Veganuár tudástár – cikkek a vegán életmódról

Veganuár 2020 végeredmények

Veganuár 2020 végeredmények – részletes számok, visszajelzések és történetek

A Prove.hu tavaly év végén minden eddiginél nagyobb kampányba kezdett – elindította a Veganuár online programot hazánkban is. Egy 30 napos, ingyenes infósorozatot, ami segít a vegánná válásban. Vegán receptek, részletes útmutatók és egy inspiráló közösség várja a jelentkezőket. Nagy tisztelet mindenkinek, aki elhatározta, hogy a január vegán lesz. Az indulás pillanatában (január 1, 11:00)

Tovább olvasom »
Növényi tej készítése házilag - olcsón és gyorsan

Növényi tej készítése házilag, gyorsan és olcsón

A növényi tej készítése házilag egyszerűbb, mint gondolnád. Mindössze víz és a kedvenc magvaid kellenek hozzá. Most kétféle módszert is mutatunk, így könnyen kikísérletezheted, hogy melyik praktikusabb számodra. Növényi tej áztatott magvakból 1 csésze mag (mandula, kesudió, földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia stb.) 1 liter víz egy csipet só opcionális: agavé szirup, vaníliakivonat A magvakat tedd vízbe

Tovább olvasom »
Anya és lánya - vegán szülők

Vegán anyák, akik valódi állatszeretetre tanítják a gyerekeiket

Példamutató vegán anyák, akik igyekeznek mindent megtenni, hogy a gyermekeik is megtanulják az élet tiszteletét. A vezető dietetikai szervezetek szerint a növényi étrend minden életkorban, minden ember számára tartalmaz minden tápanyagot. Ha pedig megtehetjük, hogy nem bántjuk az állatokat, miért ne tennénk? Bár néha kihívásokkal teli a gyermeknevelés egy olyan világban, ahol bizonyos állatok csak

Tovább olvasom »
Húsipari marhák Izraelben - állattenyésztés klímváltozás

Hogyan járul hozzá a húsevés a klímaváltozáshoz?

Napi szinten hallunk róla a hírekben, a tudósok próbálják megállítani, a fogyasztók pedig tudtukon kívül is hozzájárulnak. Mi az? A klímakrízis hatásai egyre egyértelműbben észlelhetőek: a globális átlaghőmérséklet növekszik, a jégtáblák olvadnak, a természeti katasztrófák pedig egyre gyakoribbak. A húsevés már nem lehet része többé a környezetvédelemnek – a fenntarthatatlan állattenyésztés helyett új élelmezési rendszert

Tovább olvasom »
Állattenyésztő voltam, vegán lettem

Állattenyésztő voltam, szörnyű dolgokat láttam. Ezért vagyok ma vegán.

Tömösy Andreának hívnak, Pécsett születtem, és ugyanitt érettségiztem az akkori Komarov, ma Babits Gimnáziumban. Továbbtanulásom Kaposváron a Pannon Agrártudományi Egyetem általános állattenyésztési szakán folytatódott. A diploma mellett a lótenyésztő-lovasedző képzést is elvégeztem. Az iskola végeztével már tudtam, hogy állatszerető emberként képtelen lennék állattartó telepen dolgozni és állatokat vágóhídra adni. Úgy döntöttem, akkor maradnak a lovak.

Tovább olvasom »
Problémák a tejiparral

Miért nem isznak tejet a vegánok, mi a baj a tejiparral?

Biztos felmerült már benned is a kérdés, hogy miért nem isznak tejet a vegánok? Hiszen ahhoz nem ölik meg az állatot… A tej pedig egészséges, jót tesz a csontoknak, nem? Szabó Flóra írása. Magyarországon közel 250 ezer tejelő tehén él, amelyek mindegyike fejenként átlagosan 20 liter tejet ad naponta. A tejelő tehenek élete nem könnyű

Tovább olvasom »

Vegán sportolók, akik világrekordokat döntöttek meg

Az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavart dokumentumfilmje, a The Game Changers – ami már magyar felirattal is elérhető -azt a tévhitet hivatott megdönteni, miszerint az egészséges emberi szervezet számára elengedhetetlen a húsfogyasztás. A film mögött többek között olyan producerek állnak, mint James Cameron, Jackie Chan, Pamela Anderson és Arnold Schwarzenegger. Ezek a hírességek mind

Tovább olvasom »
Pálmaolaj, a gyilkos összetevő

Mi a baj a pálmaolajjal, és hogyan kerüld el végleg?

A pálmaolaj sokféle ételben és egyéb termékben megtalálható. De mi a baj vele? És létezik egyáltalán fenntartható pálmaolaj? A pálmaolaj jelentős hatást gyakorol az emberekre és a környezetre is, ezért most elmondjuk, mi a probléma vele és hogyan tehetsz ellene. A pálmaolaj a leggyakrabban fogyasztott olajféleség világszerte. Ha bármikor is ettél már készételt életed során,

Tovább olvasom »

Hogyan teszi tönkre a bolygót a bőripar?

A bőrrel több gond is van: állatok és emberek halnak meg miatta, illetve a bőripar rendkívül környezetszennyező. A gyermekmunka, az etikátlan állathasználat és a veszélyes kemikáliák használata mind-mind standard eljárás a bőriparban, és ezért érdemes neked is elkerülnöd, ha tudatos fogyasztó vagy. Hogyan készül a bőr? A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a bőrruházat

Tovább olvasom »
20 érv a veganizmusra

20 ok, hogy miért legyél vegán

A vegán életmód az egyik leghatékonyabb módja az állatjogok támogatásának, a bolygó védelmének, a testi egészséged megóvásának és az etikus életnek. Az érvek a vegánság mellett egy olyan hosszú lista, amit mi megpróbáltunk lecsökkenteni ezúttal húszra. Egyre több ember válik vegánná nap mint nap, és ha csatlakozol ehhez az életmódhoz, nem is lesz olyan bonyolult,

Tovább olvasom »
Selyemipar

Selyem: miért kerülik el a vegánok?

Ha a nem-vegán ruházkodás kerül szóba, a legtöbb ember a bőrre és a szőrmére gondol. Holott a selyem gyártása is sok-sok állat szenvedésébe kerül – egy kis darabka selyem előállításához apró állatok ezreinek kell meghalnia. Ez azért van így, mert a selyem anyaga apró állatok felhasználásával történik, mint például bizonyos pók- és rovarfajták. Leggyakrabban a

Tovább olvasom »
Véletlenül vegán ételek

Véletlenül vegán ételek, amiket talán mindig is ettél

A kezdő vegánok legtöbbször azon aggódnak, hogy nem tudják, mit fognak enni. Elterjedt tévhit, hogy csak méregdrága, bioboltokban kapható, kifejezetten növényi étrendet követőknek szánt termékeket lehet fogyasztani, ami drágává és különcködővé teszi ezt az életformát. Szerencsére ez nem így van. Ebben a cikkben a véletlenül vegán ételek kapnak reflektorfényt. Meglepően sok termék, amit az emberek a

Tovább olvasom »