Számos okból érdemes csatlakozni a Veganuár kihívás 2025-ös résztvevőihez. Az állatok szeretete mellett például egészségügyi, de pénzügyi érv is szól mellette. A visszatérő és új tagok ráadásul támogató közösséget alkotnak.
Van egy hónapod magadra, a természetre és – nem utolsósorban – az állatokra? Ne aggódj, nem olyan tevékenységről van szó, amely egy hónapon keresztül teljes embert igényelne! Elegendő egy kis csavart vinni a hétköznapjaidba, és az év első hónapjában elhagyni az állati eredetű termékeket. Ez egyeseknek talán ijesztően hangozhat, a Veganuár kihívás során azonban minden segítséget megkapsz ahhoz, hogy növényi alapokra helyezd a januárodat.
Íme hét ok, amiért érdemes belevágni a 2025-ös kihívásba!
1. Egészségügyi előnyökkel jár a növényi alapú táplálkozás
|
Ha kerülöd az állati eredetű termékeket, azzal a legfrissebb kutatások és számos egészségügyi szakértő szerint is kedvezel a szervezetednek. A növényi étrend sok betegség megelőzésében hatékonynak bizonyul. Ilyen többek között az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos ráktípusok – különösen a vastagbélrák –, a szklerózis multiplex, a demencia, a szorongás és a depresszió.
Ezek mellett számos egyéb egészségügyi előnyét bizonyították már: a növényi étrend többek között segíthet a menstruációs fájdalmak és az endometriózis tüneteinek enyhítésében, valamint javíthatja a mentális egészséget is.
Ráadásul több sportoló is arról számolt be, hogy a növényi étrend mellett energikusabbá vált, valamint a regenerálódási idő is rövidült.
2. A veganizmus az állatbarát életmódok királya
A növényi alapú étrend és a vegán életmód mögötti etikai megfontolás az, hogy ne kelljen állatoknak szenvedni az ember étkezése, mindennapi tevékenységei és szórakozása miatt. A Veganuár résztvevői egyenként akár 30 állat életét is megkímélhetik – egyetlen hónap alatt. Szinte felfoghatatlan, de évente 92 milliárd szárazföldi és 2,7 ezermilliárd vízi állatot mészárolnak le világszerte.
Az állattenyésztésnek ráadásul nemcsak a „haszonállatok” látják kárát, hanem a vadon élők is:
- több tízezer tengeri emlős hal meg ugyanis évente az elhagyott halászhálókba belegabalyodva,
- a vadállatok populációja közel 70 százalékkal csökkent 1970 óta, ami túlnyomórészt a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés terjeszkedésének tudható be,
- és a tudósok szerint 2050-re 17 ezer állatfaj halhat ki a húsközpontú élelmezési rendszer miatt.
3. A vegán étrend a legkörnyezetbarátabb
A növényi alapú táplálkozás mellett voksolók jelentős része a hagyományos étrendénél jelentősen kisebb ökológiai lábnyom miatt döntött az állati eredetű termékek elhagyása mellett.
Egy 2023-ban készült, rendkívül átfogó tanulmány szerint utóbbi élelmiszerek elhagyásával teheted a lehető legtöbbet a Földért. Az elemzés rávilágít, hogy a kizárólag növényeket tartalmazó étrend akár 75 százalékkal kevesebb kibocsátással járhat, mint a húsban gazdag táplálkozás.
Az állattenyésztés a fosszilis tüzelőanyagok használata mellett kétségtelenül a legártalmasabb dolog, amit az ember a környezettel tesz. Többek között:
- a földhasználatból származó üvegházhatású gázkibocsátás közel 60 százaléka az állattenyésztés miatt van,
- az esőerdőirtás túlnyomó részéért a húsipar tehető felelőssé,
- a mezőgazdasági földterületek 75 százaléka felszabadulna, ha állattenyésztés helyett növénytermesztésre használnánk,
- a globálisan előállított szója 77 százalékát az állattenyésztésben használják fel, míg csupán 6 százalékát emberi fogyasztásra,
- az összes ételpazarlás közül a hús a legrosszabb a környezetnek,
- a növényi étrend ezzel szemben viszont segítheti a szárazság ellen való harcot, csökkenti a földhasználatot, és segít a klímaváltozás mérséklésében.
4. Új ízeket fedezhetsz fel a Veganuár kihívásnak köszönhetően
A Veganuár remek alkalom lehet arra, hogy új recepteket, alapanyagokat és konyhai technikákat próbálj ki. Ha pedig már választ kaptál az olyan alapvető kérdésekre, mint például hogy miként helyettesíthető a tojás, kreatív üzemmódba kapcsolhatsz.
Az új receptek mellett régi kedvencekkel is kísérletezhetsz, megpróbálhatod a saját ízlésed szerint „veganizálni” őket.
A régi, hagyományos ízekről sem kell lemondani, létezik például vegán babgulyás, rakott krumpli és túrógombóc is.
5. Ha jól csinálod, még spórolhatsz is vele
A növényi vagy vegán étrendről sokan azt gondolják, megfizethetetlen egy átlagember számára. Ez azonban így nem igaz. Ha készételekkel, vegán hús- és sajthelyettesítőkkel pakolod tele a kosaradat vásárláskor, az persze nem olcsó, alapvetően viszont nincs szükség ezekre az élelmiszerekre.
Vegán húspótlók helyett vegyél tofut – ez a csodaalapanyag sokkal olcsóbb, mint a készre fűszerezett szója- és szejtánalapú késztermékek. Szinte bárhogy elkészítheted, mivel alapvetően ízetlen, ezért bármilyen ízt felvesz: például ránthatod, morzsolhatod (darált hús vagy túró jellegű fűszerezéssel), de rántottát is készíthetsz belőle.
Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a növényi étrenden a fő fehérjeforrást a hüvelyesek és a gabonák adják: ilyen például a zöldborsó, csicseriborsó, lencse, vörösbab, bulgur, árpagyöngy, rizs és köles. Ezek – a hüvelyeseket szárazon vásárolva még inkább – súlyukat és az energiát tekintve, amit adnak, jóval olcsóbbak a húsnál.
6. Közösségi élményt is adhat a Veganuár kihívás
A Facebook-profillal rendelkező Veganuár-résztvevők vannak itt előnyben, a kihívást vállalók ugyanis jelentkezhetnek egy támogató csoportba.
A közösség tagjai rendszeresen bombázzák egymást receptekkel, tapasztalatokkal, tippeket osztanak meg egymással. De beszámolhatnak akár az új életmód kialakításával kapcsolatos nehézségeikről is az újak.
A „veterán” Veganuározók pedig rendre ellátják jó tanácsokkal, néhány bátorító mondattal a frissen érkezetteket.
7. Mindössze egy hónapról van szó
Egy korábbi Veganuár hatására életmódot váltó résztvevő, Csonka Zsófia biztatta annak idején azzal a kritikusabb, kételkedő családtagokat, hogy csupán egy hónap az egész.
„Aggódtak, hogy rámegy majd az egészségem, attól tartottak, hogy nem jut hozzá a szervezetem minden szükséges tápanyaghoz és nyomelemhez. Ugyanakkor szerintem a Veganuár volt az, ami miatt könnyebben vették az akadályt, mint egyébként tették volna” – mesélte a Prove-nak.
„Nem azt hangsúlyoztam ugyanis, hogy innentől egész életemben így szeretnék táplálkozni. Csak azt mondtam, hogy egy hónapon keresztül kipróbálom ezt is. Őket pedig megnyugtatta a gondolat, hogy egy hónap alatt nem tudok visszafordíthatatlan károkat tenni az egészségemben.” Aztán észrevétlen lecövekelt a vegán életmódnál, és mire ez a környezetének feltűnt, addigra már evidens volt, hogy semmiféle hátránya nem származik a döntéséből.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.