Hiába nincs benne mascarpone és klasszikus babapiskóta, a vegán tiramisu legalább olyan isteni, ha nem még finomabb, mint a hagyományos változat. A légiesen könnyű piskótához néhány egyszerű trükköt alkalmazunk, a krémrétegeket pedig kesudióból készítjük.
Most főleg azokhoz szólunk, akik újonnan áttérve a növényi étrendre már eltemették és megsiratták a kedvenc „délutáni kávé mellé” desszertjüket: elő a feszítővassal, és tessék felnyitni azt a koporsót, mert a tiramisu növényi lábakon is él és virul, és köszöni, jobban van, mint bármikor.
Csak egy kérése van: jó előre készítsd el, mert sokkal jobb élményt tud nyújtani, ha egy éjszakát, de legalább négy órát pihenhet a hűtőben, mielőtt felvágod.
Megfelelő eszközök, hozzávalók helyettesítése
Tepsi: a vegán tiramisu kb. 20×15 cm-es tepsiben/jénai tálban felépítve lesz szép magas. Egy réteg piskóta a tiramisu aljára fog kerülni, egy pedig a közepére, ezért két tepsire lesz szükséged. Ha nincs két ugyanakkora méretű kicsi tepsid, semmi gond, gyorsan megsül a piskóta: ha kihűlt, vedd ki, olajozd ki újra a formát, és süsd meg a második adagot.
Kávé: lehetőleg főzött kávéból készítsd, összehasonlíthatatlanul finomabb lesz ugyanis, mint instant kávéval. Ehhez nem is feltétlenül kell kávéfőző, csak darált kávé. Ezt aztán french press-szel is elkészítheted, vagy simán török kávéként, amit hagysz leülepedni, és lekanalazod róla a kávét.
Agávészirup: a receptben több helyen is agávészirupot használunk. Ha más sziruppal helyettesíted, pl. tápióka- vagy rizssziruppal, ezekből valamivel többre lesz szükséged, mert kevésbé édesek, mint az agávészirup. Arra figyelj, hogy ha több szirupot használsz, az folyadékot is fog adni a piskótához (és a krémhez, ha ahhoz is többet használsz), tehát minden egyes hozzáadott evőkanál szirup esetében fél evőkanállal kevesebb vizet (a krém esetében növényi tejet) adj hozzá.
Krémréteg: ha extrán kávésan szereted a tiramisut, a kesukrémhez adott növényi tej egy részét helyettesítheted kávéval is.
Hozzávalók
1 kisebb jénai tálhoz/tepsihez*
A piskótához:
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál agávészirup
- 1 és 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tepsihez
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 teáskanál almaecet
- 1 csipet só
- 160 ml víz
A krémhez:
- 30 dkg kesudió (nem pirított)
- 4 evőkanál agávészirup
- 120 ml növényi tej
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
A locsoláshoz:
- 1 bögre erős főzött kávé
- 2 evőkanál agávészirup
A szóráshoz:
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverj össze 100 gramm lisztet egy teáskanál sütőporral, egy késhegynyi szódabikarbónával és egy csipet sóval.
- Egy másik tálban keverj össze 80 ml vizet egy teáskanál vaníliakivonattal, egy evőkanál sziruppal, egy evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál almaecettel.
- A lisztes keveréket 2-3 részletben adagold hozzá a nedves hozzávalókhoz, és éppen csak keverd össze óvatos mozdulatokkal (nem szabad túlkeverni).
- Egy kisebb tepsinek (lásd feljebb részletesebben) olajozd ki minden oldalán, majd simítsd el benne a tészta felét. Csak akkor tedd be a sütőbe, ha az már teljesen forró, és kb. 20 percig süsd (közben ne nyisd ki a sütőt résnyire sem). A piskóta második felével ugyanígy járj el. Ha egy tepsid van, és az első piskótát ki kell venned, ne aggódj azon, hogy egyben jöjjön ki. Nem fog változtatni a végeredményen, ha néhány helyen eltörik.
- A kesudiót tedd food processorba vagy késes aprítóba (ha nincs más, botmixer is megteszi). Add hozzá a növényi tejet, a kókuszzsírt, az agavé szirupot, a vaníliakivonatot és a sót. Ha kell, 2-3 részletben turmixold krémesre. Legyél türelmes: annál jobb lesz a végeredmény, minél krémesebbre darálod a kesudiót.
- Keverd össze a kávét az agávésziruppal. Ha a kávé és a piskóta is teljesen kihűlt, akkor a kávé felét locsold rá az alsó réteg piskótára úgy, hogy mindenhova egyenlően jusson, de ne ázzon el túlságosan.
- Oszlasd el a kesukrém egyik felét a piskótán, szitálj rá apró lyukú szűrővel egy vékony réteg kakaóport, majd tedd a fagyasztóba 15 percre (ha nem fér be a fagyasztóba a formád, akkor hűtőbe tedd legalább 45 percre).
- Erre a rétegre óvatosan helyezd rá a második réteg piskótát (nem kell, hogy egyben maradjon, darabokban is jó). Locsold rá a kávé másik felét, végül pedig a kesukrém másik felét is. Legalább négy órára tedd hűtőbe, mielőtt felvágod – ennyi idő kell a krémnek, hogy vághatóvá szilárduljon.
- Tálalás előtt szitálj a tetejére egy réteg kakaóport.
A vegán tiramisut epres vagy sütőtökös változatban is kipróbálhatod.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.