Egy abu-dzabi hotelben már lehetőség van kifejezetten vegán szobát foglalni. A szálloda főigazgatója szerint kuriózum, hogy ők nem csak a vegán étkezésre fókuszálnak, hanem vegán vendégeik az elveiknek megfelelő környezetben is – állati eredetű termékektől és berendezéstől mentesen – pihenhetnek.
Vegán szobákat alakított ki egy Abu-Dzabiban található luxusszálloda, az Emirates Palace Mandarin Oriental. Az állati eredetű termékektől tartózkodó vendégeik kedvéért hat darab olyan szobát rendeztek be, amelyekben kizárólag a vegán életmóddal összeegyeztethető tárgyak és berendezések vannak.
Műbőr bútorok és tollmentes paplanok között pihenhetnek azok, akik ezen szobák egyikében szállnak meg. A padlót faburkolat borítja a szállodában egyébként bevett gyapjúszőnyegek helyett. A fürdőszobai felszerelések és az igényelhető menük terén is ügyeltek arra, hogy vegán választék várja a vendégeket. Utóbbiak esetében bónusz, hogy a szálloda saját zöldséges kertjében termeszti hozzá az alapanyagokat, redukálva a beszerzéshez kapcsolódó karbonlábnyomot.
A minibárból pedig mandula- és zabtej, valamint kombucha ital vehető ki. Utóbbi egy gombák segítségével készülő innivaló, a közelmúltban divatossá vált probiotikum. Ezekben a szobákban kizárólag vegán tisztítószerekkel takarítanak, állatbarát szerekkel mossák ráadásul a törölközőket és a fürdőköpenyeket is. A wellnessrészlegen pedig elérhetőkké váltak a vegán termékek és vegánbarát szolgáltatások.
A hotel figyelme az ételérzékenységtől terelődött a vegán igények felé, a vezetőség szerint egy teljesen természetes, magától értetődő folyamatként. A személyzet egy továbbképzésen is részt vett annak érdekében, hogy értsék, miről is szól ez az életmód.
Szeretnénk arra ösztönözni a többi vendéglátót is, hogy ők is tegyék azt, amit mi, ez az előttünk álló kihívás. Célunk, hogy a veganizmust a mainstream részévé tegyük, és ne csak a mellékvágányon kelljen mindig parkolnia
– mondta Michael Koth, az Emirates Palace főigazgatója.
Kiemelte, egy vegán szoba kialakítása ugyan nagyobb beruházást jelent a hagyományosénál, ennek ellenére nem számolnak fel felárat érte a vendégeknek.
Az étrenden túl
A veganizmus globális terjedésével a vendéglátóipar is egyre több alkalommal szembesül azzal a problémával, hogy már nem elég a hagyományos étrendű látogatók igényeinek eleget tenni. Ennek nyomán egyre több hotelben
- választható növényi étrend,
- nyitnak a megújuló erőforrások felé és
- törekednek a műanyag- és hulladékmentességre.
Az Emirates Palace Mandarin Oriental főigazgatója azonban rámutatott, a legtöbb esetben a szállodákban kizárólag az étkezésre fókuszálnak, ha meghallják a vegán kifejezést. Mindazzal pedig, ami az étkezésen kívül szintén fontos egy vegánnak – a bútorok, tárgyak anyaga, a tisztítószerek összetétele és állatkísérlet-mentessége – nem foglalkoznak.