Egy ember, aki nyaktól lefelé látszik, maga előtt tart egy kosár nyers zöldséget

Ezt próbáld ki, ha szereted az állatokat, és szívesen spórolnál is!

Számos okból érdemes csatlakozni a Veganuár kihívás 2025-ös résztvevőihez. Az állatok szeretete mellett például egészségügyi, de pénzügyi érv is szól mellette. A visszatérő és új tagok ráadásul támogató közösséget alkotnak.

Van egy hónapod magadra, a természetre és – nem utolsósorban – az állatokra? Ne aggódj, nem olyan tevékenységről van szó, amely egy hónapon keresztül teljes embert igényelne! Elegendő egy kis csavart vinni a hétköznapjaidba, és az év első hónapjában elhagyni az állati eredetű termékeket. Ez egyeseknek talán ijesztően hangozhat, a Veganuár kihívás során azonban minden segítséget megkapsz ahhoz, hogy növényi alapokra helyezd a januárodat.

Íme hét ok, amiért érdemes belevágni a 2025-ös kihívásba!

1. Egészségügyi előnyökkel jár a növényi alapú táplálkozás

[presto_player id=46174]

Ha kerülöd az állati eredetű termékeket, azzal a legfrissebb kutatások és számos egészségügyi szakértő szerint is kedvezel a szervezetednek. A növényi étrend sok betegség megelőzésében hatékonynak bizonyul. Ilyen többek között az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos ráktípusok – különösen a vastagbélrák –, a szklerózis multiplex, a demencia, a szorongás és a depresszió.

Ezek mellett számos egyéb egészségügyi előnyét bizonyították már: a növényi étrend többek között segíthet a menstruációs fájdalmak és az endometriózis tüneteinek enyhítésében, valamint javíthatja a mentális egészséget is.

Ráadásul több sportoló is arról számolt be, hogy a növényi étrend mellett energikusabbá vált, valamint a regenerálódási idő is rövidült.

2. A veganizmus az állatbarát életmódok királya

A növényi alapú étrend és a vegán életmód mögötti etikai megfontolás az, hogy ne kelljen állatoknak szenvedni az ember étkezése, mindennapi tevékenységei és szórakozása miatt. A Veganuár résztvevői egyenként akár 30 állat életét is megkímélhetik – egyetlen hónap alatt. Szinte felfoghatatlan, de évente 92 milliárd szárazföldi és 2,7 ezermilliárd vízi állatot mészárolnak le világszerte.

Az állattenyésztésnek ráadásul nemcsak a „haszonállatok” látják kárát, hanem a vadon élők is:

  • több tízezer tengeri emlős hal meg ugyanis évente az elhagyott halászhálókba belegabalyodva,
  • a vadállatok populációja közel 70 százalékkal csökkent 1970 óta, ami túlnyomórészt a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés terjeszkedésének tudható be,
  • és a tudósok szerint 2050-re 17 ezer állatfaj halhat ki a húsközpontú élelmezési rendszer miatt.

3. A vegán étrend a legkörnyezetbarátabb

A növényi alapú táplálkozás mellett voksolók jelentős része a hagyományos étrendénél jelentősen kisebb ökológiai lábnyom miatt döntött az állati eredetű termékek elhagyása mellett.

Egy 2023-ban készült, rendkívül átfogó tanulmány szerint utóbbi élelmiszerek elhagyásával teheted a lehető legtöbbet a Földért. Az elemzés rávilágít, hogy a kizárólag növényeket tartalmazó étrend akár 75 százalékkal kevesebb kibocsátással járhat, mint a húsban gazdag táplálkozás.

Az állattenyésztés a fosszilis tüzelőanyagok használata mellett kétségtelenül a legártalmasabb dolog, amit az ember a környezettel tesz. Többek között:

  • a földhasználatból származó üvegházhatású gázkibocsátás közel 60 százaléka az állattenyésztés miatt van,
  • az esőerdőirtás túlnyomó részéért a húsipar tehető felelőssé,
  • a mezőgazdasági földterületek 75 százaléka felszabadulna, ha állattenyésztés helyett növénytermesztésre használnánk,
  • a globálisan előállított szója 77 százalékát az állattenyésztésben használják fel, míg csupán 6 százalékát emberi fogyasztásra,
  • az összes ételpazarlás közül a hús a legrosszabb a környezetnek,
  • a növényi étrend ezzel szemben viszont segítheti a szárazság ellen való harcot, csökkenti a földhasználatot, és segít a klímaváltozás mérséklésében.

4. Új ízeket fedezhetsz fel a Veganuár kihívásnak köszönhetően

A Veganuár remek alkalom lehet arra, hogy új recepteket, alapanyagokat és konyhai technikákat próbálj ki. Ha pedig már választ kaptál az olyan alapvető kérdésekre, mint például hogy miként helyettesíthető a tojás, kreatív üzemmódba kapcsolhatsz.

Az új receptek mellett régi kedvencekkel is kísérletezhetsz, megpróbálhatod a saját ízlésed szerint „veganizálni” őket.

A régi, hagyományos ízekről sem kell lemondani, létezik például vegán babgulyás, rakott krumpli és túrógombóc is.

5. Ha jól csinálod, még spórolhatsz is vele

A növényi vagy vegán étrendről sokan azt gondolják, megfizethetetlen egy átlagember számára. Ez azonban így nem igaz. Ha készételekkel, vegán hús- és sajthelyettesítőkkel pakolod tele a kosaradat vásárláskor, az persze nem olcsó, alapvetően viszont nincs szükség ezekre az élelmiszerekre.

Vegán húspótlók helyett vegyél tofut – ez a csodaalapanyag sokkal olcsóbb, mint a készre fűszerezett szója- és szejtánalapú késztermékek. Szinte bárhogy elkészítheted, mivel alapvetően ízetlen, ezért bármilyen ízt felvesz: például ránthatod, morzsolhatod (darált hús vagy túró jellegű fűszerezéssel), de rántottát is készíthetsz belőle.

Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a növényi étrenden a fő fehérjeforrást a hüvelyesek és a gabonák adják: ilyen például a zöldborsó, csicseriborsó, lencse, vörösbab, bulgur, árpagyöngy, rizs és köles. Ezek – a hüvelyeseket szárazon vásárolva még inkább – súlyukat és az energiát tekintve, amit adnak, jóval olcsóbbak a húsnál.

6. Közösségi élményt is adhat a Veganuár kihívás

A Facebook-profillal rendelkező Veganuár-résztvevők vannak itt előnyben, a kihívást vállalók ugyanis jelentkezhetnek egy támogató csoportba.

A közösség tagjai rendszeresen bombázzák egymást receptekkel, tapasztalatokkal, tippeket osztanak meg egymással. De beszámolhatnak akár az új életmód kialakításával kapcsolatos nehézségeikről is az újak.

A „veterán” veganuározók pedig rendre ellátják jó tanácsokkal, néhány bátorító mondattal a frissen érkezetteket.

7. Mindössze egy hónapról van szó

Egy korábbi Veganuár hatására életmódot váltó résztvevő, Csonka Zsófia biztatta annak idején azzal a kritikusabb, kételkedő családtagokat, hogy csupán egy hónap az egész.

„Aggódtak, hogy rámegy majd az egészségem, attól tartottak, hogy nem jut hozzá a szervezetem minden szükséges tápanyaghoz és nyomelemhez. Ugyanakkor szerintem a Veganuár volt az, ami miatt könnyebben vették az akadályt, mint egyébként tették volna” – mesélte a Prove-nak.

„Nem azt hangsúlyoztam ugyanis, hogy innentől egész életemben így szeretnék táplálkozni. Csak azt mondtam, hogy egy hónapon keresztül kipróbálom ezt is. Őket pedig megnyugtatta a gondolat, hogy egy hónap alatt nem tudok visszafordíthatatlan károkat tenni az egészségemben.” Aztán észrevétlen lecövekelt a vegán életmódnál, és mire ez a környezetének feltűnt, addigra már evidens volt, hogy semmiféle hátránya nem származik a döntéséből.

Ez a cikk is érdekelhet:

|Kék cinege almát eszik|||

Ha nem tartasz be néhány szabályt, még árthatsz is a madáretetéssel

Könnyen gerjeszthet fertőzést a madarak körében egy rosszul megválasztott madáretető,

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének