A több mint nyolcvan kiállítónak idén már közel kétharmada kínált vegán portékákat a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválon. A különböző ételallergiával, illetve ételintoleranciával élők számára kihagyhatatlan esemény alapító tulajdonosa, Herczeg Andrea szerint a vásárlók egyre inkább a mindenmentes termékeket keresik, amelyeket vegánok, glutén- és tejérzékenyek vagy a speciális étrendet követők egyaránt biztonsággal fogyaszthatnak.
Sokat változott a világ azóta, hogy 2017 decemberében az első Csak a Mentes fesztivált megrendezte az ötletgazda, Herczeg Andrea. Nem csupán az általános érdeklődés növekedett meg a mentes termékek iránt, de a kereslet is összetettebb lett. A vegán termékek érthető módon mindig is ott voltak a szélesedő kínálatban, ám csak egy részét alkották az igen színes összképnek. Idén decemberben a MOM Sportban viszont alig lehetett már olyan standot találni, ahol legalább egy tisztán növényi alapú variáció ne lett volna.
Az igényes kozmetikumok kézműves alkotói számára magától értetődő volt az állatkísérlet-mentesség, a természetes alapanyagok sorában pedig a méhviasz az, amely miatt elmaradhatott a vegán megjelölés. Ez utóbbi azonban szinte mindenhol csak néhány, a széles termékskálához képest kisebbségben lévő árucikk összetevői között jelent meg, a többség enélkül készült. A természetes illóolajok, gyógynövényteák esetében pedig már a kérdésfeltevésen is joggal meglepődtek a kiállítók, hiszen soha nem is tartalmaztak állati összetevőt.
Mindenmentes: az új trend
Az élelmiszerek „mezőnyében” idén egyértelműen taroltak a növényi alapú finomságok a kekszektől, tejhelyettesítőktől, boroktól, lisztektől, tésztáktól, vitaminoktól kezdve egészen a sajtokig.
Mindig is vegánbarát esemény voltunk, most azonban számomra is feltűnő volt ez az elmozdulás
– tudtuk meg Herczeg Andreától a fesztivál forgatagában.
„Egy vegán termék egyébként is jó kiindulópont, hiszen a tejet és a tojást már ki is zártuk vele. A mentes piac, beleértve a vegánt is, megállíthatatlanul növekszik, az utóbbi egy-két évben már-már robbanásszerűen. Ugyanakkor most már nem elég, ha valami csak gluténmentes vagy csak laktózmentes, esetleg csak növényi alapú. Az a legkeresettebb termék, amelyikben egyik sincs, sőt, hozzáadott cukrot sem tartalmaz.
Láthatóan egyre tudatosabbak a vásárlók, a döntésükben pedig a saját egészségük éppúgy számít, mint a környezet- és állatvédelem, valamint a fenntarthatóság. A fesztiválok során szerzett sokoldalú tapasztalatainkat a gyártókkal is megosztjuk, így kicsit mi is részesei vagyunk a meglévő, illetve az újonnan kialakuló trendeknek” – mesélte a főszervező.
A Csak a Mentes Fesztivál tavaszi és őszi eseményét követően a karácsonyi azért is különleges, mert az ünnepek idején még mindig sokan elbizonytalanodnak a családi menü összeállításakor. Pedig az alternatívák tárháza egyre gazdagabb, akkor sem kell magunktól megvonni gyermekkori ízeinket, ha ételallergiában szenvedünk, vagy ha etikai okokból kerüljük az állati eredetű termékeket. Szinte minden helyettesíthető, kompromisszum nélkül is.
Karácsony növényi alapon?
Erre a Napfényes Étterem standja volt az egyik legjobb példa, hiszen Kovács Zoltán vegán séf irányításával a tejföl-helyettesítővel és kaporral megbolondított klasszikus töltött káposzta növényi változatát kínálták a látogatóknak, különleges ízként pedig a jól ismert Buddha-tálat csészés formában.
„Idén már négy-ötszáz adagot készítünk rendelésre a hagyományos magyaros karácsonyi fogásból, s talán az itteni kóstolók közül is kerülnek ki új vendégek” – avatta be a Prove-ot az ünnepi készülődés kulisszatitkaiba Kovács Zoltán, az étterem séfje.
Hozzátette: „Nem tudom, hogy az igény növekszik ilyen nagy mértékben, vagy nekünk jó a marketingünk, az ügyfélkörünk mindenesetre határozottan bővül. Azt hiszem, mindkettő igaz. A minőséget viszont nagyon nehéz hosszú távon tartani, de azon vagyunk, hogy ez mindig sikerüljön, miközben magunk is állandóan megújulunk, követjük az új trendeket.”
Végül megjegyezte, hogy a glutén- és cukormentes irányzat a legerősebb trendek közé tartozik: „Ezt mi is figyelembe vesszük az étlap kialakításakor.”
Kovács Zoltán azonban nemcsak az étterem konyháját irányítja, és tart rendszeresen főzőtanfolyamokat, készít oktatóvideókat, de az év elején ismét megrendezendő az Év Mentes Séfje versenynek is zsűritagja lesz. A figyelmet az allergénmentes táplálkozásra irányító különleges megméretés selejtezőit januárban, döntőjét pedig február végén rendezik. A szigorú ítész szerepében 2025-ben debütáló séf szerint az esemény nemcsak a szakmán belül, de a közvélemény felé is pozítiv üzenetet hordoz, ezért is vállalta el örömmel a részvételt.
„Hasonlóan gondolkodó, elkötelezett emberek találkozhatnak majd a verseny idején, a zsűrizést és mentorálást pedig kifejezetten megtisztelő szerepkörnek tartom” – tette hozzá Kovács Zoltán, aki a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál második napján jövendőbeli zsűritársa, Zsolnay Gergely társaságában „dobott össze” a nagyközönség előtt egy vegán pad thai-t.
A két nap során azonban a látványkonyhában kókusz- és zserbógolyó, valamint galette is készült. A legnagyobb sikere azonban mégiscsak a töltött káposztának volt.
Őszintén a vitaminokról
Herczeg Andrea nem tagadja, a fesztivál egyik húzóereje éppen a kóstolgatásban, a személyes kapcsolatokban rejlik. Utóbbi még akkor is fontos, ha a zömében lévő tudatos vásárlók itt végre kérdezés nélkül is bátran ehetnek, ihatnak, vásárolhatnak. A tányérjukra ugyanis még véletlenül sem kerülhetnek nem kívánatos összetevők.
Akik a tudás miatt jöttek, azok sem maradtak hoppon, hiszen a két nap során szakmai programokat is tartottak, többek között a vitaminpótlásról, a helyes légzéstechnikáról, valamint a 40 feletti nők hasznos életmódrutinjáról. A Mikulás koncertjéről már nem is beszélve, aki a legkisebbeket szórakoztatta közel egy órán keresztül, a szülők legnagyobb örömére.
Az érdeklődők a standok között nézelődve is okosodhattak. A széles vitaminválasztékkal megjelenő Gaiavit társtulajdonosa, Kőhegyi Attila személyes tapasztalatai alapján hívta fel a figyelmet a B12-vitamin fontosságára.
„Kezdő vegánként én is elkövettem azt a hibát, hogy nem gondoltam a pótlásra, szentül hittem abban, hogy a tisztán növényi étrendnél nincs jobb” – idézte fel a több évtizeddel ezelőtti életmódváltását.
„Ez utóbbi persze igaz, de azért nem árt egy-két dologra figyelni. Ilyen például a B12-vitamin pótlása is, amelynek hiánya komoly károkat okozhat a szervezetünkben. Jó tudni, ma már sokszor az állatok is kapják, természetes úton alig-alig jutnak hozzá.”
Attila elmondta, hogy vegánként különösen fontosnak tartották a termékfejlesztés során a természetességet és a hatékonyságot. „Egy olyan aktív formáját választottuk a B12-nek, amely a nyálkahártyán keresztül szívódik fel. Arra is törekedtünk, hogy a legolcsóbb verziót tudjuk piacra dobni. De a D3-mal is vigyázni kell, arra is szükségünk van, ugyanakkor a kereskedelemben kaphatóak többnyire állati eredetűek.”
„Számunkra a vegánság az egészséget, a föld védelmét, az állatok szeretetét és a világ egyfajta holisztikus megközelítését jelenti, s ennek szellemében készülnek étrend-kiegészítőink is” – foglalta össze a cég misszióját.
Mi lesz veled, földikutya?
A karácsonyi fesztiválon két magyar földikutyával is találkoztunk, Poppyval és Flinttel. A kedves plüssfigurák gazdája különleges illat- és alvósálakat készít, a nemrégiben indult vállalkozásának azonban az is célja, hogy a fokozottan veszélyeztetett faj helyzetére felhívja a figyelmet. A föld felszíne alatt élő, vakondhoz hasonló, Magyarországon, Szerbiában és Romániában őshonos fajtából kevesebb mint 200 egyed él, jóllehet 2018-ban Az év emlősállata címet is elnyerte.
„Nagyon érdekel az állatvédelem, a magyar földikutya sorsa pedig különösen” – tudtuk meg Lendvai Gyöngyitől, aki a Scarfocean-termékek alkotása során kizárólag természetes alapanyagokat használ, magyar munkaerőt vesz igénybe, a sálakba helyezhető illatpárnákat pedig hazai gyógynövényekkel tölti.
„A két plüssfigurával szeretném a gyerekek számára is közelebb hozni ezt a nehéz sorsú, aranyos állatkát, ezért edukációs meséket is írtunk az életükről. Ezekben egyértelmű üzenetként jelenik meg a gondoskodás, a szeretet és az elfogadás.”
Gyöngyi terveiről is beszélt: „Ha jobban beindul a vállalkozásom, ezt az állatvédelmi pillért is igyekszem majd erősebbé és ismertebbé tenni.”
Az edukációt Herczeg Andrea főszervező is fontosnak tartja. Éppen ezért közvetlen stílusával maga a fesztivál is a hétköznapi emberek nyelvén szólal meg, és jut el hozzájuk.
Ebben a részt vevő bloggerek, szakemberek, kiállítók is partnerek, hiszen még az oly fontos és komoly témákról, mint a mentes és vegán táplálkozás vagy az egészség is lehet könnyedén hasznos ismereteket átadni. A Csak a Mentes Fesztivál ezt hetedik éve teszi töretlen lendülettel.
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.