van, az északi simabálnák jövőjét tekintve végre fény pislákol az alagút végén.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.