Ha halloweeni sós sütit keresel, ami látványos és gyorsan elkészül, ne keress tovább: ezek a vegán „virslimúmiák” a sütőtökös finomságok mellett dekoratív elemei lesznek a partiasztalnak.
Őszi sütőtökláz ide vagy oda, minden bulira kell valamilyen sós harapnivaló is. Ezekhez a virslimúmiákhoz használhatsz készen kapható leveles tésztát és vegán virslit, amiket ma már a legtöbb nagy áruházlánc hűtőjében megtalálsz. Ha azonban az otthoni elkészítés híve vagy, ahhoz is kínálunk opciót: lejjebb találsz receptet házi leveles tésztához és házi gabonakolbászhoz is.
A virsli mellé ketchupot és lilahagymát csomagolunk a leveles tésztába, a díszítéshez pedig vegán feta sajtot és fekete olívabogyót használunk. Ezek helyett azonban használhatsz vegán majonézt és egész borsot is (ha ezt a változatot választod, mindenképp tájékoztasd a vendégeid, hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés!) vagy egyéb kreatív, ehető hozzávalókat is.
Vigyázz: a készen kapható vegán virsli esetében pedig mindig olvasd el az összetevőket, ugyanis a „V” jelzés utalhat vegetáriánus termékre is, amibe tojásfehérjét tesznek. Illetve ügyelj arra, hogy elkészítéskor ne felejtsd el eltávolítani a virslin található műanyag borítást, ugyanis ez emberi fogyasztásra nem alkalmas. Az előre csomagolt leveles tészták majdnem kivétel nélkül teljesen növényi alapúak, de azért mindenképp olvasd el az összetevőket, mielőtt megveszed.
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta (250-300 gramm) vagy házi leveles tészta
- 400 gramm vegán virsli vagy házi gabonakolbász
- 2 közepes fej lilahagyma
- ízlés szerint ketchup
- 2 evőkanál növényi tej
Díszítéshez
- kevés vegán feta sajt
- kevés fekete olívabogyó
A halloweeni sós sütik elkészítése
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- A két fej lilahagymát pucold meg, és vágd fel vékonyabb félkarikákra.
- A téglalap alakúra, 2-3 mm-esre kinyújtott leveles tésztából keresztben vágj vékony, kb. fél centi vastag csíkokat. A vegán virslit vágd keresztben háromfelé, csípj hozzá kevés lilahagymát, nyomj rá hosszában ízlés szerint – de ne túl sok – ketchupot, és tekerd körbe szorosan egy hosszú tésztacsíkkal úgy, hogy a tetején egy kis részt kihagysz.
- Helyezd a virslis kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, és kend le a tetejüket növényi tejjel egy ecset segítségével.
- 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 18-20 perc alatt süsd aranybarnára.
- Miután kihűlt, vegán feta sajtból tegyél a virslis kifli fenti részére (ahol nincs tészta) kisebb köröket, ez lesz a szemfehérje, majd fekete olívabogyóból vágj ki még apróbb köröket, ez lesz a szeme közepe.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.