Most olvasott cikk
Védhet a vérrögök kialakulása ellen a növényi étrend

Védhet a vérrögök kialakulása ellen a növényi étrend

Egy ülő ember, aki térdtől lefelé látszik és a lábszárát fogja mindkét kezével

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy hatékony lehet a növényi étrend a lábban és a tüdőben képződő vérrögök által okozott keringési zavarok ellen. A kutatók egy nagymintás, több mint tíz évre kiterjedő adatgyűjtés alapján jutottak erre a következtetésre. A vénás tromboembólia az egyik legveszélyesebb keringési zavar, amelyet gyakran nem ismernek fel időben.

A növényi étrend szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról, keringési betegségek megelőzésében játszott szerepéről több kutatás is készült már. Azzal azonban eddig kevés tanulmány foglalkozott, milyen kapcsolat áll fenn a növényi étrend és a vérrögképződés között. Kutatók most arra a kérdésre keresték a választ, csökkentheti-e a növényi étrend a vénás tromboembólia, azaz a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia együttes kialakulásának esélyét. A szívinfarktus és a stroke után a vénás tromboembólia (VTE) a harmadik leggyakoribb keringési megbetegedés, amely évente globálisan körülbelül tízmillió embert érint.

A kutatáshoz 183 510 páciens adatait használták fel a UK Biobank adatbázisából. Ezt követően a hPDI (healthy plant based diet – egészséges növényi étrend) nevű skálán három kategóriába sorolták őket az alapján, hogy mennyire egészségesen táplálkoznak. Az adatfelvétel idején egyik páciens sem szenvedett VTE-től. Az résztvevőket 13 éven keresztül követték nyomon, akik időszakosan jelentették az étrendjüket. Emellett vizsgálták még a betegségek kialakulására irányuló genetikai hajlamot is.

Az egészséges növényi étrend csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét

A tizenhárom éves időtartam alatt 4587 esetben alakult ki VTE az alanyoknál. A genetikai hajlam nagymértékben befolyásolta a későbbi megbetegedéseket. Akiknél magas volt a genetikai kockázat, azoknál 47 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki valamelyik keringési zavar. Ezzel együtt azoknál, akik a legegészségesebb növényi étrendet követték, 14 százalékkal kisebb volt erre az esély. A legrosszabb eredménnyel azok végeztek, akik egyrészt genetikailag nagy hajlamot mutattak, és emellett a legkevésbé egészséges étrendet követték.

Juhász-Keglovits Klára, a Prove-nak nyilatkozó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, életmódorvos szerint „nem véletlen szokták mondani, hogy a gének töltik meg a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt. Ez azért van, mert a gének kifejeződése valamelyest módosítható.” A növényi étrend és a vérrögök kapcsolatát kutató tanulmány pedig újabb bizonyíték arra, hogy a megfelelő életmóddal sok súlyos betegség megelőzhető vagy mérsékelhető. Évtizedes kutatási tapasztalat tanúskodik a növények jótékony hatásáról, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsán.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének