Most olvasott cikk
Megalakult a Vegán Üzleti Kör, ahol partnerséget kötnek a vegán vállalkozások

Megalakult a Vegán Üzleti Kör, ahol partnerséget kötnek a vegán vállalkozások

A Vegan Business Circle üzleti reggelijén járva megtudtuk, hogy hosszú és nehéz út vezet a növényi étrend hazai meghonosítása felé, s ebben az összefogásnak lesz az egyik legnagyobb szerepe.

„A dagály az összes hajót megemeli” – jegyezte meg frappánsan az egyik alapító, Péntek Csaba, a Vegán Üzleti Kör (Vegan Business Circle) második összejövetelén, a The Planteen növényi alapú kantin-kávézóban. Nem véletlenül hangzottak el az egykori amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy szavai, amely az összefogás fontosságára utal, hiszen a VBC megalapításának legfontosabb célja is az volt, hogy a magyarországi vegán termékeket gyártó és forgalmazó vállalkozások ne versenytársként, sokkal inkább szövetségesként tekintsenek egymásra.

„Észre kell venni a nyilvánvaló összefüggést a növényi étrendre részben vagy teljesen áttérők számának növekedése és a szektorban érdekelt cégek fejlődése között – magyarázta honlapunknak Péntek Csaba, a Vegan Business Circle ötletgazdája, akit elképzelésének megvalósításában, Bergovecz László, Kaveczki Zsófi, Miskolczi István és Nagy Ervin is segített.

Ez az „ötös fogat” már tavaly is hallatott magáról, a nagy sikerű I. Növényi Konferencia szervezésével, a szűkebb szakma képviselői számára rendezendő üzleti találkozókkal azonban most a mindennapokban is hozzá szeretnének tenni a vegán filozófia hazai térnyeréséhez. – Az összefogás mindig előnyös, a mi területünkön pedig egyszerűen elengedhetetlen, hiszen egy bontakozó iparágról van szó, amelynek nemcsak piacot kell találnia, de bizony az előítéletekkel is meg kell küzdenie. Az értékeink és a küldetésünk hasonló, egymást segítve gyorsabban és messzebbre juthatunk.”

Péntek Csaba eddigi szakmai karrierje során számos hasonló közösségnek volt tagja, s mindegyikben megtalálta azt az erőt, amely a résztvevő vállalkozásokat céljaik elérésében segítette. A Vegán Üzleti Kör is a fejlődés és a haladás lehetőségét szeretné kínálni partnereinek azáltal, hogy ennek a még új és igen szűk piacnak a résztvevőit közelebb hozza egymáshoz. A közös gondolkodásból pedig mindig nagyszerű ötletek származnak.

A helyszín kiválasztása is a jó ötletek egyike, hiszen a Graphisoft Parkban tavaly szeptemberben nyílt vegán étterem tulajdonosai számára nem elegendő vezérmotívumként a növényi alapú konyha, az egészséges táplálkozásban is szilárdan hisznek. Utóbbira Zsolnay Gergely séf neve a garancia, aki amellett, hogy remek menüt állít össze, táplálkozási tanácsadóként azt is pontosan tudja, mi szolgálja a vendégek javát. Kertészmérnökként pedig az sem titok számára, honnan és hogyan érkeznek az alapanyagok a tányérunkra.

Fotó: Gy. Szabó Csilla / Prove.hu

Nem véletlenül került például az üzleti reggelit záró „sós” desszert tetejére egy zsályalevél sem. A szakember egyik kedvenc fűszer- és gyógynövénye ugyanis nemcsak ízletes és mutatós, de számtalan jótékony hatása van. S hogy ez utóbbi valóban megmaradjon, a díszítéshez használt darab nyers maradt, míg a szeletek készítése során felhasznált zsályát a lehető legkíméletesebb módon adták a többi összetevőhöz.

A The Planteen esetében azonban az igazán nagy újítás az, hogy valójában a fenntarthatóságra épülő Real School Budapest menzájaként indult. Az iskola számára elkészített napi ötven adagot azonban nem lehet igazán gazdaságosan elkészíteni, így csatlakozott hozzá a kávézó és kantin ötlete. Utóbbi a környező irodákban dolgozókra épít, ám a finom vegán ízek híre mára a Graphisoft Park határain túlra is eljutott.

„Iskolánk küldetése a fenntarthatóságra nevelés, amelyhez a növényi étrend is hozzátartozik – tudtuk meg a házigazda, Fait Federikától, a kantin és az iskola egyik alapító-vezetőjétől. – Két évig rendeltünk, de a vegán közétkeztetés ma még igencsak elmarad az általunk elvárt minőségtől, ezért a szomszédban megürült vendéglátó egységre azonnal lecsaptunk. Ez lett a The Planteen. A koronavírus miatt persze a nyitásra jobb időpontot is találhattunk volna, hiszen az irodákba még nem tért vissza teljesen az élet, de bízunk a döntésünk helyességében.”

Federika szerint a gyerekek ugyan nyitottak az újdonságokra, ám az elmúlt két év nem éppen a vegánság legízletesebb oldalát mutatta be nekik, így most elég nagy hátrányt kell ledolgozniuk. Éppen ezért kompromisszumokra is hajlandóak, hiszen a legrosszabb az, amikor a gyerek semmit sem eszik a menzán.

A kedvcsinálás jegyében egy teljes hétig az általános iskola tanulói tervezték a menüt, amely egy nyolchetes környezettudatos oktatási ciklus része volt. Az egyén legkézenfekvőbb fegyvere a klímaváltozás ellen és a biodiverzitás megőrzése mellett ugyanis mi más is lehetne, mint a növényi étrend?

A kompromisszumkészség egyébként az üzleti reggelinek is fontos témája volt, a jelenlevők egyetértettek abban, hogy reális célokat kell kitűzniük maguk elé. A vegán filozófia hazai népszerűsítésekor ez azt is jelenti, hogy sokkal célravezetőbb az emberek tömegét kisebb változtatásokra rábírni, mint kevés, ám annál szélsőségesebb új aktivistát toborozni. A közvélemény meghódítása egyébként is igen nehéz feladat, ezért is lényeges a szervezettség és az átgondoltság. A VBC életre hívói szerint pedig az érdekképviselet helye is a fontossági sorrend élén van.

Fotó: Gy. Szabó Csilla / Prove.hu

A találkozókon nemcsak ismerkednek és eszmét cserélnek a résztvevők, de szakértői előadásokat is meghallgathatnak. Az első két alkalommal Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző osztotta meg gondolatait a hazai és a nemzetközi, különös tekintettel az európai uniós élelmiszeripari szabályozásról. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének korábbi ügyvezető igazgatója szerint komoly szakmai párbeszédet kell majd indítani a növényi étrend népszerűsítése érdekében, ami a jelenlegi korántsem „barátságos” környezetben igen hosszú és nehéz úton át vezet majd.

Pedig az Európai Unió határozottan deklarált célja, hogy világviszonylatban is a fenntarthatóság zászlóvivője legyen. Az EU vezetői ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegivel megegyező, vagy annál kisebb mezőgazdasági területeken a mostaninál több polgár számára kell majd élelmiszert termelni, a környezeti hatásokról, a klímaválságról nem is beszélve.

Az unió lakosait azonban néhány év múlva olyan korszerű címkézés segítheti felelősségteljes döntésében, amely világosan megmutatja majd a termék előállításához szükséges ökológiai lábnyom nagyságát, valamint valós tápérték-tartalmát. Ezen a téren pedig a tisztán növényi, bio élelmiszerek lesznek az éllovasok.

Az üzleti reggeliken az egyik résztvevő hosszabban is bemutatkozhat társainak. Ezúttal Nagy Ervin, az Ébredő Bolygó Alapítvány kurátora beszélt munkájukról és céljaikról, amelyeket a társadalmi igazságosság szellemében fogalmaztak meg. Beszámolójából kiderült, olyan tudást szeretnének átadni a jelenlegi és a jövőbeni nemzedékeknek, amelynek birtokában fenntartható módon hasznosíthatják a természeti erőforrásokat, és elkerülhetik a környezet állapotában bekövetkező visszafordíthatatlan, káros változásokat.

Nagy Ervin szerint a mindennapokban is nagyon fontos tudatosítani az egyéni választás és felelősség jelentőségét. A magyar állatvédelem feltérképezése során ugyanakkor komoly elmaradásokra is fényt derítettek. Az európai társszervezeteknek szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt hazánkkal, miközben ezen a területen, a külföldi gyakorlattal ellentétben, itthon a fizetett alkalmazottak fogalma is teljesen ismeretlen volt.

„Természetesen mi azonnal bekapcsolódtunk az állatvédelmi szervezetek nemzetközi hálózatába, úgyhogy most már minden eszközzel védjük az érdekeinket – jelentette ki Nagy Ervin, aki nem titkolta, nagy álma valósult meg a tavaly őszi, budapesti konferenciával, amely egyértelmű üzenetet küldött a hazai gyártók és fogyasztók felé. – A jövő a növényi étrendé, ám a húsiparral csak a VBC-be tömörülve, és azon keresztül tárgyalva vehetjük fel a harcot. Az eddigi tapasztalatok alapján, kemény csata lesz!”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.