Most olvasott cikk
Veganuár 2020 végeredmények – részletes számok, visszajelzések és történetek

Veganuár 2020 végeredmények – részletes számok, visszajelzések és történetek

Veganuár 2020 végeredmények

A Prove.hu tavaly év végén minden eddiginél nagyobb kampányba kezdett – elindította a Veganuár online programot hazánkban is. Egy 30 napos, ingyenes infósorozatot, ami segít a vegánná válásban. Vegán receptek, részletes útmutatók és egy inspiráló közösség várja a jelentkezőket.

Nagy tisztelet mindenkinek, aki elhatározta, hogy a január vegán lesz. Az indulás pillanatában (január 1, 11:00) fantasztikus 7046 ember kezdte el a programot, ami azóta átlépte a 10.000 főt – ez messze felülmúlta a becsléseinket, sőt, még a külföldi Veganuary első évét is, amelyben 3600 ember vett részt 2014-ben. Magyarországon ez elképesztő eredmény!

A program körülbelül 3 hónapig készült, több százezer karakternyi szöveget írtunk és próbáltunk minél több információt belesűríteni a cikkekbe, hogy ne mellébeszélést kapjanak az újdonsült vegánok, hanem valódi segítséget.

Veganuár 2020 végeredmények számokban

A programhoz 10.679 érdeklődő csatlakozott december 25, 14:00 és január 31, 23:59 között, akiknek összesen 325.903 e-mailt küldtünk ki.

Készítettünk egy rövid, de részletes kérdőívet is, amit az utolsó e-mailben helyeztünk el, hogy felmérjük a kiváltott hatást és meghallgassuk a kritikákat. Rengeteg hasznos ötletet kaptunk, amit egyesével elolvastunk és át fogunk gondolni a jövőben, ahogy a Veganuár továbbfejlődik.

 • A kérdőívet 1629 ember töltötte ki
 • A kitöltők 91,5%-a nő
 • A három legnépszerűbb korosztály a 35-44 (28,1%), a 25-34 (22,8%) és a 45-54 (21,8%) volt
 • A program elkezdésére az elsődleges motiváció az egészség volt, a második az állatvédelem, a harmadik pedig a bolygó védelme
 • A válaszadók 94,2%-a elégedett volt a Prove Veganuár programjával
 • Kik vettek részt, milyen volt az életmódjuk a program előtt, és milyen arányban voltak:
  • Mindenevők, akik kevés állati eredetű ételt ettek (heti egyszer-kétszer): 33,2%
  • Mindenevők, akik sok állati eredetű ételt ettek (szinte minden nap): 28,3%
  • Vegetáriánusok, akik nem fogyasztottak húst és húsipari melléktermékeket: 28,3%
  • Vegánok, akik nem használtak semmilyen állati eredetű termékeket és szolgáltatásokat: 10,2%
 • A válaszolók 47,6%-nem evett semennyi állati eredetű ételt januárban
 • A kitöltők 57%-a nem használt állati eredetű terméket vagy szolgáltatást (például cirkusz, állatkert, bőr, szőrme, állatkísérletes termékek stb.) és továbbra sem fog, miközben 32,5% ugyan még használt, de próbálja elhagyni ezeket
 • Talán a legjobban várt eredmény számunkra az volt, hogy mennyien élvezték ezt a hónapot annyira, hogy folytassák is:
  • az emberek 51,1%-a biztosan vegán marad
  • 37,6%-a talán vegán marad
 • Arra a kérdésre, hogy “mennyire tartottad hasznosnak a Prove segítségét?”, a többség (84%) a “hasznos volt” opciót jelölte meg: ebbe beletartoznak az e-mailek, a cikkek, a Facebook posztok, az Instagram posztok és a Veganuár 2020 csoport
 • Azoktól, akik folytatják a vegán életmódot, megkérdeztük, hogy miért döntöttek így: az első az állatok védelme volt (tehát az egészség motiváció a hónap végére kicsit átfordult állatszeretetbe), a második továbbra is a javuló egészség, a harmadik a bolygó védelme és a negyedik, aminek nagyon örültünk: 350-en a “Prove csapat lelkesedése miatt” választ jelölték meg. Köszönjük! 🙂

Javuló egészség, elégedettség és néhány nehézség

 • A legnagyobb nehézségek:
  • 1. az emberek nem tudtak sok helyen enni, ha elmentek valahova
  • 2. sokszor kellett elolvasni a termékek csomagolását
  • 3. sokat kellett sütni/főzni
  • 4. nehéznek tűnt a tápanyagok beszerzése
  • 5. a támogatás hiánya vagy kifejezetten bántás a nem-vegánok részéről
  • pozitívum: a harmadik helyen valójában a “nem tapasztaltam nehézséget” válasz áll, de ez nem nehézség. Azaz több, mint 400 kitöltő (26,7%) nem találta nehéznek a vegán hónapot
 • Receptek terén hatalmas volt az elégedettség: a 96,7% azt mondta, tetszett neki a 35 darab vegán recept, amit adtunk a programhoz
 • Több, mint 800 ember jelezte, hogy tapasztalt pozitív egészségügyi változást a növényi étrend hatására
  • A leggyakoribb változások: szebb bőr, több energia, nyugodtabb alvás, jobb emésztés, könnyebb fogyás, javuló ekcéma és normalizálódott vércukorszint
 • A résztvevők 78,8%-a egyedül csinálta végig ezt a hónapot, míg 21,2% valakivel közösen (barátokkal, családdal, ismerősökkel, stb.)
 • És a végére egy szám, amire igazán büszkék vagyunk: 98,2% ajánlaná a Prove Veganuár programot másoknak!

A veganizmus bekerült a mainstream médiába

Veganuár RTL Reggeli
RTL Reggeli műsor, 2020. január 20. Téma: Veganuár // RTL Magyarország

Néhány ismertebb portál – például az Éva Magazin, a Marie Claire, woohoo.hu, ozoneTV és a LifeTV online felülete – is megemlített minket, valamint meghívást kaptunk a január 20.-i RTL Reggeli műsorba, ahol több százezer néző előtt volt lehetőségünk beszélni a Veganuár programról.

A szemünk előtt változott meg Magyarország – hálás és biztató e-mailek, üzenetek és kommentek százait, ezreit kaptuk, amelyek azt állították, örökre megváltoztattuk családok, házaspárok, gyerekek, várandós anyák, idősek vagy akár betegséggel küzdők gondolkodását és életmódját.

Létrejött egy Facebook csoport is Veganuár 2020 néven, ahol jelenleg 4400 ember osztja meg mindennapi eredményeit, haladását, nehézségeit és történeteit. Több, mint 1500 tanulságos poszt vár azokra, akik csatlakoznak a csoporthoz.

A január során egyetlen kommentet vagy csoporttagot sem kellett törölnünk azért, mert szabályt szegett volna. Olyan pozitív, inspiráló és csupaszív közösség jött létre, amiről úgy gondoljuk, világszerte is ritka. Vannak vegánok, vegetáriánusok és mindenevők is, mégsem történt még veszekedés.

Veganuár 2020 vélemények

Néhány példa a sok közül, amit olvastunk és megörökítettünk

Nehézségek, kihívások és köszönetnyilvánítás

Gyors és hatékony tempóban dolgoztunk, amit először nyár végén kezdtünk el, ám az ötlet már április óta mozgatta a fantáziánkat. Mivel a csapatunk nagy része még nem teljes állásban végzi a munkát (írást, kutatást, fordítást, szerkesztést, stb.), voltak időszakok, amikor nem haladt minden tökéletesen – ezért decemberben azon kaptuk magunkat, hogy még rengeteg munkánk van, amit nem csak, hogy meg kell csinálni, de minden apróságot tesztelnünk is kell.

Szerencsére (vagy néha balszerencsénkre) mindannyian maximalisták vagyunk, ezért nem tudtuk beérni félkész munkákkal vagy apró hibákkal: még az indulás előtti utolsó órákban is újrafogalmaztunk cikkeket, recepteket és hirdetési szövegeket, hogy a legtöbbet hozzuk ki a kampányból. Természetesen mind megérte.

Nehézség volt továbbá, hogy bár hittünk abban, hogy a hazai vegán vállalkozásokkal együtt tudunk működni, melynek keretein belül ők támogatják a kampányt, mi pedig megjelenítjük őket büszkén, ez nem zárult eredményesen.

Kivételek persze mindig akadnak: a FillGood és a VegaCity beleegyeztek, hogy ők támogatják a program elkészülését, mert hisznek az ügyünkben. Hálásak vagyunk nekik!

Emellett köszönet jár annak a 13 embernek, akik elmesélték saját történeteiket a Veganuár során: fizikai munkát végző férfiak, ex-állattenyésztő, ex-vágóhídi munkás, anyák és egy dietetikus, akik mindannyian példát mutatnak a világnak, hiszen évek óta vegánként élnek.

Köszönjük továbbá @_mogyika_ munkáját, aki az ételeket készítette és fotózta, valamint a Coconut Design-nak, aki a Veganuár 2020 közösségi média tartalmak (hirdetési kreatívok, posztok, grafikák) létrehozását vállalta.

Megemlékezés

Majdnem tökéletesnek érezzük a programot: mindent, amire képesek voltunk kevés pénzből, kis csapattal, korlátozott idővel, annak sokszorosát is beleadtuk. A boldogságunk azonban nem felhőtlen.

Eredetileg hét fizikai munkát végző vegán férfival szerettünk volna interjút készíteni, de végül csak hattal sikerült.

P. Ádám a kérdések megválaszolása előtti napokban elhunyt. Ádám a húszas éveiben járt, és tavaly sajnos rákot diagnosztizáltak nála. Életerős férfi volt, és kitartóan küzdött a betegsége ellen. Az eset minket is sokként ért – alig öt nappal korábban beszélt velünk, nagyon várta a kérdéseket, hiszen segíteni akart eloszlatni a tévhiteket a fehérjéről, az energiáról, a tápanyagokról és a fizikai munkáról.

Olyan ember volt, aki ismerte a legtöbb érvet, ami felmerül a veganizmussal szemben és mindig logikusan megcáfolta az álhíreket. Hozzászólások ezreit hagyta az interneten, hogy segítsen az embereknek másként tekinteni az állatokra.

Az egyik utolsó komment, amit írt – gondolkodjunk el ezen mindannyian.

„Nagyon bizarr kapcsolata van az embernek a sertésekkel. Számomra olyan, mintha valahol a kutya és az ember közt helyezkedne el, vonásaik, jellemzőik alapján. Sokan agresszív, koszos állatnak tartják őket, miközben természetes környezetükben nagyon vigyáznak az élőhelyük tisztaságára.

Az ember betuszkolja őket egy 2×2 méteres ólba, ahol az állat a saját ürülékében él, alszik, több másik egyeddel, aztán csodálkoznak, hogy az állat agresszívvá válik és megtámadja az embert, ha alkalma van rá.

Vajon egy emberből milyen pszichológiai hatásokat váltana ki, ha hasonló körülmények közt kéne élnie?”

A világ és a vegán mozgalom is nagyot veszített a távozásával. Nyugodj békében, Ádám!

Csirke - Veganuár

Folytatjuk…

A Prove csapat minden tagja, partnere és támogatója nevében köszönjük ezt a fantasztikusan pozitív és izgalmas élményt. Olyan kaland volt mindannyiunknak, amit szeretnénk még sokszor átélni.

Maradunk továbbra is az a csapat, akik szívből dolgoznak azon, hogy az emberek megismerjék a veganizmust. Ítélkezés helyett támogatást biztosítunk, elvárások helyett útmutatást nyújtunk és bízunk az emberekben, hogy jól döntenek majd.

A Veganuár egész évben, bárki számára elérhető – 35 vegán recept, részletes útmutatók és egy támogató közösség vár rád, ingyen.

3 hozzászólás
 • Szívből gratulálok mindenkinek akik dolgoztak és áldozatos munkával segítették a Veganuár 2020 létrehozását! Kívánom, hogy váljék valóra minden tervetek, és minnél több támogatót és követőt tudjatok segíteni. Ti már is nagyon sokat tettek, hogy szebbé tegyétek jövőt, illetve Ti vagytok a jövő!
  További sok sikert kívánok!

 • Én bízom benne, hogy ti vagytok a jövő! Nagyon sok boldogságot kívánok mindnyájatoknak!
  Molnárné G Kati☺️

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.