Most olvasott cikk
5 világklasszis teniszező, aki vegán étrenden él

5 világklasszis teniszező, aki vegán étrenden él

Novak Djokovic világbajnok teniszező vegán étrenden

Manapság úgy tűnik, hogy sok élsportoló választja az egészséges növényi alapú étrendet, hogy növelje a sportteljesítményét. Köztük van Novak Djokovic, a Williams páros és még néhányan.

Ez egy érthető váltás, ugyanis egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a vegán étrendre való áttérés nem csak a környezetterhelés minimalizálása és az állatok megmentése szempontjából jobb, hanem az egészségre gyakorolt hatása is óriási előnyökkel jár.

Arról nem is beszélve, hogy a növényi alapú étrend egyre több sportoló kedvencévé válik, ugyanis növelhető a sportteljesítmény, ugyanakkor gyorsabb regenerációt kínál, nem beszélve arról, hogy az életmóddal összefüggésben álló gyakori népbetegségek csökkenthetők vagy elkerülhetők az egészségtudatos növényi étrenddel – ahogy azt a The Game Changers című dokumentumfilm is bemutatta 2019-ben.

Venus Williams

A Media Referee szerint a teniszbajnok Venus Williams eredetileg 2011-ben állt át a nyers vegán étrendre, miután Sjögren-szindrómával, egy autoimmun betegséggel diagnosztizálták. A Sjögren-szindróma extrém fáradtságot és ízületi fájdalmat okozhat, ami nem túl jó, ha a karriered történetesen abból áll, hogy gyorsnak és erősnek kell lenned. Tudván, hogy mi forog kockán, Williams orvosai azt tanácsolták neki, hogy próbálja ki a növényi táplálkozást, és kiderült, hogy ez volt élete egyik legjobb döntése.

Nick Kyrgios

Nick Kyrgios ausztrál teniszező nem volt mindig vegán. Csak a 2020-as ausztrál bozóttüzek idején kezdte átértékelni az állatok fogyasztásával kapcsolatos álláspontját. A PETA szerint a teniszprofi elkeseredett, amikor látta, hogy mennyit szenvedtek az ausztrál állatok az akkori tűzvészek alatt.

Az állati életek elvesztése miatt feldúlt Kyrgios mélyreható életmódváltást hajtott végre, majd felhagyott a hús- és tejtermékek fogyasztásával. Nemrég a Beyond Meat növényi húsokat gyártó céggel is partnerséget kezdett.

Serena és Venus WIlliams

Serena Williams

A Williams páros másik tagja, miután látta, mit nyújtott a vegán étrend a húgának, 2017-ben úgy döntött, hogy csatlakozik a mókához. Az Essentially Sports szerint Serena sokáig küzdött a váltás ellen.

Végül azonban elfogadta a vegán étrendet, és azóta is kitart mellette. Manapság olyan növényi alapú fehérjéket fogyaszt, mint a kendermag, a chia mag és a barna rizs – írja a body+soul.

Novak Djokovic

Djokovic az utóbbi időben gépként működik, több világversenyt is megnyert, melyhez sokak szerint nagyban hozzájárult az étrendváltása. Ugyanakkor a sportoló nem nevezi magát vegánnak, de nyíltan vállalja, hogy növényi étrenden él etikai és ökológiai okokból.

Djokovic először 2010-ben szerette meg ezt az életmódot, amikor meghívta a híres táplálkozási tanácsadót, Dr. Igor Cetojevicet a csapatába. Együttműködésük során Dr. Cetojevic felfedezte, hogy Djokovicnak gluténérzékenysége van, és azt tanácsolta neki, hogy a glutént és a tejtermékeket hagyja ki az étrendjéből. A szerb bajnok teljesítményét tekintve az eredmények a mai napig láthatóak.

Vicki Cosio

A Great Vegan Athletes szerint Vicki Cosio, aki 2014-ben megnyerte az amerikai szenior nemzeti bajnokságot, még 1999-ben döntött úgy, hogy áttér a növényi táplálkozásra. Az érvei nagyon egyszerűek és támogatandóak:

“Az állatokért vagyunk vegánok. Annyira szeretjük őket. Nem bírjuk elviselni az állatkínzás gondolatát, és nem akarunk részesei lenni. Ez az oka annak, hogy vegánok lettünk.”

Bónusz: Martina Navratilova

Martina Navratilova 18 Grand Slam-győzelemmel és 31 női páros bajnoki címmel a háta mögött abszolút legenda, ha a teniszről van szó. Persze nem csak a játékban való kifogástalan jártassága határozza meg ezt a csodálatos sportolót, hanem az állatok jogai iránti elkötelezettsége is.

Bár a Media Referee szerint nem teljesen vegán, de már régóta kerüli a húsételeket, és remekül érzi magát.

(GreenMatters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.