növényi tejitalok vendéglátásban

Veszélyben a svájci tejipar, egyre több vásárló vesz növényi alternatívát

A növényi alternatívák népszerűsége rohamosan növekszik, komoly fenyegetést jelentve ezzel az ország tejtermelőire és a svájci tejiparra. 

A 24HEURES pár nappal ezelőtt megjelent jelentése alapján az elmúlt öt évben nagyon komoly növekedés volt tapasztalható a növényi tejek piacán. Az alternatív tejitalok forgalma 2017 és 2021 között 96 millió svájci frankról 172 millió svájci frankra nőtt, ami majdnem 80%-os növekedés, jelentette a Federal Office of Agriculture.

A számok ismeretében nem meglepő, hogy a svájci tejtermelők elég borúsan látják a jövőt. Daniel Koller, a Swissmilk titkára – amely szervezet a tehéntej fogyasztását igyekszik népszerűsíteni – úgy nyilatkozott, hogy az alternatív tejitalok szinte minden téren megfelelően tudják imitálni az eredetileg borjaknak szánt tehéntejet.

A Coopnál, ami az ország legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, az eredményekkel összhangban lévő növekedést érzékelnek az említett termékek kapcsán, és a cég szívesen elégíti ki az újonnan jelentkező fogyasztói igényeket egyre növekvő, növényi alapú kínálatával.

Több mint 7-ből 1 karton tej, amit eladunk, vegán alternatíva. A svájciak 63%-a most már havonta többször hanyagolja az állati eredetű ételeket. A Coop elsősorban a vásárlói igényeit szeretné kielégíteni

– nyilatkozta az adatok kapcsán Melanie Grüter, a cég szóvivője.

A svácji Pour L’égalité Animale (PEA) – Az Állatok Egyenlőségéért – állatjogi szervezet elnöke is örömmel értesült a növényi tejitalok népszerűségéről. Elmondása szerint a tejipar a húsiparral együtt teljesen félrevezeti a fogyasztókat hamis állatjóléti ígéretekkel és a regeneratív (megújuló) földművelés népszerűsítésével.

„A tejlobbi igazságérzetét nagyon sérti a fogyasztók félretájékoztatása és sikerül is ezzel összhangban lévő törvényeket elfogadtatniuk, miközben éppen ők azok, akik a vásárlók szemébe hazudnak. Ha például megnézünk egy Swissmilk-reklámot, ami „boldog”, síelő teheneket mutat. Az a vágóhidakkal, az erőltetett megtermékenyítéssel, és borjak tízezreinek elrablásával teletűzdelt valóság szöges ellentéte” – nyilatkozta Pia Shazar, a PEA elnöke a 24HEURES-nek.

Tavaly szeptemberben a svájciak leszavazták az állattartási szabályok szigorítását. A szavazás végeredménye egyesek szerint nagyban függött attól is, hogy kormányzati szinten mindenhonnan a törvénymódosítás ellen biztattak, a megnövekvő költségekkel riogatva a lakosságot.

A tejipar egyre nagyobb pofonokat kap

Egyesek szerint ez lesz az első olyan iparág, ami elveszíti a harcot a növényi alapú alternatívákkal szemben. Régóta olvashatunk már arról, hogy nagy múltú cégek is kénytelenek lehúzni a rolót az egyre nagyobb piaci részesedést követelő, alternatív tejkészítményekkel harcik miatt.

A tejipar nemcsak fenntarthatatlan és egészségtelen, de morálisan sem védhető, hiszen nagyon komoly mentális és fizikai szenvedést okoz az állattartó telepeken élő állatoknak. Aki részletesebben olvasna a tejipar sötét titkairól, annak ezt a cikket javasoljuk megtekintésre.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

||||

A legjobb vegán éttermek, termékek és nagykövetek – te is szavazhatsz a nyertesekről!

Egy lépéssel közelebb kerültünk, hogy megtudjuk, kik lesznek az idei

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének