Hoztam neked egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető sütőben sült, sütőtökös fánk receptet! Nem vagyok nagy rajongója az olajban sült verziónak, de a lakótársam azt mondta, hogy ez nem igazi fánk. Akkor ne legyen! De szerintem sokkal jobb, mint az olajos verzió, könnyebben is emészthető és sokkal egészségesebb is! Próbáld ki és jelezd, hogy szerinted szabad-e fánknak nevezni eme variációt. ?
Vegán sütőtökös fánk (cukor- és olajmentes)
Darab: 9
Hozzávalók:
A fánkhoz:
-
150 g főtt sütőtök
-
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-
70 g teff liszt (vagy bármilyen más liszt)
-
14 db puha kimagozott datolya
-
200 ml növényi tej
-
egy kevés vanília
-
1/2 tk szódabikarbóna
-
1 ek keményítő
-
1 tk sütőpor
-
2 ek almaszósz
-
1 tk őrölt fahéj
-
egy csipetnyi őrölt szerecsendió
A csokiszószhoz:
- 1-2 ek datolya szirup (vagy bármilyen más szirup)
- 2-4 ek víz
- 2 ek kakaópor
- egy pár pekándió a tetejére
Vegán sütőtökös fánk elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 ° C-ra (alsó-felső sütés). Készítsd ki a fánk formát. Nekem egy szilikon formám van, azt nem kell kiolajozni. De ha neked fém van, akkor azt egy ecsettel vékonyan kend ki repce olajjal.
- Tedd a főtt sütőtököt, a datolyát, a vaníliát és a tejet egy mixerbe és keverd simára.
- Keverd össze a száraz összetevőket egy közepes méretű tálban. A sütőtökös-datolyás keveréket öntsd hozzá és keverd össze. Keverd hozzá az almaszószt is.
- Oszd el a tésztát a fánk formában. Süsd őket 13-15 percig, amíg szép aranybarna színűk lesz.
- A csokoládé szószhoz keverd össze a kakaóport, 1 ek datolyaszirupot és először 2 ek vizet majd ha kell, akkor adj hozzá többet. Attól függően, hogy mennyire folyósra szeretnéd, tegyél bele több vizet, illetve ha édesebbre szeretnéd, több datolya szirupot.
- A fánkok tetejét kend meg a csoki szósszal vagy mártsd a szószba a fánk tetejét. Szórd meg apróra vágott pekándióval vagy amivel szeretnéd.
Megjegyzés:
Frissen a legfinomabb, de szerintem hütőben talán 2 napot dobozban kibír. ?
További receptek a Prove.hu-n
Yoli vagyok, 4 éve Berlinben lakom. Ételfotósként, Bloggerként és Social Media Managerként dolgozom a földrajz tanulmányaim mellett. Majdnem 3 éve vagyok már vegán és egyik életem legjobb döntése volt! Célom, hogy minél több ember szemét és lelkét nyissam fel, hogy nyitottabb legyen a növényi táplálkozás felé.