Most olvasott cikk
Veganuár 2022 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt

Veganuár 2022 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt

Veganuár 2022 végeredmények

2022. február 19. — Harmadik alkalommal került megrendezésre a Veganuár (vegán január), egy non-profit kezdeményezés, melynek célja, hogy teljes körű útmutatást nyújtson a vegán életmód iránt érdeklődőknek. Elsősorban januárban, ám az év többi részében is hasznos tanácsokkal szolgálhat az életmódváltóknak. Idén újabb rekordot döntött a nagy sikerű kihívás, melyben mostanáig több tízezren vettek részt. Összefoglalónkban végső kérdőívünk eredményét ismertetjük, megosztva azt a becsült hatást is, amellyel egyetlen vegán hónappal járultak hozzá a magyar résztvevők Földünk tehermentesítéséhez.

Az ország legkedveltebb vegán kihívása, a Veganuár új szintre lépett:

 • Nőtt azok száma, akik a kezdés pillanatáig (január 1., 8:00-ig) iratkoztak fel: 13.616 fő,
 • valamint a programba időközben becsatlakozók (február 1., 8:00-ig) is minden eddiginél többen voltak: 26.708 fő,
 • amely azóta 27.541 főre emelkedett, de
 • új mérföldkőnek tekinthetjük az összesített résztvevők számát is, amely meghaladta az 56.000 főt.

A Veganuár támogató csoport létszáma 14.000-ről 20.200-ra nőtt, melyben január elseje óta 842 posztra mintegy 23.364 komment és 156.428 reakció érkezett összesen.

Kik voltak a résztvevők*:

 • Továbbra is a nők dominálnak: jelentős többségben – egészen pontosan 91,3%-ban – nők csinálták végig a programot.
 • Nem csak a húszéveseké a (vegán) világ: legnagyobb arányban (51,3%) a 35-54-es korosztály csatlakozott, őket követte a 25-34-es korosztály, harmadikként az 55-64 és negyedikként a 18-24-es csoport. A fiatalkorúak (18 év alattiak) mindössze 1%-ot tettek ki, miközben a 65 év felettiek közel 8%-ot.
 • A legnagyobb motiváció az elkezdésre: mint minden évben, idén is az egészségi állapot javítása volt elsődlegesen a jelentkezők célja. Ezt követte szorosan az állatvédelmi/etikai érv, majd egy kicsit lemaradva a bolygó megóvása iránti szándék. De a puszta kíváncsiság, az új ízek megismerése vagy a vallási okok is sokakat motivált.
 • Étrend a Veganuár előtt: a kitöltők közel fele (40,8%) azt állítja, kevés állati eredetű ételt fogyasztott a kihívás előtt, őket követték a rendszeres fogyasztók (28,7%), majd a vegetáriánusok következtek (22,2%), akik eddig csak a húst mellőzték az étrendjükből. Természetesen idén is csatlakoztak hozzánk vegánok (8,3%), akik már korábban is minden állati eredetű terméket mellőztek – az étrenden túl is.

Így élték meg a Veganuár kihívást a 2022-es résztvevők:

 • Ez nem a megszorítások hónapja: a többség (51,5%) a hónap során is fogyasztott állati eredetű termékeket, míg mások, szintén egy népes tábor (48,5%) teljesen lemondott róla, vagy csak véletlen csúszott be időnként. Mindenesetre dicséretes a próbálkozás és az őszinteség.
 • Hogyan értékelték a Veganuár programot: a válaszadók 94,2%-a összességében elégedett volt az általunk biztosított támogatással és útmutatással. Nagyon köszönjük!
 • Vegán maradsz-e, vagy sem: egészen sokan (82,3%) mondták azt, hogy valószínűleg, vagy egészen biztosan folytatják a vegán életmódot és a növényi étrendet január után is, ezzel szemben a válaszadók 17,7%-ának a hónap végeztével egyelőre a vegán életmód is befejeződik.
 • Azért maradok vegán, mert…: azt is fontos megtudnunk, hogy aki vegán szeretne maradni, vajon miért döntött így – mint kiderült, elsődlegesen az egészség megőrzése/javulása nyert idén (korábban a hónap végére az állatjogok győzedelmeskedtek), amit az állatok megóvása és a fenntarthatósági törekvés követett. De igen nagy arányban lett negyedik befutó a “finomabbak, változatosabbak az ételek” válasz is. Ez utóbbi tehát megdönti azt a mítoszt, mely szerint a vegán koszt unalmas és ízetlen.
 • Javult az egészség: több, mint 1200-an számoltak be egészségi állapotuk javulásáról – jobb közérzet, tisztuló bőr, megnövekedett energiaszint, pihentetőbb alvás, nagyobb általános higgadtság, ízületi fájdalmak enyhülése vagy megszűnése, és bizonyos esetekben még a gyógyszereiket is elhagyhatták.
 • A legnagyobb nehézség: „Körülményes volt bevásárolni és a termékek csomagolását böngészni.” „Borzalmas volt, hogy nincs az éttermekben vegán opció.” „Elítélt a rokonság az új életmódom miatt.” „Sok időt kellett a konyhában tölteni a kísérletezéssel.” Ezek voltak a leggyakrabban felmerülő akadályok. A többség ettől függetlenül azt állítja, nem ütközött különösebb problémába a hónap során.
 • A híres Prove/Veganuár receptek: idén több, mint 100 növényi receptet kínáltunk, melyek nagy sikert arattak – 98,5% elégedett volt az általunk kikísérletezett, gyönyörű fotókkal illusztrált ételekkel.
 • Egyedül vagy közösen: jelentősen többen voltak azok, akik egyedül csinálták végig a Veganuárt (76,9%), míg mások valamelyik családtagjukkal vágtak bele (19,3%) és néhányan egy baráttal vagy ismerőssel (3,8%). A jövőben azon fogunk dolgozni, hogy ezeket a közös élményeket erősítsük, mert pontosan tudjuk, mekkora erőt adhat a támogatás, és az, ha valakivel megbeszélhetjük az élményeinket, nehézségeinket, kérdéseinket.
 • Ajánlanád-e a Veganuárt: A résztvevők 98,6% azt válaszolta: IGEN – melyből 23% már meg is hívott másokat!
Vegán céklaburger
© Prove.hu

Hatásunk a világra egyetlen vegán hónappal

Becsléseink szerint**, amelyhez a FAOSTAT adatbázisát használtuk, egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben vegánként élnek –, nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61.2 kg  CO²-t és 37 700 liter vizet spórolhatnak meg, miközben legalább 30 állat életét kímélik meg (legalábbis ennyivel csökken a kereslet). Amennyiben a korábban kapott 48,5%-os aránnyal számolhatunk (azaz ennyien nem fogyasztottak a hónap alatt állati eredetű ételt), akkor az alábbi becslést állapíthatjuk meg:

A Veganuár 2022 ideje alatt minimum:

 • 400 ezerrel kevesebb állatot ítéltünk levágásra (legalábbis ennyivel csökkent a kereslet a fogyasztók részéről).
 • 503 millió liter vizet spóroltunk meg azzal, hogy nem támogattuk az állattenyésztést.
 • 817 ezer kg-mal kevesebb szén-dioxiddal (CO²) terheltük a bolygót.
 • 1 millió m²-rel kevesebb földterületre volt szükség az ételeink előállításához.

Csodálatos látni, hogy közösen mennyit változtathatunk a világon ilyen rövid idő alatt is, igaz? A vegán életmód folytatása lehetővé teszi, hogy ezeket az egyénileg és kollektívan elért eredményeket még magasabb szintre emeljük, s hogy a közeljövőben egy fenntarthatóbb, etikusabb világot hozzunk létre. A Föld valamennyi lakója számára.

Kókusztejes csicseriborsó ragu (vegán)
© Prove.hu

Végszó

Vida Raul, a Veganuár és a Prove.hu alapítója az alábbi megjegyzéssel zárta le a Veganuár 2022 legaktívabb időszakát:

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a többség érdeklődik valamilyen szinten a vegán életmód és a növényi étkezés iránt, de az is világos számunkra, hogy a vegánság körüli mítoszok, sztereotípiák miatt sokan félnek belevágni. Nem tudják, hol kezdjék el, vagy nem akarják rosszul csinálni. Nekünk az a dolgunk, hogy megfogjuk a kezüket és átsegítsük őket az első nehézségeken.”

“Minden évben rekordot döntünk a résztvevők számát illetően, éppen ezért a társadalomra gyakorolt hatásunk is növekszik. Egyre több sikertörténetet olvasunk, egyre több betegséggel küzdő ember egészségét tudjuk visszaadni azzal, hogy bátorítjuk őket az elkezdésre és megadunk hozzá minden segítséget: recepteket, cikkeket, tanulmányokat, filmeket. Abban vagyunk a legjobbak, hogy ítélkezéstől mentes, izgalmas és hatékony programmal segítjük a változást – mindezt valódi küldetéstudattal fűszerezve.”

*A kérdőívet az eredmények összegzéséig (2022. február 18., 12:00) összesen 3076, a programot teljesítő résztvevő töltötte ki (11,1%).

**A becsült hatás kiszámítása során elsődlegesen a teljesen vegán életmódot követőket számoljuk, melyben nincsenek benne a vegetáriánusok vagy a flexitáriánusok, noha ők is jelentős részét teszik ki a résztvevőknek. A becsült értékek egyénenként, országonként, fogyasztási szokásonként és több száz más faktor alapján eltérhetnek.

 


Elérhetőség/Médiamegkeresés:

Vida Raul, a Prove.hu és a Veganuár kihívás alapítója

raul@prove.hu

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.