Most olvasott cikk
Vegán tiramisu kesukrémmel, tojásmentes piskótából

Vegán tiramisu kesukrémmel, tojásmentes piskótából

Vegán tiramisu - Prove.hu

Hiába nincs benne mascarpone és klasszikus babapiskóta, a vegán tiramisu legalább olyan isteni, ha nem még finomabb, mint a hagyományos változat. A légiesen könnyű piskótához néhány egyszerű trükköt alkalmazunk, a krémrétegeket pedig kesudióból készítjük.

Most főleg azokhoz szólunk, akik újonnan áttérve a növényi étrendre már eltemették és megsiratták a kedvenc „délutáni kávé mellé” desszertjüket: elő a feszítővassal, és tessék felnyitni azt a koporsót, mert a tiramisu növényi lábakon is él és virul, és köszöni, jobban van, mint bármikor.

Csak egy kérése van: jó előre készítsd el, mert sokkal jobb élményt tud nyújtani, ha egy éjszakát, de legalább négy órát pihenhet a hűtőben, mielőtt felvágod.

Megfelelő eszközök, hozzávalók helyettesítése

Tepsi: a vegán tiramisu kb. 20×15 cm-es tepsiben/jénai tálban felépítve lesz szép magas. Egy réteg piskóta a tiramisu aljára fog kerülni, egy pedig a közepére, ezért két tepsire lesz szükséged. Ha nincs két ugyanakkora méretű kicsi tepsid, semmi gond, gyorsan megsül a piskóta: ha kihűlt, vedd ki, olajozd ki újra a formát, és süsd meg a második adagot.

Kávé: lehetőleg főzött kávéból készítsd, összehasonlíthatatlanul finomabb lesz ugyanis, mint instant kávéval. Ehhez nem is feltétlenül kell kávéfőző, csak darált kávé. Ezt aztán french press-szel is elkészítheted, vagy simán török kávéként, amit hagysz leülepedni, és lekanalazod róla a kávét.

Agávészirup: a receptben több helyen is agávészirupot használunk. Ha más sziruppal helyettesíted, pl. tápióka- vagy rizssziruppal, ezekből valamivel többre lesz szükséged, mert kevésbé édesek, mint az agávészirup. Arra figyelj, hogy ha több szirupot használsz, az folyadékot is fog adni a piskótához (és a krémhez, ha ahhoz is többet használsz), tehát minden egyes hozzáadott evőkanál szirup esetében fél evőkanállal kevesebb vizet (a krém esetében növényi tejet) adj hozzá.

Krémréteg: ha extrán kávésan szereted a tiramisut, a kesukrémhez adott növényi tej egy részét helyettesítheted kávéval is.

Hozzávalók

1 kisebb jénai tálhoz/tepsihez*

A piskótához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál agávészirup
  • 1 és 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tepsihez
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 csipet só
  • 160 ml víz

A krémhez:

  • 30 dkg kesudió (nem pirított)
  • 4 evőkanál agávészirup
  • 120 ml növényi tej
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só

A locsoláshoz:

  • 1 bögre erős főzött kávé
  • 2 evőkanál agávészirup

A szóráshoz:

  • cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverj össze 100 gramm lisztet egy teáskanál sütőporral, egy késhegynyi szódabikarbónával és egy csipet sóval.
  2. Egy másik tálban keverj össze 80 ml vizet egy teáskanál vaníliakivonattal, egy evőkanál sziruppal, egy evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál almaecettel.
  3. A lisztes keveréket 2-3 részletben adagold hozzá a nedves hozzávalókhoz, és éppen csak keverd össze óvatos mozdulatokkal (nem szabad túlkeverni).
  4. Egy kisebb tepsinek (lásd feljebb részletesebben) olajozd ki minden oldalán, majd simítsd el benne a tészta felét. Csak akkor tedd be a sütőbe, ha az már teljesen forró, és kb. 20 percig süsd (közben ne nyisd ki a sütőt résnyire sem). A piskóta második felével ugyanígy járj el. Ha egy tepsid van, és az első piskótát ki kell venned, ne aggódj azon, hogy egyben jöjjön ki. Nem fog változtatni a végeredményen, ha néhány helyen eltörik.
  5. A kesudiót tedd food processorba vagy késes aprítóba (ha nincs más, botmixer is megteszi). Add hozzá a növényi tejet, a kókuszzsírt, az agavé szirupot, a vaníliakivonatot és a sót. Ha kell, 2-3 részletben turmixold krémesre. Legyél türelmes: annál jobb lesz a végeredmény, minél krémesebbre darálod a kesudiót.
  6. Keverd össze a kávét az agávésziruppal. Ha a kávé és a piskóta is teljesen kihűlt, akkor a kávé felét locsold rá az alsó réteg piskótára úgy, hogy mindenhova egyenlően jusson, de ne ázzon el túlságosan.
  7. Oszlasd el a kesukrém egyik felét a piskótán, szitálj rá apró lyukú szűrővel egy vékony réteg kakaóport, majd tedd a fagyasztóba 15 percre (ha nem fér be a fagyasztóba a formád, akkor hűtőbe tedd legalább 45 percre).
  8. Erre a rétegre óvatosan helyezd rá a második réteg piskótát (nem kell, hogy egyben maradjon, darabokban is jó). Locsold rá a kávé másik felét, végül pedig a kesukrém másik felét is. Legalább négy órára tedd hűtőbe, mielőtt felvágod – ennyi idő kell a krémnek, hogy vághatóvá szilárduljon.
  9. Tálalás előtt szitálj a tetejére egy réteg kakaóport.

A vegán tiramisut epres vagy sütőtökös változatban is kipróbálhatod.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének